Kan schipper Douwe Visser beter zingen dan zeilen?

Kan schipper Douwe Visser beter zingen dan zeilen?

Publicatiedatum: 23 juli 2015
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Skûtsjesilen: Fries zeilsportspektakel tot en met 8 augustus 2015

Schipper Douwe Visser in de studio. Komende weken wordt er nog aan een videoclip gewerkt.
Schipper Douwe Visser in de studio. Komende weken wordt er nog aan een videoclip gewerkt.

SNEEK (NL) – Sneek is de muzikale hoofdstad van Friesland. Het 42 leden tellende gezelligheidskoor ‘Lui Út Sneek’, beter bekend als het LUS-Koor, heeft een nieuw lied opgenomen met als titel ’De Sneker Pan’. Koorlid Theo Elsinga kwam op dit idee, en heeft de tekst geschreven.

De CD is een ode aan het al meer dan 100 jaar oude Sneker skûtsje ‘De Sneker Pan’, dat de laatste jaren onder aanvoering van schipper Douwe Visser vele kampioenschappen heeft binnen gesleept. Visser is goed op de CD te horen. Mogelijk heeft hij te veel tijd in de studio doorgebracht, minder getraind, want Sneek staat nu elfde in het klassement……

Sneek met een snik
Met 26 personen begon op de 1e donderdagavond in september 2009 de allereerste repetitie van het LUS-koor aan boord van de Toerist V van Rederij vd Werf, die spontaan haar boot beschikbaar stelde als repetitieruimte. Fokko Dam werd gelijk tot  ‘dirigent’ gebombardeerd en er werd besloten om vanaf 1 september tot 1 april één keer in de twee weken te gaan repeteren.
De naam L.U.S. of te wel Lui Uut Sneek, werd unaniem aangenomen.

De Sneker Pan, het skûtsje van Sneek, gefotografeerd door Robert Posthumus.
De Sneker Pan, het skûtsje van Sneek, gefotografeerd door Robert Posthumus.

De repetities waren ongedwongen, met een lange pauze waarin genoeg tijd was om de kelen te smeren. Ook “ut stukje Kees en Wurst” werd niet vergeten. Nummers met een Limburgs tintje: zoals “het Reuzenrad” en Rood zijn de Rozen”, “in den Himmel” werden als eerste “muziekstukken” in gestudeerd,  al snel opgevolgd door andere top-nummers, zoals het prachtige Siërra Madre (nog altijd een zeer geliefd lied bij de koorleden!) Hits van Wolter Kroes, Corrie Konings, André Hazes, Stef Ekkel, e.a. stonden ook al gauw op het repertoire. Sommige liedjes zijn zelfs omgezet in “ut Snekers”.
“Wy binne enorm trots op ôns koor” en hopen bij iedereen “un stukje gesellughied te kenne brenge” en al “ is ut niet altied Suuver, ut is wel Gesellug!” , aldus dirigent Fokko Dam.

Beluister hier het lied ‘De Sneker Pan’:

SKS skûtsjesilen:
http://www.skutsjesilen.nl/

IFKS skûtsjesilen:
http://www.ifks.frl/

Sneek Tourist Information:
www.sneekholland.nl

Friesland Tourist Information:
www.frieslandholland.nl