Jannesietske

Jannesietske

Publicatiedatum: 7 april 2016 – Reporter: Albert Hendriks

Logo Proast kopie

De fontein van Fryslan

In Friesland eindeloos gezeik over miljoenen kostende fonteinen voor de Friese Elfsteden vanwege Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018: Eleven Fountains. Kunstenaar Evert van Hemert uit Kolderwolde aan het meer De Fluezen, maker van bijgaande bronzen bron van inspiratie en irrigatie, en ondergetekende hebben een p(l)assende oplossing: Jannesietske. Even geduld, maar voor de zomer van 2016, bieden wij iedere toerist verkoeling in hartje Leeuwarden. Tot in de eeuwigheid!

Oud cultuur- en toerismegedeputeerde Jannewietske de Vries (PvdA) heeft ervoor gevochten en gezorgd dat Leeuwarden de titel ‘European Capital of Culture’ kreeg. Zij is nu geen gedeputeerde meer; haar rol is gespeeld, goed gespeeld. Ze gaat nu Floriade 2022 in Almere overeind zetten.

Nu kun je elke dag, ook vandaag weer, in de Leeuwarder Courant lezen over gesodemieter rond CH 2018 programmaonderdelen zoals die peperdure fonteinen. Daarvoor willen ze het liefst beroemde en vooral bergen geld kostende kunstenaars uit het buitenland aantrekken. Dat zou bijvoorbeeld vliegtuigen vol Japanners trekken, denkt het marketingbureau van de provincie die er niets eens geld voor over heeft dat die vliegtuigen naast de deur, op Eelde, kunnen landen. Maar dat terzijde.

CH-bobo’s, ik zou alvast maar gaan beginnen met de aanleg van de waterleiding voor de voeding van de fonteinen, want is het al bijna 2018! Eigenaardig is dat de PvdA in de Friese Provinciale Staten, bij monde van de cultuurwoordvoerders Marja van der Meer en Hetty Janssen, Jannewietske de Vries’ opvolger, Sietske Poepjes (kunst en cultuur, CDA), nu oproepen meer gestalte te geven aan die Elfstedenspuiters.

Eerst was het ‘mienskip’, nu lees ik in de Leeuwarder Courant (pagina 17, Podium) dat ‘Mei Elkenien, foar Elkenien’ promokreet nummer twee uit socialistische hoek is. Beste dames Van der Meer en Janssen, in andermans geld smorende cultuurfreaks met brillen zonder multifocale glazen, kijk eens om je heen in Friesland. Steek conform jullie eigen slogans zelf de handen uit de mouwen en span vooral niet alleen Sietske Poepjes voor jullie zelfbedachte CH-trekschuit.

Van Hemert en ik, zelfbenoemde kenners van kunst en cultuur in Fryslân, hebben besloten de huidige cultuurgedeputeerde te helpen met een een zeer betaalbaar en gegarandeerd publiektrekkend concept: Jannesietske. Het zusje van Manneken Pis in Brussel. Dan zijn we in één keer van het gezeik over die fonteinen af en kunnen de vele miljoenen die resteren een betere bestemming krijgen.

 

Albert Hendriks, directeur Friesland Holland Tourist Information & Travel Service

 

Meer informatie over Leeuwarden 2018:
www.leeuwarden2018.info
www.mienskip.com

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief