Sneeker Aira Boats in plané na deal met Duitse zeilscholen

Sneeker Aira Boats in plané na deal met Duitse zeilscholen

Friezen op Boot 2020 in Düsseldorf (4)

DÜSSELDORF (D) – Met op prestaties, design en prijs gerichte marketing werd fietsenfabrikant Stella in Nederland in no time marktleider op het gebied van e-bikes. De onderneming uit Nunspeet zet ook al flinke stappen over de grens. Stella en haar vertegenwoordigers schermen met pluspunten, informatie waaraan de consument houvast heeft. Duidelijke communicatie, daar houden ook de Sneeker zeilbotenbouwers Jos Snijders Blok en zijn zoon Wender van. 

Wender Snijders Blok, links van de zeilboot, heeft negen beursdagen lang geen seconde stilgezeten in de stand op Boot 2020 in Düsseldorf.

Zij deden in hal 15 op Boot 2020 in Düsseldorf heel goede zaken. Dat doen ze eigenlijk ieder jaar met hun nog maar een paar jaar op de markt zijnde Aira open zeilboten. Ze scoren, net als die door jongelui geleide Veluwse fietsenfabriek, met unieke pluspunten: modern snel ontwerp van de internationaal fameuze yachtdesigner Maarten Voogd uit Enkhuizen, een breed achterschip voor betere zeileigenschappen en veel meer zitcomfort dan een polyvalk en soortgelijke boten, een hoger geplaatste giek voor meer veiligheid en zicht vanuit de kuip, een geprofileerde hogesnelheidskiel met een loden bulb, een onderhuidse elektromotor en een unieke bedieningsergonomie en zeilgeometrie die is ontstaan op basis van ervaring. Want dat laatste hebben de mannen achter Aira. Ze waren ooit eigenaar van Vinea zeilvakanties en zeilscholen en opereren nog steeds vanuit een deel van het inmiddels tot appartementencomplex verbouwde hoofdkantoor aan de Zuidwesthoekweg in Sneek. Vorig jaar verkochten ze 32 Aira ClubSailers, DaySailers en MatchRacers.

2020: 70 boten
Mede dankzij een op Boot 2020 gesloten deal met de toonaangevende organisatie van Duitse zeilscholen, DHH in Hamburg, weet Snijders Blok senior zeker dat er in 2020 minimaal 70 Aira’s de deur uitgaan. De aanvragen zijn zo talrijk dat hij bij de werf in Turkije de benodigde polyester casco’s (vacuüm-injectie) al heeft besteld.
Opmerkelijk, maar mede het gevolg van aanwezigheid op grote Duitse botenbeurzen: de meeste klanten zijn Duitsers, Zwitsers en Denen. Snijders Blok: “Zeilers die helemaal uitgekeken zijn op conventionele modellen, kritische mensen die meer eisen stellen dan voorheen het geval was aan kielboten. De Aira is een revolutie in de zeilwereld: steengoed en heel concurrerend met een vaarklare vanafprijs van €16.700,-. Zo’n prijs kun je alleen maar neerzetten als je de productie industrieel aanpakt en de rompen laat maken in een land als Turkije, waar ze dat heel goed kunnen. Met continue innovaties, een hoge kwaliteit, aantallen en een zeer gunstige prijsstelling zullen we over een paar jaar een in heel Europa bekend topmerk zijn.”
En de Nederlandse zeilscholen? ”Ach, die komen vanzelf wel. Die zijn wat behoudender dan de buitenlandse. De consument heeft het roer in handen, dus is het een kwestie van tijd wanneer hier de zeilscholen overstappen op de Aira.”

Meer info:
www.airaboats.nl
www.dhh.de
www.simonis-voogd.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Ex-Vinea baas en nu Aira-kapitein Jos Snijders Blok (midden) wil van de Friese kielboot een wereldboot maken.

De Aira is een ontwerp van Simonis Voogd Design in Enkhuizen op basis van ideeën van Jos Snijders Blok en zijn zoon Wender, beiden professionals in de Friese zeilwereld.