Jannewietske in zee met Sjoerd…

Publicatiedatum: 18 september 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Rood springt op groen:
Jannewietske in zee met Sjoerd…
Helft Friese gemeenten niet op politieke
bestuurdersdag, maar de lol was er niet minder om

HEEG (NL) – Dertien zeilteams en een tiental gemeentelijke stuurlui op de wal namen gisteren, 17 september 2009, deel aan de eerste Fryske Bestjoerdersdei in Heeg. Bij de tjotters finishten achtereenvolgens Wymbrits II (schipper Germ Gerbrandy), Bolsward, Wymbrits I, Skarsterlân, Nijefurd, Gaasterlân-Sleat, Harlingen en Terschelling. Bij de polyvalken ging het provinciale team, gevormd door schipper Sjoerd Galema en fokkenist Jannewietske de Vries, met de eer strijken. Lemsterland werd tweede, Het Bildt derde, Littenseradiel vierde en Frentsjeradiel vijfde.

Volgend jaar vindt het evenement in Lemmer plaats. De zeilwedstrijd van gisteren was een soort warming-up voor de bestuurders richting samensmelting van gemeenten. Vooral de westelijke helft van de provincie was present; de wâldpyken vonden het blijkbaar te nat. Hierbij een reportage met foto’s en informatieve bijschriften van Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme Friesland Holland.


Klik op foto voor vergroting

Uitvaart. Alsof hij een asuitstrooiïng op de Hegemer Mar moest doen, zo verscheen burgemeester Arno Brok van Sneek bij de palingaak, het moederschip tijdens het zeilevenement. V.l.n.r. Kees Alberts van Ottenhome Heeg, Arno Brok, Jan IJben, eventsorganisator van Ottenhome Heeg en op de aak Wim Plekkenpol, wethouder van Weststellingwerf.

 

 


Klik op foto voor vergroting

Wegwerkers. Het had er alle schijn van dat Harlingen (wad een stad) een bosje wegwerkers had gestuurd. Ze waren meer oranje dan leden van het Koninklijk Huis en ze konden ook beter zeilen.
En wat ook opviel: de slikwerkers leverden hun tjottertje net zo netjes weer in als ze ‘m ontvingen.
Geheel rechts wethouder Frans Zomers (VVD).


Klik op foto voor vergroting

Palingboer. Veehouder, botenverhuurder, campingbaas en groepenhuisvester Ygram Ykema uit Sânfurd had de rol van palingboer. Hij, links op de foto, legde Jan IJben van Ottenhome (rechts) en adjunct-gemeentesecretaris Maarten Hoekstra van Weststellingwerf uit wat de kunst van palingroken is. Hij moest op last van de organisatie “Hegemer Iel” gebruiken, maar de Sânfurder had liever uit Ierland geïmporteerde aal: korter, dikker, voller van smaak.

 

 


Klik op foto voor vergroting

Weduwe. Wethouder Tom Metz van Sneek blijkt smaak te hebben: hier omarmt hij burgemeester Willemien Vroegindeweij van Sonnema City Bolsward. Een vlotte, pittige tante. Weduwe Joustra (Heleen Sonnenberg) mag dan in de ogen van de Snekers de lekkerste zijn, Willemien Sonnema is rijper.

 

 


Klik op foto voor vergroting

Daarheen! Dit stel won de eerste prijs bij de Polyvalken: veehouder en schipper Sjoerd Galema (CDA) en jurist en fokkenist Jannewietske de Vries (PvdA). De twee gedeputeerden betraden het slagveld als gedupeerden — ze kwamen hartstikke laat van hun werk — maar tot ieders verbazing gleden ze als eersten over de finishlijn. Zouden de windgevoelige aanwijzingen van Jannewietske of Sjoerds boerenverstand tot het ongelofelijke resultaat geleid hebben?


Klik op foto voor vergroting

Zo! Gedeputeerde Jannewietske de Vries springt van vreugde in de armen van collega Sjoerd Galema als ze hoort dat de provincie de gemeentebestuurders er finaal uitgezeild heeft. Galema heeft mazzel dat de uit Grou afkomstige politica klein van stuk en licht van gewicht is, anders was hij gegarandeerd met een dubbele liesbreuk en hernia afgevoerd. We hebben even gedacht dat ze deze Rock-’n-Roll-jump in het provinciehuis geoefend hebben, maar dan kan haast niet in die containers.


Klik op foto voor vergroting

Oei! Hoe dommer de boeren, hoe dikker de aardappels. Dat zei FNP-wethouder Germ Gerbrandy van Wymbritseradiel tegen gedeputeerde en loco-commissaris van de koningin Sjoerd Galema (CDA) toen hij bekend moest maken dat de provincie als eerste de finish had bereikt. De Hartwerder melkveehouder lachte als een boer met kiespijn. Jannewietske de Vries (PvdA), de beschermvrouwe van Galema op het water, dacht “nou zijn de rapen gaar”.

 

 


Klik op foto voor vergroting

Dubbel rood. Gedeputeerde Jannewietske de Vries (PvdA) lijkt wethouder Andries Ekhart (PvdA) van Sneek uit te leggen dat bij dubbel rood de brug naar beneden is en buiten gebruik. Maxi, die met een lage motorsloep aan het zeilevenement meedeed, luistert aandachtig naar Mini. Zij, de vriendin van Henk Deinum, PvdA-wethouder in Leeuwarden, heeft ervaring met “dubbel rood”, want de provincie en de gemeente Leeuwarden varen lang niet altijd dezelfde koers.

 


Klik op foto voor vergroting

Niet janken. Wethouder Henk Deinum van Leeuwarden (rechts) moest op de palingaak met lede ogen toezien hoe Sjoerd Galema zijn pas verworven vriendin Jannewietske van boei naar boei over de Hegemer Mar sjanste. Wethouder Wim Plekkenpol (uiterst links, maar van de VVD) en adjunct-gemeentesecretaris Maarten Hoekstra (in het midden) voelen en zien nattigheid: jongen, zij komt wel terug, Sjoerd is geen evangelist.

 


Klik op foto voor vergroting

Harder. Maak eens een beetje vaart. Dit lijkt burgemeester Jacob Reitsma van Wymbrits tegen zijn onderdaan gemeentedirecteur Sjoerd Joustra te zeggen. Om de begroting voor dit wedstrijdjaar sluitend te krijgen wil hij beslist de “Wiskelpriis om de Gouden Iel” in huis houden. Joustra zeilt zich een beroerte, maar tjotter 8 “wol net hurder”. Het eikenhouten bootje ligt soms bijna op een oor en om die reden zit contragewicht Reitsma al op de rand. De wedstrijd mag immers niet zo eindigen als in Grou waar de gemeentebesturen van Leeuwarden en Boarnsterhim letterlijk omkiepten.


Klik op foto voor vergroting

Pampus. Tjotter 8 ligt onder vuur. Weststellingwerfs burgemeester Gerard van Klaveren en burgemeester Jacob Reitsma zoeken dekking achter de verschansing. Sjoerd Joustra houdt stoïcijns koers: die burgemeesters zijn altijd wat aan de bange kant en zeilen kunnen ze meestal ook niet. Of toch wel een beetje? Van Klaveren bijvoorbeeld zeilde ooit in een Pampus. En daar lag hij ook altijd, zo wethouder en zeilfanaat Tom Metz van Sneek: helemaal achteraan. En wedstrijdzeiler Metz? Die kreeg op de bestuurdersdag het predicaat ‘Achteruitzeiler van het jaar.’


Klik op foto voor vergroting

Ik? Wethouder Germ Gerbandy van Wymbritseradiel volbracht de hem opgedragen missie: houd de gouden aal binnen de gemeentegrenzen. De zaak besodemieterd, ik? Ja, verdacht is het wel, maar de “ielriekers” hebben laten zien dat ze beter kunnen zeilen dan de waterpoorters, wadvaarders en noem maar op. In plaats van commissaris van de koningin John Jorritsma — zeker last van een jet lag en hoofdpijn na de beladen New York trip — reikte loco Sjoerd Galema de wisselprijs uit aan Wymbrits II.
V.l.n.r. Sjoerd Galema, Douwe Attema wethouder Harde Zaken, Sietske Kanselaar wethouder Zachte Zaken, Germ Gerbrandy wethouder Friese Zaken en Jacob Reitsma van Burgerzaken.


Klik op foto voor vergroting

Fusie Miniatuurbootjes zijn die tjotters voor Willem Hoornstra van de gemeente Gaasterlân-Sleat. De IFKS-piloot is groot staal en zeilen als feesttenten gewend en nu moest ie met een boekenkast varen. Heel relaxed en fuserend voer hij zijn rondjes in gezelschap van wethouder Jon Visser van Lemsterland en wethouder Willem Sprik van Gaasterlân-Sleat. Dat Visser zich liet besturen door Hoornstra is niet zo vreemd: hij is voor de fusie van Lemsterland met Gaasterlân-Sleat. Burgemeester Dick Stellingwerf van Lemsterland is als enige tegen. Waarom, dat mochten we hem gisteren niet vragen.


Klik op foto voor vergroting

Alleen? Burgemeester Bert Kuiper van Skarsterlân, onder andere voorzitter van het Watersportverbond, lijkt helemaal in zijn eentje zijn zeilzaakjes te moeten regelen. Schijn bedriegt: hij heeft nog twee bemanningsleden achter de hand, beter gezegd in de kielbalk. Hoge wethouders vangen veel wind en dat moet je in een voordewindsrak niet hebben, dus plat die lui. Het hielp een beetje; het koffiedorp eindigde als vierde.