Kraanbedrijf KTF laat De Witte Swaen te water

Kraanbedrijf KTF laat De Witte Swaen te water

Friesland heeft nu drie historische “expeditieschepen” in de vaart

Kraanbedrijf KTF liet De Witte Swaen van Harlingen 27 oktober 2018 voorzichtig in het water zakken. Daarna werd de boot aan de Dokkade afgemeerd. De afbouw van het schip vergt nog minstens een jaar.

HARLINGEN (NL) – Het Harlinger kraanbedrijf KTF heeft zaterdag 27 oktober 2018 in de stromende regen de 65 ton wegende eikenhouten replica van Willem Barentsz’ poolexpeditieschip in Harlingen te water gelaten. Het door Prinses Margriet bij zonneschijn gedoopte schip, De Witte Swaen, ligt nu in het Dok (aan de Dokkade), vlakbij de Nieuwe Willemshaven, waaraan sinds 2010 door vrijwilligers is gewerkt.

De masten, ra’s en zeilen moeten er nog op. Eind volgend jaar is De Witte Swaen zeilklaar.
Willem Barentsz probeerde in 1596 een noordelijke doorvaart, over de Noordpool, naar Azië te ontdekken. Hij en de zestien andere bemanningsleden strandden op Nova Zembla en moesten daar overwinteren om in 1597 huiswaarts te keren.

Palingaak en houten skûtsje
De Witte Swaen is de derde replica van een historisch houten zeilschip in Friesland. In Heeg ligt de palingaakKorneliske Ykes II. De Heeger visserlui zorgden er van 1600 tot 1900 voor dat er altijd verse paling in Londen beschikbaar was. De visserij, handel en sfeer van weleer zijn weer helemaal terug in het dorp sinds de herbouw van de palingaak Korneliske Ykes II in 2009 — een initiatief van de bekende “skûtmakker”, scheepsbouwer Pier Piersma — en de jonge binnenvisser Freerk Visserman. Piersma, alom bekend als zeer kundige houtbouwer, was ook aanwezig bij de doop van De Witte Swaen, maar mocht tot zijn spijt de happening niet van dichtbij wonen.
Bij het skûtsjemuseum in Earnewâld werd een houten skûtsje nagebouwd, de legendarische Aebelina, een snel beurtschip. Dat gebeurde ook in 2009. Zowel met de Aebelina als met de Korneliske Ykes II worden geregeld tochten gemaakt.

Vikingschepen
In het Deense Roskilde is, anders dan in Friesland, de herbouw van historische schepen een continugebeuren op een museumwerf. Het Vikingeskibsmuseet is een topattractie op het eiland Seeland, ten zuidwesten van Kopenhagen. Daar ligt ook een vijftal oorspronkelijke Vikingschepen: een oorlogsschip, vissersschip, koopvaardijschip, vrachtschip en een gewoon langschip. Deze meer dan 1000 jaar oude schepen werden in 1962 door archeologen uit het water bij Roskilde gehaald. Roskilde was de eerste hoodfstad van Denemarken en werd in de 10-de eeuw door de Vikingen gesticht. Met hun typische schepen, met een gelijke voor- en achtersteven om snel van richting te kunnen veranderen, gingen ze langs de kusten van Europa, en zelfs Amerika, op rooftocht. Vikingen waren bekwame ambachtslieden, handelslui en zeelieden en werden overal gevreesd, ook in Nederland.

Kraanbedrijf KTF liet De Witte Swaen van Harlingen 27 oktober 2018 voorzichtig in het water zakken. Daarna werd de boot aan de Dokkade afgemeerd. De afbouw van het schip vergt nog minstens een jaar.

De palingaak van Heeg op de Hegemer Mar.

Het houten skûtsje van Earnewâld.

Een kijkje in het Vikingschipmuseum van het Deense Roskilde en op de aangrenzende werf waar allerlei experimenten met de herbouw van Vikingschepen en andere houten boten worden gedaan.

Meer informatie:
www.friesnieuws.nl/prinses-margriet-verricht-in-harlingen-doop-van-nagebouwd-expeditieschip-willem-barentsz/
www.friesnieuws.nl/beleef-maritiem-fryslan-met-de-palingaak-van-heeg/
www.skutsjemuseum.nl/startpagina-aebelina
www.ktf-harlingen.nl
www.vikingeskibsmuseet.dk

Friesland Holland Travel Guide & Tourist Atlas en kaart bestellen?
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland (Best in Travel 2018 volgens Lonely Planet):
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief