Koninklijk trio Bhutan in Friese burcht

Koninklijk trio Bhutan in Friese burcht

Publicatiedatum: 26 Oktober 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Bijzonder concert in Schierstins Feanwâlden

Koninklijk trio Bhutan in Friese burcht

Het trio uit Bhutan en het duo uit Fryslân (links Linde Nijland, voor haar Bert Ridderbos).
Het trio uit Bhutan en het duo uit Fryslân (links Linde Nijland, voor haar Bert Ridderbos).

FEANWÂLDEN/VEENWOUDEN (NL) – Folkzangeres Linde Nijland en multi-instrumentalist Bert Ridderbos komen vrijdag 11 november 2011 voor een exclusief concert naar De Schierstins in Feanwâlden, onderdeel van de Markant Friesland Route. Zij treden op met twee koninklijke zangeressen uit Bhutan: een ontmoeting van Keltische folk en warme klanken uit de Himalaya.

De zangeressen uit het kleine Aziatische vorstendom worden begeleid door Pema Samdrup, een man met een Bhutanees snareninstrument, een dranyen. Samen heten zij Trio Druk Yul. “De mooie melodieën van de Bhutanese schonen, samen met hun exotische, traditionele kleding zorgen ervoor dat je je in de hoge bergen van Bhutan waant,” zegt de organisatie.

Linde Nijland en Bert Ridderbos brengen hun eigen programma met folkklassiekers en traditionals, waarbij ze duidelijk geïnspireerd zijn door Keltische muziek; maar ook Americana-invloeden zijn te horen. De vijf treden ook gezamenlijk op. Het concert begint om 20.00 uur.

Friezen naar Bhutan

Het optreden van het Bhutanees gezelschap in Nederland is het resultaat van een reis van Linde Nijland en Bert Ridderbos in 2008. Zij reisden toen via de Balkan, Turkije, Iran en India naar Bhutan. Onderweg ontmoette het Groningse duo traditionele muzikanten met wie het samen muziek maakte. In Bhutan troffen ze het Trio Druk Yul: de twee officiële Koninklijke Zangeressen Lhamo Dukpa en Namkha Lhamo en hun begeleider op dranyen (6-snarig traditioneel instrument) Jigme Drukpa. Met z’n vijven repeteerden ze een gezamenlijk muzikaal repertoire dat tijdens de kroning van de vijfde koning van Bhutan werd uitgevoerd.

 

Folkduo

De Schierstins
De Schierstins

Singer-songwriter Linde Nijland is bekend geworden als de helft van het folkduo Ygdrassil, met tweestemmige, maar harmonieus klinkende liederen. Vooral Nijlands kristalheldere, zuivere stem valt daarbij op. Ze brak internationaal door met haar vertolking van de songs van de Engelse folklegende Sandy Denny.

De vaste begeleider van Nijland is haar partner Bert Ridderbos. Deze Groninger studeerde af aan het conservatorium en beheerst minstens drie instrumenten. Meestal bespeelt hij de gitaar, cittern en accordeon.

Dit jaar kwam hun cd/dvd ‘A musical journey to Bhutan’ uit. Dit album is het muzikale verslag van de reis naar Bhutan.

(bij cultureel programma) Reserveringen: info@schierstins.nl of 0511-472937.

www.lindenijland.nl

www.winterliederen.nl

www.markantfrieslandroute.nl