Leeuwarden naast culturele, ook schoonste hoofdstad van Europa dankzij kauwgomkillers

Leeuwarden naast culturele, ook schoonste hoofdstad van Europa dankzij kauwgomkillers

Friese onderneming vindt uit hoe je kauwgom effectief verwijdert

Leeuwarden naast culturele, ook schoonste hoofdstad van Europa dankzij kauwgomkillers

LEEUWARDEN (NL) – Leeuwarden is volgend jaar niet alleen de Culturele Hoofdstad van Europa, maar waarschijnlijk ook de schoonste, zowel in hygiënisch opzicht als op z’n Vlaams: de fraaiste. 

In opdracht van de afdeling Stadsbeheer van de Friese hoofdstad zijn Jan Sake de Haan (foto), Robin Mulder en Ane Leistra van Weed Free Service uit het Noord-Friese Kollum donderdag 16 november 2017 begonnen aan de verwijdering van uitgespuugde of weggeworpen kauwgom in Leeuwarden, in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst www.friesnieuws.nl

In opdracht van de afdeling Stadsbeheer van de Friese hoofdstad zijn Jan Sake de Haan uit Buitenpost, Robin Mulder uit Kollum en Ane Leistra uit Burum donderdag 16 november 2017 begonnen aan de wat iedere straat- en stoepbeheerder ziet als lastigste schoonmaakklus: het verwijderen van uitgespuugde of weggeworpen kauwgom. Het goedje kleeft vertrapt en uitgehard aan het plaveisel alsof het constructiekit is. Nog niet uitgedroogd gaat het met de schoenzool als transporteur de winkel of het huis in.

Willie Wortel
Harry Kloosterman van Weed Free Service in Kollum, de werkgever van de drie genoemde heren, is inmiddels tot over de landsgrenzen bekend als de milieuvriendelijkste bestrijder van de giftige allesoverwoekerende berenklauw en de Japanse Duizendknoop. Hij past nu zijn effectieve heetwatermethode ook toe op kauwgom. Omdat merken als Sportlife (Made in Friesland Holland), FreeDent, Stimorol en Mentos tot een paar jaar geleden stijf van de suiker stonden, kon op stoepen vertrapte kauwgom door bevriezing verbrokkeld en bijeengeveegd worden. Verre van efficiënt, maar het goedje kon tenminste verwijderd worden. De schoonmaakkosten liepen echter zo hoog op dat men de (smeer)boel maar de boel liet. Op sommige luchthavens en in sommige steden werd zelfs een kauwgomverbod ingesteld.

Het spul is door suikervervangers en allerlei kleef-, smaak-, vul-, menghulp- en kleurstoffen en zuren een nóg agressievere bederver van stedelijk schoon geworden. Kloosterman ontdekte hoe je het plakkerige snoepgoed, synthetisch rubber, van stoepen en straten krijgt: met gloeiend heet water, maar dan wel op een bepaalde temperatuur. Dat gaat zó goed en snel dat talrijke steden en beheerders van winkelcentra de Friese uitvinder vragen om met zijn mobiele stoomreinigers te komen. Zestien mensen heeft Kloosterman inmiddels aan het werk om overal in het land opdringerig en gevaarlijk onkruid en kauwgom volkomen milieuvriendelijke te bestrijden en op te ruimen.

In de wolken
Vooral bij kauwgomverwijdering bij lage temperaturen ontstaan grote wolken waterdamp waarvan passerende voetgangers en fietsers denken dat ze zich een wolk van chemie begeven. Geen angst: brandschone fijne waternevel! De stukjes kauwgom worden met behulp van de hogedrukstoomreiniger richting rioolputten gespoten.

Meer info:
www.weedfreeservice.nl
www.weedfreeservice.nl/in-de-media/
https://www.omropfryslan.nl/utstjoering/fryslan-hjoed-fan-20-july-2017-1700#videoplayer734764
https://www.schooltv.nl/video/kauwgom-hoe-maak-je-dat-eigenlijk/
https://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/7-feiten-en-fabels-over-kauwgom

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma
www.leeuwarden2018.info

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Bijgaande foto’s, gemaakt in motregen, geven een beeld van hoe Leeuwarden, onder toeziend oog van de dichter Piet Paaltjens (pseudoniem van François Haverschmidt), de schoonste stad van Europa wordt. Schoon in de zin van hygiënisch én mooi, fraai (Vlaams).

Jan Sake de Haan uit Buitenpost.

Robin Mulder uit Kollum.

Ane Leistra uit Burum.