Kindvriendelijke hotel-fietsvakanties in Friesland

Kindvriendelijke hotel-fietsvakanties in Friesland

Publicatiedatum: 12 april 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Mix van recreatie en educatie

Eén van de leukste speelparadijzen van Noord-Nederland is Sybrandy’s Speelpark in Oudemirdum bij Rijs.
Eén van de leukste speelparadijzen van Noord-Nederland is Sybrandy’s Speelpark in Oudemirdum bij Rijs.

RIJS (NL) – Kinderen houden van variatie in recreatie. Zij zijn de Marco Polo’s van deze eeuw. Juist in de bossen van Gaasterland en aan de Friese IJsselmeerkust valt voor hen veel te ontdekken en te spelen. Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, ontwikkelt speciaal voor gezinnen met kinderen nieuwe hotelarrangementen en routes. ‘Bos en strand in Friesland’ heet de eerste gezinsvakantie van een nieuwe serie met een smakelijke mix van recreatie en educatie.

Niet iedereen weet dat Friesland stranden à la Scheveningen en stoere oude bossen met kronkelende paden heeft. Bijzonder zijn de vele strandjes langs de heuvelachtige keileemkust van Gaasterland, een onderdeel van Nationaal Landschap Zuidwest Friesland. Op bepaalde plekken waan je je in Zuid-Limburg.

Voor het grootste strand van Friesland en een heuse boulevard moet je in Makkum zijn, het Scheveningen van het Noorden, maar dan wel stukken goedkoper en rustiger: een contrast dat aangenaam verrast.

Van hotel naar hotel

In het vijfdaagse fietsarrangement ‘Bos & Strand in Friesland’ zijn hotels in Rijs in de bossen van Gaasterland en in Makkum “aan zee” de uitvalsbases. De ouders met kinderen fietsen na twee nachten Gaasterland langs de IJsselmeerkust naar Makkum, 35 km noordelijker. Daar verblijven ze ook twee nachten. De bagage wordt vervoerd door het bureau voor toerisme dat de bagage op de vijfde vakantiedag ook weer terugbrengt naar de startplaats, het hotel in Gaasterland. In geval van pech onderweg komt Friesland Holland Assistance direct in actie. Die zorgt voor een nieuwe fiets.

Pretpark Friesland

Het fietsarrangement ‘Bos en strand in Friesland’ is niet alleen vanwege de speeltoestellen op de IJsselmeerstranden leuk voor kinderen. Vlakbij het hotel in Rijs is een prachtig speelparadijs, Sybrandy’s Speelpark, een pretpark, speciaal voor kinderen tot ca. 12 jaar. Op fietsafstand van het hotel is een strand met een ondiep speelbad en speeltoestellen en een midgetgolfbaan, De Hege Gerzen. Vanaf het terras van het strandpaviljoen hebben de ouders zicht op de kinderen. Overigens zijn er voor hen ook veel doe-activiteiten.

Bij het strand van Mirns, ook heel dicht bij het hotel in Gaasterland (1 km), kun je fantastisch wind- en kitesurfen. Cursisten van een Duits surfinstituut komen speciaal voor lessen naar Mirns omdat je honderden meters het IJsselmeer in kunt lopen zonder dat je kopje onder gaat.

Naar Makkum

Na twee dagen Gaasterland fietsen ouders en jeugd door zeldzaam mooie stadjes en dorpjes en langs een kaasboerderij naar Makkum. Daar treffen ze een prachtig strand aan met een boulebard met een Spaans tintje. Vanuit Makkum kunnen ze een trip maken naar de Afsluitdijk en het kazemattenmuseum in Kornwerderzand. Het toppunt van Friese cultuurhistorie vinden ze op de Aldfaers Erf Route richting Bolsward. In die stad kunnen ze zien hoe berenburg, bier, whisky en koffielikeur wordt gemaakt.

Kleintje Veluwe: Gaasterland in Zuidwest Friesland.

Je kijkt je ogen uit op de klifkust van Gaasterland.

Kleintje Veluwe: Gaasterland in Zuidwest Friesland.
Je kijkt je ogen uit op de klifkust van Gaasterland.

Harlingen

Ook een aanrader is Harlingen met zijn honderden monumentale gebouwen en traditionele zeilschepen. Het is een kleine, maar levendige zeehaven én een veerhaven. De veerboten naar Vlieland en Terschelling vertrekken vanuit Harlingen. De eilanden trekken veel kunst- en natuurliefhebbers, net als Harlingen zelf trouwens. Het wemelt er van de kunstgalerieën. Wie rust zoekt vindt het direct in de omgeving van de oude stad. Aan de zuidkant is een strand, aan de noordkant leidt de 10 meter hoge zeedijk de fietsers naar UNESCO werelderfgoed Waddenzee.

Boeiende terugweg

De terugweg van Makkum naar Rijs voert langs de mooiste dorpjes van Friesland (Aldfaers Erf Route), Elfstedenstad Workum (Jopie Huisman Museum, ook leuk voor kinderen!) en Koudum (binnenzwembad en terras met meerzicht bij hotel Galamadammen). Via een fietspad langs het meer De Morre (Morra) en het hooggelegen dorp Hemelum (midden in het dorp een prachtige tuin achter een stekkenwinkel met boerenijs en andere streekproducten) belandt men weer in de bossen van Gaasterland.

Meer info en boekingen

Uitgebreide informatie over het vijfdaagse fietsarrangement ‘Bos en strand in Friesland’ en de prijzen van tweepersoons en familiekamers vindt u hier: http://www.frieslandhollandtravel.nl/specials/gezinsvakanties

Makkum is een gezellige voormalige vissersplaats.

Dit vinden óók kinderen machtig: een dagtocht met een vaarbewijsvrije  sloep door de bossen en dorpen van Gaasterland en over de Friese meren.  Friesland Holland heeft sloepen en routes

Makkum is een gezellige voormalige vissersplaats.
Dit vinden óók kinderen machtig: een dagtocht met een vaarbewijsvrije sloep door de bossen en dorpen van Gaasterland en over de Friese meren. Friesland Holland heeft sloepen en routes