Jachtwerf Heeg houdt zich goed staande tussen de grote merken: veel proefvaarten

Jachtwerf Heeg houdt zich goed staande tussen de grote merken: veel proefvaarten

Friezen op Boot 2020 in Düsseldorf (5)

DÜSSELDORF (D) – Zaterdag 18 april 2020 wordt een drukke dag voor Geert Wijma’s Jachtwerf Heeg in Heeg. Van 10.00 tot 17.00 uur mag hij naast Nederlanders vooral Duitsers en Zwitsers verwelkomen. Die meldden zich van 18 tot en met 26 januari in zijn stand in hal 17 van Boot 2020 in Düsseldorf aan voor een proefvaart met een Pointer 22 of 25. Dit zijn de vrije nieuwe luxe sportieve kajuitzeiljachtjes van de Hegemer werf, die ook producent is van de Splash, Randmeer en G2. Deze mogen tijdens het open huis ook uitgeprobeerd worden.

Zeilbotenbouwer Geert Wijma is een zeer tevreden man. Hij staat al vijf jaar achtereen op Boot Düsseldorf, omringd door giganten, maar boekt desondanks ieder jaar weer terreinwinst. Reporter: Albert Hendriks Friesland Holland News.

De Friese jachtbouwer beweegt zich handig tussen grote buitenlandse merken als Sunbeam, J-Boats, Beneteau (Seascape) en Saffier uit Nederland. Wijma kan ze met talrijke snufjes, comfort, goede zeileigenschappen en een aanvaardbare prijs aardig op afstand houden. In vijf jaar tijd sleet hij 42 Pointers 25 en van de twee jaar geleden geïntroduceerde Pointer 22 bracht hij al 21 aan de man. De Randmeer, een in 1962 geïntroduceerde open zeilboot, doet het ook nog steeds goed. Er zijn er door de volgend jaar 70 jaar bestaande werf al 2.000 stuks verkocht.

Winner
Al zit de werf goed in de orders, Wijma pakt wat hij pakken kan als het in zijn collectie past, dus niet concurreert met reeds aanwezige boottypen. Dit jaar start hij met het maken van de Winner 8 en 9, grote polyester kajuitzeiljachten. Het uit 1986 daterende merk is sinds 2017 in handen van Christoph Becker, die de hele beursperiode op de stand van Jachtwerf Heeg stond. De mallen van de 8 en 9 zijn onderweg van Polen naar Friesland. Dat is een omgekeerde, lang niet gangbare route, want Westerse bedrijven besteedden sinds 1990 juist de bouw van polyester casco’s uit aan werven in Oost-Europa. Maar de hang naar een betere kwaliteit en meer zicht willen hebben op het maakproces, doet merkeigenaren besluiten voor een werf in de buurt te kiezen. Daarbij speelt ook het makkelijker kunnen leveren van maatwerk een rol, want onderhand is geen boot meer gelijk door de vele opties.

Beurzen
Wat de verkoop betreft zal Wijma zich niet zo druk maken om de Winner. Dat mag de Duitse eigenaar zelf regelen. Wijma neemt hem graag mee als mede-exposant op shows als de Hiswa in de RAI in Amsterdam, de Hiswa te water in Lelystad, Interboot in Friedrichshafen aan de Bodensee en het Hamburg Ancora Yachtfestival, een in-water-show in de 5-sterren Ancora Marina in Neustadt in Holstein. Kostbare uitjes, maar lonend, vindt Wijma, die zegt juist op tentoonstellingen de beste connecties te smeden. “Goed persoonlijk contact is heel belangrijk. Ik verkoop veel boten aan mensen die mijn stands al twee of drie keer eerder bezochten. Op een gegeven moment gaan ze overstag, laten ze na veel kijken en vergelijken de keuze op een Fries topproduct vallen.”

Meer info:
www.jachtwerf-heeg.nl
www.pointeryachts.com
www.winneryachts.com
www.facebook.com/jachtbouwfriesland/
www.boot.de

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De stand van Jachtwerf Heeg op Boot 2020 in Düsseldorf.

Geen innovaties, geen interesse. Maar Geert Wijma heeft ze ieder jaar en dus aandacht.