Landelijke organisatie Open Monumentendag: Epemastate bij Sneek aanrader

Landelijke organisatie Open Monumentendag: Epemastate bij Sneek aanrader

Publicatiedatum: 7 september 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

8 en 9 september 2012

IJSBRECHTUM (NL) – 6 September is de Open Monumentendag 2012 geopend op Château St. Gerlach in de gemeente Valkenburg aan de Geul in Zuid-Limburg. Het startschot werd gegeven door Prof. mr. Van Vollenhoven, voorzitter van het Comité van Aanbeveling van de Stichting Open Monumentendag.

Komend weekend, 8 en 9 september, is het Open Monumentendag. Overal in Nederland zijn dan de fraaiste voorbeelden van Groen van Toen, het thema van dit jaar, te bekijken. Rond de 3.500 monumenten zijn gratis te bezichtigen, in 330 gemeenten in Nederland. Meer dan 100 buitenplaatsen en kastelen gaan open, maar ook boerderijen, hofjes en andere groene monumenten.

Aanraders
Echte aanraders zijn het zojuist gerestaureerde Kasteel de Haar in Haarzuilens, Borg Verhildersum in Leens, Huis te Linschoten, de Epemastate in IJsbrechtum (bij Sneek), Landgoed Amelisweerd, ook net gerestaureerd, en diverse hofjes in Amsterdam, Haarlem en Den Haag die normaal niet publiek toegankelijk zijn. Natuurlijk krijgt ook het groen zelf zoals tuinen, boomgaarden, kwekerijen, parken en begraafplaatsen alle aandacht dit jaar.

Groen van Toen
Het thema Groen van Toen is mede gekozen vanwege het Jaar van de Historische Buitenplaats. Omdat bij dit thema de relatie tussen het monument en de omgeving centraal staat, gaan we dit jaar niet alleen naar binnen, maar ook naar buiten. Er zijn meer dan 2.200 activiteiten georganiseerd, waaronder veel fietsroutes en wandeltochten. De Open Monumentendag is dit jaar daardoor, meer dan ooit, een dagje uit voor het hele gezin. Aansluitend bij het thema is zojuist het boek Groen van Toen verschenen, uitgegeven door Stichting Open Monumentendag en voor € 9,50 te bestellen via www.openmonunumentendag.nl

Achtergrond
Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. De Open Monumentendag is in 26 jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland. Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days.
Rabo Vastgoedgroep is voor het 26e jaar hoofdsponsor van de Open Monumentendag. Hiermee draagt Rabo Vastgoedgroep bij aan de beleving en bewustwording van monumenten bij een groot publiek.

Info: www.openmonumentendag.nl
Info Epemastate: http://www.epemastate.nl/
http://www.statenstinzen.nl/