Informatie over MienSkip elektro-toerboot voor doe-het-zelvers bij De Stille Boot

Informatie over MienSkip elektro-toerboot voor doe-het-zelvers bij De Stille Boot

Publicatiedatum: 22 april 2016 – Reporter: Albert Hendriks

23 april 2016 open huis watersportbedrijven en bootopstapdag in Heeg

De Mienskip 22, te zien bij De Stille Boot, It Butlân 9 in Heeg (Friesland).

De Mienskip 22, te zien bij De Stille Boot, It Butlân 9 in Heeg (Friesland).

HEEG (NL) – Op 23 april om 13.30 uur wordt tijdens Bootboulevard Heeg een bijeenkomst over het unieke sloepproject Mien-Skip gehouden bij SEFF-partner De Stille Boot, It Butlân 9 in Heeg. SEFF is de provinciale Stifting Elektrysk Farre Fryslân die samenwerkt met De Stille Boot voor de bevordering van het elektrisch varen in Friesland.

Maar er zijn in Friesland tal van andere ondernemingen druk met de ontwikkeling en bouw van elektrische boten, zoals Maril sloepen (Klaas Schiphof maakt gebruik van de geavanceerde techniek van Water World Electronics) in Woudsend, Hoora Watersport (Eva Meijer) in Heeg en watersport De Twee Provinciën en Yachtcharter Leeuwarden (Sytze Kooi) in Leeuwarden. Kooi bouwt net als De Stille Boot Mien-Skippen. Bij het Hegemer bedrijf kan men de eerste twee elektrische Mien-Skippen in aanbouw zien en krijgen Bootboulevard Heeg-bezoekers alle informatie van de bouwers, ontwerpers en leveranciers. Ook Hoora toont elektrosloepen, van het merk Enduro, vaarklaar en in aanbouw.

Voordelig en makkelijk elektrisch varen
‘Mien skip’ is Fries voor ‘mijn schip’. Mienskip is ook Fries voor gemeenschap, samen doen, alle schouders eronder. Dat is het thema van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Voor de SEFF betekent het samen een boot bouwen. “De gemeenschappen die dat kunnen doen zijn velerlei: vrienden, collega’s van een bedrijf, leden van een watersportvereniging, bewoners van dezelfde buurt, studenten.”

MienSkip is een bootbouwconcept, waarmee iedereen die een beetje handig is heel voordelig zelf of samen een elektrische sloep van 6,50 m bouwt van aluminium, staal, hout of kunststof. Je kunt alles zelf doen, een deel uitbesteden of hem helemaal láten bouwen. Het markante ontwerp komt van de tekentafel van Vripack, de bekende scheepsontwerpers uit Sneek. Het doordachte design staat toe dat men de toerboot helemaal naar eigen inzicht inricht.

Het ontwerp is voor iedereen beschikbaar in de vorm van een bouwpakket, dat via moderne snij- en freesmethoden exact op maat geleverd wordt. Daardoor is het voor iedereen, professional of amateur, gemakkelijk en met goed resultaat te bouwen, tegen heel bescheiden kosten, aldus de SEFF.

De SEFF: “MienSkip is meer dan een elektrisch aangedreven motorboot. Het is ook een uniek project van samen bouwen en duurzaam varen. Op de bijeenkomst in Heeg wordt hierover voorlichting gegeven door bouwers, ontwerpers en leveranciers. Ook zijn de eerste twee boten in aanbouw te zien.”

De MienSkip 22
De MienSkip 22 is een motorboot van 6,5 meter lengte en 2,25 m. breedte met heel veel binnenruimte. Het ontwerp wordt gekenmerkt door een karakteristieke rondlopende kim bij de boeg, die het water mooi scherp aansnijdt en tegelijk boven de waterlijn veel ruimte in de boot creëert. Daardoor is het mogelijk de kuip tot helemaal voorin te laten doorlopen, al zijn er ook indelingen denkbaar met een kajuit voorin. Aan de achterzijde valt de bijzondere aflopende ronde spiegel op, die doet denken aan de klassieke runabouts.

In de basis is de MienSkip 22 een open boot met een grote, vlakke kuipvloer die tevens zelflozend is. Dus al het overkomende- en regenwater loopt gewoon weg door de loosgaten. Heel veilig, heel makkelijk. Vervolgens kunt u de MienSkip inrichten zoals u dat wilt, van heel basic en eenvoudig tot zeer luxe. Als sloep, als consoleboot of zelfs kajuitkruiser!

Specificaties MienSkip 22
Lengte: 6,50 m.
Breedte: 2,37 m.
Diepgang: 0,52 – 0,65, afhankelijk van de uitvoering
Waterverplaatsing: 990 – 1840 kg, afhankelijk van uitvoering

Meer info over SEFF:
www.seff.nu
www.mien-skip.nl

Meer info over het open huis van watersportbedrijven in Heeg:
www.bootboulevardheeg.nl/

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief