Jonge gezinnen vinden platbodem machtig vakantiehuis

Jonge gezinnen vinden platbodem machtig vakantiehuis

Heech by de Mar verkocht in 2019 weer 10% meer klassieke schepen

HEEG (NL) – Jonge gezinnen die gezamenlijk een platbodem kopen en een toenemend aantal Nederlanders dat kiest voor een traditioneel zeilvaartuig. Dat zou je niet verwachten in deze tijd van snelle zeiljachten en catamarans. Het ongelofelijke staat voor een nieuwe trend in de watersportwereld, zegt jachtmakelaar Jan Peter Jaarsma van Heech by de Mar in Heeg.

Hij weet alles van gebruikte platbodems: jachtmakelaar Jan Peter Jaarsma van Heech by de Mar. Dit Friese bedrijf geldt in Nederland als de grootste en meest veelzijdige plat- en rondbodemspecialist.

“Een gebruikte plat- of rondbodem is een heel betaalbaar vakantieschip. Het is ruim en kindvriendelijk, laag op het water, stabiel en uitermate geschikt om mee droog te vallen op het Wad. Ik denk dat de keuze voor een klassieke Hollandse boot ook heeft te maken met een zekere hang naar nostalgie en romantiek en niet te vergeten, het ideale vaargebied dichtbij huis: Friesland.”

Een dikke plus, ook dankzij buitenlanders
Jaarsma boekte in 2019, evenals in 2018, weer een omzetstijging van 10%, gelijk aan de stijging van het aantal verkochte schepen. ‘Liever varen dan sparen’ lijkt het motto van de kopers. Die gaven gemiddeld tussen de 20.000 en 50.000 euro uit aan jeugdige oudjes als Lemsteraken, Staverse Jollen, Vollenhovens, Workumse en Enkhuizer Bollen, Schokkers en zeeschouwen met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar. Voor een topper, een Lemsteraak met koninklijke allure, ben je niet voor vijftig mille klaar. Dan praat je over een ton en meer.

Ook buitenlanders melden zich geregeld in Heeg. Jaarsma: “Fransen, Belgen en Denen. Minder Engelsen door de Brexit. Buitenlanders kopen graag Hollandse klassiekers omdat wij ze doorgaans goed onderhouden. We zijn zuinig op ons varend erfgoed. De waardevermindering is ook praktisch nihil.”

Platbodem kopen en dan in de verhuur
Volgens Jaarsma, die door zijn werk bij platbodembouwer en –verhuurder Heech by de Mar al tien jaar gespecialiseerd is in platbodems, is een traditioneel zeiljacht ook geschikt als beleggingsobject. De koper van bijvoorbeeld een Vollenhovense Bol kan zijn jacht onderbrengen in de verhuurorganisatie van Heech by de Mar en dan een rendement van 3% of meer opstrijken.
“Ik raad mensen, die dat overwegen en geen ervaring in dit genre hebben, wel aan altijd eerst te huren en daarna over de koop te besluiten. Wij bieden een grote keuze uit verschillende typen huurschepen, ook in motorbootuitvoering, en hebben altijd minstens 60 schepen in de verkoophaven liggen.”

Meer info:
www.heechbydemar.nl

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Opvallend in 2019: Meer gezinnen met jonge kinderen kiezen om reden van comfort en veiligheid voor een platbodem als vakantiehuis.

Plaatjes kijken. Het kan online, maar ook in het kantoor van Heech by de Mar, waar 15 verschillende typen gebruikte plat- en rondbodems de wanden versieren.

Werfbaas Martin Koekebakker neemt zijn hele business — verhuur, verkoop, onderhoud en bemiddeling — mee naar de aanstaande watersporttentoonstelling Boot in Düsseldorf (18-26 januari 2020). Hij en zijn broer Harrie staan met een Lemsteraak middenin hal 14, omringd door stands van Friese bedrijven en organisaties als Zijda Yachting uit Sneek, recreatieschap Marrekrite uit Leeuwarden en toerismebureau Friesland Holland uit Wolvega.

Het verkoop- en verhuurkantoor en de verkoop- en verhuurhaven van Heech by de Mar.