Janny (68) en Klaasje (71) geven leeftijdgenoten op e-bikes het nakijken

Janny (68) en Klaasje (71) geven leeftijdgenoten op e-bikes het nakijken

De Elfstedentocht fietsen: Zo kan het ook (3)

BURDAARD (NL) – De Elfstedenroute fietsen. Het lijkt alsof iedereen dat op een e-bike doet. Maar schijn bedriegt. Albert Hendriks, directeur van Friesland Holland Travel Service en van 1 juni tot 1 november 2020 elke dag onderweg als vervoerder van koffers van Elfstedenfietsers en pechhulpverlener, ontmoette bij de Elfstedenhotels ook pedaleurs die, hoe oud ook, niks van ondersteuning van een elektromotor moeten hebben. 

Janny Knol (68, rechts) uit het Drentse Echten en haar fietsmaatje Klaasje Flinkert (71) uit Ruinen.

Janny Knol (68) uit het Drentse Echten en haar fietsmaatje Klaasje Flinkert (71) uit Ruinen, ook in Drenthe, werden op de morgen van 1 september 2020 door hun echtgenoten met hun racefietsen ‘gedumpt’ bij de Herberg Het Wapen van IJlst, waar ze aan de eerste etappe van 125 km van de Elfstedentocht begonnen. In de nacht van 1 op 2 september bivakkeerden ze in Huize Bloem in het Noord-Friese Firdgum. Deze bed and breakfast in het Waddenland ten noorden van Franeker wordt gerund door mevrouw Dit Bloem-Hofman, raadslid voor de ChristenUnie in de gemeente Waadhoeke. Velen kennen haar en haar man van restaurant en bed and breakfast Liauckama State in Sexbierum dat ze in 2016 na 30 jaar van de hand deden. De dames Knol en Flinkert kwamen daar op verhaal om ’s morgens weer vroeg op de fiets te stappen voor de tweede etappe van 125 km met IJlst als eindpunt.

Racefiets van Moser
Mevrouw Knol schafte voor de Elfstedentocht een nieuwe Moser racefiets aan, een merk van de zeer succesvolle Italiaanse oud-wielrenner Francesco Moser, beroemd in de tijd van Eddy Merckx en Rik van Looy (www.facebook.com/mosercicli/). Hendriks: “Ze reed er 1 september voor het eerst op, vertelde ze mij tijdens een korte stop bij restaurant-hotel It Posthûs van Sjoerd en Saskia Bosgra in Burdaard op de route Dokkum-Leeuwarden. Een korte pauze, want stel je voor dat het geduld van hun mannen in IJlst opraakt: dan moeten ze nog 80 km trappen om thuis te komen….”

Meer info:
www.elfstedenroute.nl
www.itposthusburdaard.nl
www.frieslandfietsvakanties.com

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân,  biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Bij It Posthûs in Burdaard: grote lol met Janny Knol, maar vriendin Klaasje Flinkert wil verder, bang dat ze hun partners niet meer aantreffen bij de eindstreep in IJlst.