Jachtverhuurder Zijda Sneek breidt uit vanwege groeiende belangstelling uit Tsjechië

Jachtverhuurder Zijda Sneek breidt uit vanwege groeiende belangstelling uit Tsjechië

Twee nieuwe motorjachten en verlenging van boot naar 12-persoonsuitvoering

SNEEK (NL) – Het aan de Zoutepoel in Sneek gevestigde jachtverhuurbedrijf Zijda breidt de vloot met huurmotorjachten voor de zoveelste keer uit. Voor het vaarseizoen 2020, dat al in maart begint, worden een zespersoons Irnzor- en een vierpersoons Bege-kruiser in de vaart genomen.

Jachtverhuurder Klaas Zijda in een gebruikte Bege-kruiser die door zijn eigen werf wordt getransformeerd naar een extra luxe motorjacht met een gloednieuw interieur.

De onderneming heeft straks 36 stalen motorjachten in de haven, die voornamelijk door Duitsers, Nederlanders en Tsjechen worden gehuurd. Vooral de toename van vaargasten uit Tsjechië is de laatste jaren opvallend. Achter die groei zet de in Praag gevestigde touroperator Daniël Hagen van Holandsko na lodi. Hij is ook de sponsor van televisieuitzendingen van de Tsjechische nationale omroep over pleziervaren in Nederland. Friesland komt 5 december 2019 een half uur lang in beeld in het reisprogramma Bedekr met de presentatoren Martin Písařík en Jitka Ježková. Eerstgenoemde was de afgelopen zomer in Sneek, onder andere in grand-café restaurant De Walrus Sneek van Johannes Klaversma voor het maken van opnamen van Friese menu’s.

Gebruikt wordt nieuw
Het bijzondere van Zijda is dat zij geen nieuwe jachten bouwt, maar gebruikte, door gerenommeerde werven gebouwde, boten opkoopt. Deze worden door de onderneming zelf helemaal aan de eisen van deze tijd opgewaardeerd en technisch gemodificeerd, zoals met een boeg- en een hekschroef om het aanleggen eenvoudig te maken. Een boot met een ouderwets of uitgeleefd interieur, zoals de Bege-kruiser, wordt helemaal van een nieuw interieur voorzien en krijgt een opstapvriendelijkere achtersteven. Uitgangspunt is dat het casco in topstaat verkeert.

Feitelijk verschijnen de huurboten weer als nieuw op het water. Het bijzondere van Zijda’s tien meter lange Bege-kruiser is dat deze extra luxe wordt uitgevoerd (Elite) en straks een doorvaarthoogte heeft van onder de twee meter! Dat is tamelijk uniek voor een vierpersoons huurjacht. Het betekent voor de huurders een forse vergroting van het vaargebied — rustige lage bruggen routes — en dat zij vaak niet meer voor een beweegbare brug hoeven te wachten, omdat ze er gewoon onder door kunnen.

12-persoons
Er zijn ook klussen die Zijda niet zelf kan uitvoeren, zoals de verlenging van een Vacance 1380 motorjacht tot 15 meter om ruimte te creëren voor zes tweepersoons hutten. Dat karwei klaart cascobouwer Eddie de Vries in Jirnsum. Het bewuste schip, de Poseidon, krijgt vier douches en vier toiletten en op het split-level-achterdek een van de vaarrichting afgekeerde U-bank. Hierdoor hebben de passagiers onbelemmerd uitzicht op het Friese waterland.
Naast de Poseidon heeft Zijda nog drie twaalfpersoons jachten in de vaart. Daar is grote vraag naar, zegt Klaas Zijda, die met zijn broer Bernard de werf en het charterbedrijf bestiert.

Open huis
Zijda Yachting houdt zaterdag 4 april 2020 open huis van 10.00 tot 17.00 uur. Dan kunnen ook proefvaarten worden gemaakt met zeer verschillende motorjachten.

Meer info:
www.zijda.nl
www.holandskonalodi.cz  (touroperator Daniël Hagen)
www.ceskatelevize.cz/porady/10697558767-bedekr/ (reisprogramma van de Tsjechische televisie)
www.boatcharterholland.nl

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De metamorfose van de Bege-kruiser die een doorvaarthoogte van slechts twee meter heeft.

Grote motorjachten zijn veelgevraagd. Dit is de vrij nieuwe Jordy, één van de drie 12-persoons huurjachten van Zijda, in Burdaard.

Tsjechen worden op de Sneeker charterbasis welkom geheten met hun eigen nationale vlag en taal.