Kerstgroet in Nei Friesk

Kerstgroet in Nei Friesk


Kerstgroet in Nei Friesk

Ik wenz ieder 1, mede namens mien wiif en meewarkers, een merrie kristmus en een happie niew jaar. Maak er wat fan Vriesland fens! Ik hoop, ook voor u, toerist, dat het Hollandz en het Nederzakzies als minderhijdstalen ook in 2017 stanthouden in het Vrieze land zodat wij nog met elkander van gedagten kunnen wizzelen over Willum Aleksander, de kening van onze greide. En over andere natuurzaken, zoals de bevrugting van onze dames. Het is toch een skande dat sei op het internet zaat moeten bestellen bij een Zweet en dat het somaar door Post NL door de gleuf wort skoven. Wat blijft er zo over van mienskip?

Ik heb de Hollandse en Stellingwarfse woordenboeken uit voorzorg over de Tjonger en de Lende, naar de zoldaten op de Blesbrugskans in vijligheid gebragt om te voorkomen dat ze teregt komen op de brandende stapel, gestigt door Vriezen met een kwaadaardige taalknobbel. Ik hoop dat het UMCG in Grunn deze weg kan halen bij hen wier ferdraagzaamhijd tot het minimum is gedaalt.

Ik, Stellingwarver, spreek en skrijf vloejend Friesk, maar de druk die de vrieze nasjonalisten op mei uitoevenen, wort met de dag groter. Ik zit er giganties zwaar over te denken een andere identitiet aan te nemen, een Biltse beivoorbeeld. Dat is niet zo vreemt als het leikt, want wij hebben bijde in de ondergrondse geseten: wei in de turf, sei in het slik. En van Biltkers is bekend dat zei net als wei wad graag wat lopen.

Beste Vriezen en toeristen, verlogen je afkomst niet, spreek de taal die jou en jou gesprekspaardner het beste ligt. En steun mein aksie ‘Ret de kleine Germaanse talen!’

Wei moeten voorkomen dat we hier in Friesland Holland straks nergens meer Bilts, Stellingwarfs, Liwwadders en Nederlandz kunnen spreken en straks niet meer lekker weg in eigen Vriesland kunnen, omdat de menukaarten onleesbaar en de sorgvuldug geselekteerde obers onverstaanbaar sein! Moeten we strakz met handgebaren duideluk maken dat we een frikandel willen?

Albert Hendriks, Gemeente Stellingwerven

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief