Motorrijbewijs voor 870 euro en 100 euro korting op autorijles!

Publicatiedatum: 11 april 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Open dag op 28 april bij Hielkema Verkeersschool

HEERENVEEN – In 2013 wordt het halen van een rijbewijs voor een snelle motor flink ingewikkelder en duurder. Wie volgend jaar in de zwaarste categorie (onbeperkt vermogen) wil lessen, moet wachten tot hij 24 is.

Het kan nu allemaal nog snel en goed en ook nog eens voor een heel schappelijk tarief: motorrijbewijs voor 870 euro inclusief theoriecursus op 12 mei. Die aanbieding doet Hielkema Verkeersschool aan de Saturnus 5 in Heerenveen tijdens haar open dag op zaterdag 28 april van 10.00 tot 15.00 uur. Motorcentrum Friesland uit Wommels presenteert er dan nieuwe motoren en toebehoren, zoals motorkleding. Iedere bezoeker ontvangt een goodiebag met kortingsbonnen. Proefrijden kan op Hielkema’s eigen motorbaan.

Zij die liever een autorijbewijs halen kunnen tijdens de opendag ook profiteren van een bijzonder aanbieding: 100 euro korting op de rijopleiding bij afname van de gehele opleiding. In dit aanbod is een gratis theoriecursus op 5 mei inbegrepen!

 

Twee categorieën motorexamen 2012

Het praktijkexamen voor de motor is er in twee categorieën, een lichte categorie (‘A beperkt’) en een zware categorie zonder beperkingen (‘A’). Voor beide categorieën moet u een examen Voertuigbeheersing en een examen Verkeersdeelneming afleggen. Daarbij moet de motor zijn voorzien van spiegels, richtingaanwijzers en een L-bord achterop.

Als je jonger bent dan 21 jaar, moet je de examens afleggen op een lichte motor met een vermogen van minder dan 35 kW. De cilinderinhoud van deze motor moet meer dan 120 cc zijn en hij moet minstens honderd kilometer per uur kunnen rijden.

Ben je 21 jaar of ouder, dan mag je kiezen of je het examen wilt afleggen op een lichte motor of een zware. Zo’n zware motor moet een vermogen hebben van 35 kW of meer.

Als je slaagt voor een examen op een lichte motor, krijg je, ongeacht je leeftijd, een rijbewijs A met een beperkte bevoegdheid. Je mag dan twee jaar lang alleen rijden met een motor met een vermogen van hoogstens 25 kW en hoogstens 0.16 kW per kilo ledig gewicht van de motor. Pas na twee jaar mag je overstappen op een zwaardere motor. Daar hoef je niet opnieuw examen voor te doen.

Slaag je voor een examen op een zware motor, dan krijg je van de gemeente waar je woont een rijbewijs A zonder beperkingen. Je mag daarmee direct op elke motor rijden.

Veranderingen motorrijbewijs per 2013

Vanaf 19 januari 2013 moeten de leerlingen voor de ‘zware’ categorie (onbeperkt vermogen) wachten tot hun 24e jaar. Dus kun je alleen nog dit jaar je rijbewijs voor de motor halen op de oude manier. Volgend jaar moet je examen doen voor élke categorie. Zo gaat het er in 2013 uitzien:

De categorie A1 (lichte motor tot 125cc en 11 KW) kan straks behaald worden vanaf 18 jaar (rijles met 17 jaar). De categorie A2 (middel zware motor tot 35 KW) kan voortaan na een examen behaald worden na 2 jaar A1, dus minimaal op 20-jarige leeftijd. Twee jaar later kan de kandidaat, als hij dus 22 jaar is, bij het CBR gaan voor de zwaarste categorie (onbeperkt vermogen). Dorien Hielkema: “Als iemand in 2013 rechtsreeks in de zware categorie wil instromen, moet hij 24 jaar zijn. Het “even je motorrijbewijs halen” gaat dus niet meer op; het wordt ingewikkelder en ook duurder.”

Info Hielkema verkeersschool: http://www.hielkema-verkeersschool.nl/