Langste feest van Friesland:Van Alde Leie tot De Bonke

Langste feest van Friesland:Van Alde Leie tot De Bonke

Publicatiedatum: 28 juni 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Zaterdag 29 juni Open Dag Noordelijke Elfstedenvaarroute

 Langste feest van Friesland: Van Alde Leie tot De Bonke

Burdaard Markant Friesland
Noord-Friesland en toeristen vieren feest vanwege de opening van de noordelijke Elfstedenvaarroute.

ALDE LEIE (NL) – Op zaterdag 29 juni 2013 is de opening van de Noordelijke Elfstedenvaarroute. Ter gelegenheid daarvan is er op deze dag langs de route een groots feestelijk open huis festijn van Het Bildt tot Leeuwarden. In Alde Leie, Aldtsjerk en Burdaard kunnen belangstellenden in een boot stappen om een deel van de route te ervaren. Langs de hele route zijn in meerdere dorpen tal van activiteiten, te vinden op www.friesemeren.nl

In Alde Leie, Aldtsjerk en Burdaard staan pramen, platte plezierboten, klaar om tussen één en vijf uur ’s middags belangstellenden mee het water op te nemen. Zij varen een half uur en keren dan terug om de volgende belangstellenden bij de opstapplaats op te halen. Op een aantal van deze boten vertellen kenners van de streek over de Elfstedenroute, het typische dijken- en terpen  terpenland en over de tientallen bezienswaardigheden.

Diverse activiteiten
Bij de drie opstapplaatsen (Alde Leie, Aldtsjerk en Burdaard) zijn tijdens de open dag allerlei activiteiten te beleven om de opening van de Noordelijke Elfstedenvaarroute te vieren. Zo is er in Burdaard onder andere een boekenmarkt, een kunstexpositie, palingroken en een optreden van een muziekkorps. In Alde Leie is er voor kinderen schmink en een draaimolen. Verder zingt daar bijvoorbeeld een shantykoor en vindt er een kaatsdemonstratie plaats. In Aldtsjerk kunnen bezoekers genieten van een waterklompenrace, een popkoor, een modelboten-demonstratie en nog veel meer. In Wier start ’s ochtends een ‘Zwaan kleef aan’ vaartocht.
Behalve in Alde Leie, Aldtsjerk en Burdaard zijn er ook feestelijke activiteiten in Feinsum, Wier en Froubuurt.

 

Werkzaamheden afgerond
De werkzaamheden aan het bevaarbaar maken van het noordelijke deel van de Elfsteden schaatsroute zijn afgerond. Pleziervaartuigen met een maximale diepgang van 1.30 m en een maximale boothoogte van 2.40 m kunnen nu de Elfstedenroute van begin tot eind varen.

Beleef de finish van de Elfstedentocht
Tijdens de openingsdag van de Noordelijke Elfstedenvaarroute op zaterdag 29 juni kunnen belangstellenden van elf uur ’s morgens tot vijf uur ’s middags ‘schaatsen in de zomer’. Bij de vaart De Bonke, op het grasveld naast de haven van Blitsaerd in Leeuwarden, is die dag een kunstijsbaan geopend. Ook eindigt hier de vaartocht ‘Zwaan kleef aan’ die ’s morgens begint in Wier. De deelnemer met de mooist versierde boot krijgt een prijs uit handen van Elfsteden-ijsmeester Jan Oostenbrug. Er is muziek en voor belangstellenden zijn schaatsen aanwezig.

Meer informatie
Info route: http://www.friesemeren.nl/assets/files/FRM_Elfstedenvaarroute-NL_LR.pdf  
Info feestprogramma’s: http://www.friesemeren.nl/nl/nieuws/876/