‘Zure augurken’ van Leeuwarder Courant boren gerenommeerd Fries restaurant de grond in

‘Zure augurken’ van Leeuwarder Courant boren gerenommeerd Fries restaurant de grond in

Friesland Holland-directeur Albert Hendriks noemt recensie een aanslag

FRANEKER (NL) – Kunnen twee niet gastronomisch opgeleide journalisten van de Leeuwarder Courant, het grootste dagblad van Friesland, het zich permitteren een hoog aangeschreven restaurant paginagroot, en met slechte foto’s, de grond in te schrijven op basis van één etentje op een regenachtige dag? Nee, vindt Albert Hendriks, journalist én directeur van de Friese reisorganisatie Friesland Holland Travel Service, een onderdeel van het bureau voor toerisme Friesland Holland.

Het historische Elfstedenhotel en restaurant De Stadsherberg in Franeker, een horecabedrijf van de familie Bootsma. Het is een van de best bezette hotels en restaurants van Friesland.

“Zure augurken zijn het. In het artikel over het restaurant De Stadsherberg in Franeker, geschreven door Gitte Brugman, cultuurredacteur van de krant, zitten zoveel negatieve uitlatingen, dat ik en velen met mij — zie facebook — het commentaar niet meer serieus kunnen nemen. Uitgerekend het horecabedrijf van Eelco, Jorrit, Erwin en Steven Bootsma wordt door boekers van culinaire Elfstedenarrangementen al 24 jaar lang uitstekend gevonden. Maar nu heeft een grote krant geheel ten onrechte de goede reputatie flink beschadigd op basis van één moment. Je zou het een aanslag kunnen noemen. Lezers blijken vooral slecht nieuws op te pikken en niet-lezers worden erop geattendeerd.”


Mierenneukerij
De recensie over De Stadsherberg in Franeker staat op pagina 31 in de Leeuwarder Courant van zaterdag 10 oktober 2020. Het betreft de rubriek ‘Hete soep’.
Hendriks: “De Stadsherberg is een meer dan twee eeuwen oud Elfstedenhotel met een prachtig restaurant aan Elfsteden schaats- en vaarwater, aan de rand van het centrum van Franeker, net buiten de wallen. Onze gasten uit België, Nederland en Duitsland, fijnproevers die bij ons een culinair Elfsteden fietsarrangement hebben geboekt, zijn altijd héél lovend over dit horecabedrijf. Op de kamers hadden ze wel eens commentaar, maar die zijn pas bijna allemaal vernieuwd en helemaal van deze tijd, enkele zelfs met airco. De twee LC-journalisten aten en dronken er onlangs, op een regenachtige dag, voor €93,55 en manifesteren zich in het dagblad als kenners. Ik las hun commentaar: dit kan niet waar zijn! Zó vergezocht, zo’n mierenneukerij, zóveel negativiteit, dat je zou denken dat de een ongesteld was, of net is gestopt met roken, of beide, en de ander in de steek is gelaten door zijn kokende echtgenote.”

De recensie
Zie hieronder enkele zinsneden uit de recensie in de Leeuwarder Courant. Hendriks: “Het zijn de meest kritische, door mij lichtelijk uit hun verband gehaald, want ik tik niet het hele artikel over. Dat kan iedereen in de Leeuwarder Courant lezen. De negatieve uitlatingen beslaan meer dan de helft van het artikel!”

“Dat geldt ook voor de gele curry-soep, die eerder groen lijkt.”

“Pas als mijn tafelgenoot even de zaklamp van haar mobiel inschakelt is te zien dat haar soep inderdaad geel is.”

“Ik proef niet veel kokos.”

“Een smakelijk begin van onze maaltijd, zij het niet heel verrassend.”

“De kok krijgt een nieuwe kans met de tweede gang.”

“Tegenover mij valt de vis in de smaak, al zijn er een paar verbeterpuntjes.”

“Want in de visfilet vindt mijn tafelgenote toch een paar graatjes.”

“……. Kan ze de smaak van de huisgerookte zalm maar moeilijk herkennen wegens een te dominante kruiden crème fraîche.”

“Het geheel vindt ze iets te vettig.”

“Al heeft ze drie (!) partjes citroen om de balans te herstellen.”

“De tomaatjes hadden iets langer verhit mogen worden, ze zijn niet allemaal even warm en laten nog wat lastig los.”

“De asperges hebben jammer genoeg wat houtige uiteinden.”

“Ik laat de voetjes op de rand van mijn bord liggen.”

“Als garnering heeft de kok helemaal bovenop een paar takjes tijm gedrapeerd. Die leg ik meteen opzij, want takjes tijm zijn vaak wat zanderig.”

“Jammer ook dat hij het kruid niet in de beloofde tijm-sinaasappeljus heeft meegekookt.”

“Dat was de smaak en geur van het gerecht ten goede gekomen.”

“De zoetfrisse compote past niet zo goed bij vis.”

“Onder in het kommetje van de boontjes staat iets te veel water.”

“En de aardappeltjes zijn gekruid met onder meer — naar onze smaak — iets te veel peper.”

“Al met al vinden we onze gerechten degelijk, maar een beetje uit de tijd.”

“Niemand legt nog een takje tomaatjes op vlees tegenwoordig.”

“Onze Friese tiramisu is echter cake-achtig met slagroom in plaats van mascarpone.”

“Mijn disgenote herkent er geen drank in, noch cacao.”

“Ik vind het een beetje zwaar, de slagroom is wat te lang geklopt.”

“Dat laatste geldt ook voor de sierstrepen van slagroom op mijn bord.”

“De cheese cake heeft een bodem van bastognekoeken, die wat kruimelig is.”

“In de ‘cheese’ helaas geen smaakspoor van citroen of limoncello, waardoor dit toetje het verlangde ‘zuurtje’ mist.”

“Het kokosijs kan dat gemis aan frisheid niet helemaal goed maken.”

“Het menu maakt z’n beloften niet helemaal waar.”

“Met iets meer focus en wat minder poespas kan De Stadsherberg hogere ogen gooien.”

Meer info
www.stadsherbergfraneker.nl

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân,  biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief