Nieuwe hotels en B&B’s in historische panden langs Friese Waddenkust

Nieuwe hotels en B&B’s in historische panden langs Friese Waddenkust

Subsidie voor initiatiefnemers in kader van landelijke Erfgoed Deal

Nieuwe hotels en B&B’s in historische panden langs Friese Waddenkust

FRANEKER/DOKKUM (NL) – Vanuit de Erfgoed Deal komt 450.000 euro van het Rijk beschikbaar voor het project ‘Waddenkust K(l)eigoed’ in Friesland. In dit project wordt erfgoed ingezet voor het in goede banen leiden van de effecten van krimp in de gemeenten Noardeast Fryslân en Waadhoeke. Het is de bedoeling dat vier tot zes leegstaande karakteristieke panden in het Waddenland worden verbouwd tot hoogwaardige overnachtingsaccommodaties.

Paesens-Moddergat aan de Waddenzee, UNESCO Werelderfgoed.

“De panden blijven zo behouden en ze leveren een bijdrage aan de toeristisch-economische ontwikkeling van het gebied,” aldus de Friese gedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP) voor cultureel erfgoed en archeologie. Hij heeft ook het project Holwerd aan Zee in zijn portefeuille. “De bijdrage bestaat uit slimme groei, waarbij ingezet wordt op cultuurtoerisme dat bijdraagt aan leefbaarheid, omgevingskwaliteit en seizoensverlenging. De financiële bijdrage vanuit de Erfgoed Deal maakt het mogelijk om op korte termijn met de uitvoering van dit project te beginnen.”

Jury beoordeelt plannen van dorpen
Initiatiefnemer provincie Fryslân en de samenwerkende gemeenten Noardeast Fryslân en Waadhoeke kiezen hierbij voor een aanpak van onderop. De komende maanden benaderen zij acht dorpen met het verzoek om een plan in te dienen. Een onafhankelijke jury kiest vervolgens welke vier tot zes plannen subsidie krijgen en kunnen worden uitgevoerd. De aanpak krijgt een plek in het programma van de Landschapstriënnale 2023 die langs de Waddenkust zal worden gehouden. Met de provinciale en gemeentelijke bijdragen is er in totaal voor Waddenkust K(l)eigoed bijna een miljoen euro beschikbaar.

Erfgoed Deal
Waddenkust K(l)eigoed is één van de zes projecten die in deze bovengenoemde tweede ronde van de Erfgoed Deal in aanmerking komen voor een financiële bijdrage. In totaal waren er zestien aanvragen. De Erfgoed Deal is op 21 februari 2019 ondertekend door overheden en maatschappelijke organisaties. Vanuit de Erfgoed Deal worden projecten gesteund waarin erfgoed een bijdrage levert aan de grote ruimtelijke opgaven.

Meer info
www.erfgoeddeal.nl
www.cultureelerfgoed.nl

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân,  biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Vlasteelt bij Ferwerd.

De Noordelijke Elfstedenroute voert dwars door het Waddenland waar nieuwe hotelletjes en pensions in monumentale en beeldbepalende gebouwen zijn gedacht.

Molen in Vrouwenparochie (Vrouwbuurstermolen).

Oudebildtzijl.

Dit kunstzinnige laswerk ‘Wachten op hoog water’ van de Friese kunstenaar Jan Ketelaar bevindt zich sinds 2019 op de Waddenzeedijk bij Holwerd. De twee ijzeren vrouwen, een volle en een dunne dame, zijn vijf meter hoog. Zij kijken uit over de Waddenzee en zijn zoekende naar balans en uitwisseling.

Anjum.

Het Noord-Friese Waddenland is een top agrarische regio. Op de achtergrond Holwerd.

Anjum.

Hallum.

Hegebeintum.

Raard ten westen van Dokkum.

Noord-Friesland, een dijk van een vakantieland voor rustzoekers en liefhebbers van frisse lucht en vergezichten.

Schapen in een weiland met een oude slenk bij Wânswert (tussen Marrum en Burdaard) keren 8 oktober 2020 de regen de kont toe. Het terpdorp in het Waddenland is op de achtergrond zichtbaar.