Koning Willem-Alexander opent museum en meeting point ‘De Tiid’ in Elfstedenstad Bolsward

Koning Willem-Alexander opent museum en meeting point ‘De Tiid’ in Elfstedenstad Bolsward

Nieuwe Friese topattractie in 400 jaar oud stadhuis en voormalig stadskantoor

BOLSWARD (NL) – Dinsdagmorgen 7 september 2021 opende koning Willem-Alexander Cultuurhistorisch Centrum ‘De Tiid’ in het voormalig stadhuis van Bolsward. De Elfstedenstad is sinds 1 januari 2011 een deel van de nieuwe gemeente Súdwest-Fryslân met Sneek als hoofdplaats. Door de herindeling verloor het monumentale stadhuis, gebouwd in de periode 1614-1617, zijn functie. Om de eigen identiteit van Bolsward een plek te geven, is het voormalig stadhuis gerestaureerd tot een ontmoetingsplek voor de bewoners en toeristen.

Dinsdagochtend 7 september 2021 opende koning Willem-Alexander Cultuurhistorisch Centrum ‘De Tiid’ in het voormalig stadhuis van Bolsward. Hij was in gezelschap van burgemeester Jannewietske de Vries en Commissaris van de Koning in Fryslân Arno Brok. Tijdens de rondleiding bezocht de koning onder meer de gerestaureerde toren, de raadszaal en de tentoonstellingsruimte. Aansluitend was de openingshandeling en sprak de koning met bewoners, bouwers en subsidieverstekkers over de totstandkoming van ‘De Tiid’ en het belang van het centrum voor de bewoners van Bolsward.

Tijdens de rondleiding bezocht de koning onder meer de gerestaureerde toren, de raadszaal en de tentoonstellingsruimte. Aansluitend was de openingshandeling en sprak de koning met bewoners, bouwers en subsidieverstrekkers over de totstandkoming van ‘De Tiid’ en het belang van het centrum voor de bewoners van Bolsward.

Bij de ontvangst droeg Rieneke Speerstra van de Gysbert Japicx Holckema Stifting een gedicht van Hindrik van der Meer voor vanaf de balustrade van De Vierschaar. Ook bij de openingshandeling stond de Friese renaissanceschrijver Gysbert Japicx centraal. In de hal van ‘De Tiid’ onthulde de Koning een tekst van Japicx:
‘Wa’t tiid net brûkt, dy’t tiid ûntgliidt,
ûntfljocht, ûntdûkt, men wurdt se kwyt’

Burgemeester Jannewietske de Vries zegt zeer tevreden terug te kijken op het bezoek van de Koning. “De Koning nam vandaag alle tijd. Heel veel mensen hebben met liefde aan ‘De Tiid’ gewerkt om er een succes van te maken. Er ging een lange voorbereidingstijd aan vooraf. De sirkel is rûn, de cirkel is rond.”

Meeting point
‘De Tiid’ ademt de Friese taal en cultuur en is een plek waar bezoekers — inwoners van Friesland en toeristen — kunnen inpluggen op de geschiedenis van Súdwest-Fryslân, er onderdeel van worden en er zelf geschiedenis kunnen maken. Hier komen het gemeenteloket en –archief, de bibliotheek, museum De Tiid, trouwlocatie, auditorium, winkel, VVV en horeca samen onder één dak.

Activiteiten voor het publiek
Het openingsweekend voor publiek is zaterdag 11 en zondag 12 september 2021. In verband met een maximum aantal toegestane gasten, is aanmelden verplicht. Aanmelden kan op www.detiid.nl/opening

Meer info:
www.detiid.nl
www.gysbertjapicx.nl

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/