Klein Friesland Holland legt het af tegen door overheid en CH 2018 gesponsorde consortia

Klein Friesland Holland legt het af tegen door overheid en CH 2018 gesponsorde consortia

Prijsvraag inkomende handelsmissie voor het MKB

LEEUWARDEN (NL) – De provincie Fryslân riep dit voorjaar onder aanvoering van economiegedeputeerde Sander de Rouwe (CDA) ondernemers in het segment midden- en kleinbedrijf (MKB) op om in het kader van een prijsvraag een inkomende handelsmissie te organiseren. Deze moest op de een of andere manier een relatie met Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 hebben. Vijf prijzen à € 20.000,- vielen er te winnen. Friesland Holland in Wolvega was één van de 17 kanshebbers.

Gedeputeerde Sander de Rouwe (links) bij de piepertelers uit Het Bildt aan de Waddenzee die € 20.000,- in de wacht sleepten. De aardappeltelers, georganiseerd in een stichting, zijn verbonden aan het CH project ‘Potatoes go wild.’

Normaliter doet Albert Hendriks, directeur van het ongesubsidieerde commerciële bureau voor toerisme, nooit mee aan prijsvragen van de overheid. “Dat kost zeeën aan tijd en mijn band met de CH-organisatie is ook niet om over naar huis te schrijven. Maar op sterk aanraden van twee ambtenaren van Economische Zaken en de heer De Rouwe heb ik toch meegedaan. Ik run immers een kleine onderneming: Friesland Holland met acht medewerkers.”

De winnaars
Gisteravond werd in de Kanselarij aan de Turfmarkt in Leeuwarden de uitslag bekendgemaakt: 1. Water Alliance (www.wateralliance.nl); 2. De Bildtse Aardappelen (www.bildtseaardappelweken.nl); 3. Hogeschool Van Hall Larenstein (www.hvhl.nl); 4. World Trade Center Leeuwarden (www.wtcl.nl) en 5. Friese Exportclub (www.frieseexportclub.nl).
Hendriks: “Ik was er als reporter, maar ook als deelnemer aan de competitie, als verliezer, terwijl ik eerlijk gezegd had verwacht één van de vijf winnaars te zijn. Ik had me namelijk flink uitgesloofd op een plan om watersportondernemers en hotelhouders met een bedrijf aan recreatiewater in het oosten van Duitsland te interesseren voor het verhuren en verkopen van Friese elektrisch aangedreven vaartuigen, casco’s en technologie. E-boating zal op termijn net zo’n vlucht nemen als e-biking en wij lopen in Friesland kilometers voorop. Friezen zijn goede rompontwerpers en samenstellers van custom built jachten, ook als het om e-boats gaat. Er varen al verscheidene elektrische sloepen en jachten door de provincie. Mijn handelsmissie had ik ook nog verbonden aan Fossylfrij Fryslân (www.fossylfrijfryslan.frl) en de Elfwegentocht (www.elfwegentocht.nl). Een must van jurywege.”

De Friese Exportclub scoorde ook 20.000 euro.

De jury
Gisteravond was Hendriks vooral druk met het maken van foto’s voor zijn nieuwsdienst. “Pas toen ik naar huis, naar Wolvega reed, drong tot me door dat ik geen winnaar was, al wees op de achterbank van mijn VW Transporter alles op een overwinning: een grote bos bloemen en suikerbrood van Wurkje foar Fryslân-secretaresse Margreet van den Berg op de achterbank van mijn VW Transporter. Ik kan gedachten lezen. Al rijdend heb ik de oordelen van de jury even boven water gehaald: te kleine organisatie, te weinig connecties met de gevestigde orde en geen bevriende CH 2018-relatie. Maar wel een niet-officiële 2018-promotor, en een grote ook, al zeg ik het zelf. Maar dat telt niet.
Ik weet zeker dat geldschieter Sander de Rouwe me de prijs van €20.000,- had gegund om kleine Friese familiebedrijven van dienst te kunnen zijn. Nu gaat de 100.000 euro in vijf stukken naar wat hij noemt “consortia”.

De jury bestond uit Robert van de Leur (bekende Friese ondernemer), Emiel Stuy (Anker Stuy Verven, Ondernemer van het Jaar 2017), Jos Pâques (grote ondernemer in Balk, aanvoerder Vlielandgroep en Club Diplomatique), Dina Boonstra (hoogste baas NDC Mediagroep, uitgever van o.a. de Leeuwarder Courant en grote sponsor van CH 2018) en Annabelle Birnie (directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en lid van de Raad van Toezicht van Leeuwarden CH 2018).

Kritiek
Hendriks: “De prijsvraag is gericht op het MKB. Maar de prijswinnaars zijn toch geen typische MKB-bedrijven? Tijdens de competitie ontdekte ik dat overheden en door de overheid gefinancierde instellingen mijn concurrenten waren. Ze hadden zelfs bureaus ingehuurd voor de wedstrijd die ik om financiële redenen in mijn eentje moet lopen. Gisteravond stelde ik in de Kanselarij vast dat spreker Jan van Erve, hoofd Partnership en Commercie Leeuwarden-Fryslân 2018, er eigenlijk weer een ton van de provincie bijgesmokkeld heeft. Gezien wat de provincie onder MKB verstaat, stel ik een nieuw bedrijfseconomisch segment voor: het PKB, het Piep Klein Bedrijf. En een competitie met mij meer welgevallige spelregels en een jury die uit journalisten, fietsenmakers, koffersjouwers, fotografen, ontwerpers, standbouwers, reisleiders en onkruidplukkers bestaat. Daarvoor zal ik wel de politiek in moeten.”
De open haard aanmaken met zijn niet beloonde e-boatplan gaat de Friesland-promotor uit Wolvega niet doen. “Ik revancheer me met een andere stunt waarvoor het ingediende plan de bron van inspiratie is. Dit jaar nog komt het elektrisch varen in Fryslân prominent in beeld op de Duitse televisie.”

De prijsuitreiking in de Kanselarij aan de Turfmarkt in Leeuwarden. © Albert Hendriks Friesland Holland www.friesnieuws.nl (Ga met uw muisaanwijzer over de foto en navigeer vervolgens met de pijltjes)

Meer info:
www.electricboating.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief