Innovatieve Friese bedrijven maken kans op prijzen op droge HISWA

Innovatieve Friese bedrijven maken kans op prijzen op droge HISWA

Aquanaut, De Boarnstream, DaVinci en Stentec

AMSTERDAM (NL) – Bedrijven die meedoen aan de droge HISWA in Amsterdam van 8 tot en met 12 maart 2017 maken kans op allerlei prijzen, zoals de titel Motorboot van het Jaar waarvoor Aquanaut Yachting Holland in Sneek (Mark Bakker), De Boarnstream International Motoryachts in Jirnsum en Da Vinci Yachts in Heeg (Erik Van Veen) in aanmerking komen, respectievelijk met de geheel in Sneek gebouwde Majestic (staal), de uit Noorwegen geïmporteerde Marex 310 Sun Cruiser (polyester) en de DaVinci 35 E (polyester).

De Majestic van Aquanaut te Sneek.

Ook Boot Düsseldorf organiseert dit soort competities, maar dan op Europees niveau met een Europese jury. Zo werd de Beach 45 van Jetten Shipyard in Sneek (Petra Jetten-Schippers) bekroond met de prestigieuze titel European Motorboat of the Year 2017. De boot wordt geheel in Sneek gebouwd en is evenals de Majestic van Aquanaut te zien op de aanstaande grootste in-water-boatshow van Nederland, Motorboot Sneek van 7 tot en met 9 april (www.motorbootsneek.nl). Jetten staat niet op de HISWA.

Innovatieve accessoires
Vijf producten hebben 21 februari 2017 een nominatie ontvangen voor de HISWA Product van het Jaar 2017 verkiezing, een jaarlijkse Nederlandse prijs voor de beste productinnovatie in de watersportbranche. De nominaties zijn door een onafhankelijke vakjury toegekend aan de Oceanvolt, Hobie Miragedrive 180, WinGPS 5 Voyager 2017, WinGPS Marine AR en PSI Aircover. De winnaar wordt tijdens de opening van HISWA 2017, op woensdag 8 maart in RAI Amsterdam, bekendgemaakt. Op het InnovationLAB op de HISWA zijn alle genomineerde producten te bezichtigen tot en met zondag 12 maart.

Een onafhankelijke vakjury, onder leiding van Guido Beekmann van Beekmann Expertise, heeft alle inzendingen beoordeeld op criteria als onderscheidend karakter, toepasbaarheid van het product, innovativiteit en prijsniveau. Daarnaast moet het product op de markt verkrijgbaar of in prototype beschikbaar zijn. De volgende vijf producten hebben een nominatie mogen ontvangen.

 1. Oceanvolt (Clouds International B.V. in Vantaa-Finland: www.oceanvolt.com)
  Elektrische aandrijvingen voor motorboten en zeiljachten tot 85ft. Regenereren mogelijk.
  Jury: “De jury waardeert dit product in verband met de vernieuwing in de terugwingenerator voor kleinere schepen. Dit is zeker de toekomst! Wel is de prijs wellicht nog net iets aan de hoge kant voor de recreatieve Nederlandse consumentenmarkt.”
 1. Hobie Miragedrive 180 (Hobie Kayak in Toulon-Frankrijk: www.hobiecat.com)
  Een nieuw systeem waarmee met een simpele beweging geschakeld kan worden tussen voor- en achteruit. Handig om positie te houden in stroming, op krappe wateren manoeuvreren, etc.
  Jury: “Hiermee kan op een makkelijke manier achteruit kan varen door een simpele switch van de peddels. Het is een mooi en leuk product en op een goede manier gemaakt.”
 1. WinGPS 5 Voyager 2017 (Stentec Software in Heeg: www.stentec.com)
  Navigatiesoftware voor zeilers met een ‘comfortabel-varen-functie’. Hiermee kan eenvoudig een route worden uitgezet over wateren met veel/hoge golven.
  Jury: “Een mooi systeem dat de watersporter kan ondersteunen op het gebied van planning, comfort en de veiligheid van de route. Misschien nog wel wat te geavanceerd oor de gemiddelde watersporter, maar zou ook als teaching tool gebruikt kunnen worden.”
 1. WinGPS Marine AR (Stentec Software in Heeg: www.stentec.com)
  Een navigatie-app voor Android met augmented reality waarmee de horizon wordt gescand die de situatie (boeien, havens, bruggen etc.)rondom het schip zichtbaar maakt.
  Jury: “Een product dat een gebruiker ongetwijfeld graag zou willen uitproberen. Het kan veel onzekerheid over de juiste vaarroutes weghalen, daarnaast is het product betaalbaar.”
 1. PSI Aircover (PSI Aircover in Santpoort-Zuid: www.psi-aircover.com)
  De eerste gemakkelijke rolfokhoes.
  Jury: “Een simpele verrassende oplossing voor een algemeen bekend probleem. Goede prijs/kwaliteit verhouding; niet veel duurder dan andere hoezen. Klein nadeel is misschien dat hij om de 2 maanden moet worden bijgepompt, maar de jury ziet dat als bijzaak.”

Meer info:
www.hiswarai.nl
www.hetwatersportparadijs.nl
www.frieslandholland.nl
www.aquanaut.nl
www.marex.no
www.boarnstream.com
www.davinciyachts.com

Informatie over recreatie en toerisme in the United States of Fryslân:

www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:

www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De Marex 310 uit Noorwegen, geïmporteerd door De Boarnstream in Jirnsum.

DaVinci 35 E van Erik van Veen in Heeg.

Jetten Beach 45 van Jetten Shipyard in Sneek.

Jetten Beach 45 van Jetten Shipyard in Sneek.

Jetten Beach 45 van Jetten Shipyard in Sneek.

Jetten Beach 45 van Jetten Shipyard in Sneek.

Jetten Beach 45 van Jetten Shipyard in Sneek.

Jetten Beach 45 van Jetten Shipyard in Sneek.

Innovatie 1: Motor van Oceanvolt.

Innovatie 2: Hobie’s Miragedrive.

Innovatie 3 en 4: Digitale kaarten en navigatiesystemen van Stentec in Heeg.

Innovatie 3 en 4: Digitale kaarten en navigatiesystemen van Stentec in Heeg.

Innovatie 5: Rolfokhoes van PSI Aircover.