Uitdagend geklede dames in Burdaard

Uitdagend geklede dames in Burdaard

De Elfstedentocht fietsen: Zo kan het ook (2)

BURDAARD (NL) – De Elfstedenroute fietsen. Het lijkt alsof iedereen dat op een e-bike doet. Maar schijn bedriegt. Albert Hendriks, directeur van Friesland Holland Travel Service en van 1 juni tot 1 november 2020 elke dag onderweg als vervoerder van koffers van Elfstedenfietsers en pechhulpverlener, ontmoette bij de Elfstedenhotels ook pedaleurs die, hoe oud ook, niks van ondersteuning van een elektromotor moeten hebben. 

De 68-jarige Heine van Leeuwen uit Groningen (links), oud-docent in de zorgsector, en Ingrid Wymenga, oud-kinderarts van het Groninger Martini-ziekenhuis en twee jaar jonger, in promotionele fietskleding van Groningen.

It Posthûs in Burdaard aan de Dokkumer Ie (Elfstedenroute) was vroeger een ontmoetingspunt voor schippers, menners en handelsreizigers en is dat nu voor fietsers. Elke keer als Hendriks er koffers laadt of lost treft hij er unieke fietsers en fietsen aan.

Koga Miyata
7 September 2020 viel zijn oog op een 25 jaar oude Koga Miyata Road Runner, met de hand gemaakt in Heerenveen, kort na de periode dat Andries Gaastra en zijn vrouw Marion Kowallik hun sportfietsenfabriek aan ATAG-Holding hadden verkocht. Dat was in 1992. Koga is nu een merk van de Accell-groep met onder andere fietsmerken als Batavus (was van Gerrit Gaastra, de vader van Andries) en Sparta. De naam van de Japanse framebouwer Miyata wordt sinds 2010 niet meer gevoerd, omdat de frames daarna van andere constructeurs worden betrokken.

Er gaat niets boven Groningen….
Hendriks: “Om eerlijk te zijn was het niet alleen de fiets die mijn aandacht trok. Deze werd namelijk bereden door een uitdagend geklede dame, de 68-jarige Heine van Leeuwen uit Groningen. Zij, oud-docent in de zorgsector, had net als haar fietsvriendin, Ingrid Wymenga, oud-kinderarts van het Groninger Martini-ziekenhuis en twee jaar jonger, promotionele fietskleding van Groningen aan: ‘Er gaat niets boven Groningen’. De dames hebben lef in een provincie waar ‘Fryslân Boppe Grunn yn ‘e Groppe’ van elke terp, scheve toren en keileembult wordt geroepen, al hebben de Friezen niet eens gas om hun ballonnen op te blazen, laat staan dat ze hun huizen zonder Gronings gas warm kunnen stoken. Maar dat terzijde.”

Mooie benen
Heine en Ingrid — zij berijdt een twaalf jaar oude Giant — zijn gewoon stoere vrouwen op sportfietsen die laten zien dat je van tochtjes van 70 km en meer mooie benen krijgt en een rikketik die loopt als een Friese staartklok. Dat kun je op een e-bike vergeten, weten de twee deskundigen die graag keihard bewijs tonen.
Advies van Hendriks: “Wilt u er als 60-plusser goed uit blijven zien, zonder make-up, en super fit zijn, volg dan de Groningse methode van deze twee vrouwen, leden van de VOF (Vrouwen Op Fiets) ‘De Gladiolen’. Friezinnen boven de 60: hang als de sodemieter uw elektrische fiets aan de wilgen en stap over op een Koga, Sparta of Batavus sportfiets met een heleboel versnellingen — made in Friesland Holland — anders ligt grensoverschrijdend gedrag van uw kerel op de loer.”

Meer info:
www.elfstedenroute.nl
www.accell-group.com/nl
www.itposthusburdaard.nl
www.frieslandfietsvakanties.com

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân,  biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De 68-jarige Heine van Leeuwen uit Groningen (links), oud-docent in de zorgsector, en Ingrid Wymenga, oud-kinderarts van het Groninger Martini-ziekenhuis en twee jaar jonger, in promotionele fietskleding van Groningen.

Heine van Leeuwen en haar 25 jaar oude in Heerenveen gemaakte Koga Miyata Road Runner.

Ook mooi: arts Ingrid Wymenga en haar 10 jaar oude Giant Aero sportfiets.

Geen meter verder zonder een reisboek over Friesland en een kaart van de Elfstedenroute, een cadeau van de chauffeur.

Hotel-restaurant It Posthûs in Burdaard (tussen Dokkum en Leeuwarden), een bekende pleisterplaats op de 250 kilometer lange Elfstedenroute.