Douwe Egberts Museum Joure haalt verborgen schatten tevoorschijn

Douwe Egberts Museum Joure haalt verborgen schatten tevoorschijn

Moderne fietslampen verlichten twee avonden unieke museumstukken

Douwe Egberts Museum Joure haalt verborgen schatten tevoorschijn

JOURE (NL) – Spotlight Tour. Zo heet de romantische route die directeur Iris Nutma en conservator Margreet van der Zee in Museum Joure uitgezet hebben. In de kerstvakantie, 28 december 2017 en 4 januari 2018, kun je de unieke tocht maken.

Conservator Margreet van der Zee toont cultuurliefhebbers 28 december 2017 en 4 januari 2018 onbelichte bijzonderheden van Museum Joure tijdens de Spotlight Tour, die in de winter van 2016-2017 een groot succes was. Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst www.friesnieuws.nl

Bezoekers worden in het schemerdonker door het museum geleid, waarbij een gids objecten letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers plaatst. Schatbewaarder Van der Zee is speciaal voor de tour tot aan de verste muur het museumdepot ingedoken. “Op beide avonden zijn objecten te zien die normaal niet getoond worden. Dat maakt de tour héél speciaal. Bovendien zetten we details in de spotlights die je anders niet opmerkt.”

Fietsverlichting
De bijzondere objecten worden belicht door fietslampen van sponsor Spanninga Bicycle Lights, ook in Joure. Van oudsher staat Spanninga bekend als “de fietsachterlichtjesfabriek”, maar zij maakt al jaren ook geavanceerde fietskoplampen. Het bedrijf, dat onlangs de afdeling fietsverlichting van Philips overnam, is maker van de beste fietsverlichting van Nederland, zegt de Fietsersbond naar aanleiding van testen. Tijdens de Spotlight Tour zullen er ook schaatsen, die Spanninga Metaal vroeger maakte, te bewonderen zijn.

Aanmelden
Op 28 december en 4 januari om 16.30 uur kunnen bezoekers zich opgeven bij de balie van het museumcomplex, Geelgietersstraat 1, 8501 CA Joure. De tocht is zo samengesteld dat deze boeiend is voor jong en oud. Deelnemers krijgen eerst koffie, thee of glühwein met wat lekkers aangeboden in het koffie- en theehuis. Van daaruit zal om 17.00 uur ook de rondleiding starten die ongeveer tot 18.00 uur zal duren. De kosten zijn € 6,50 voor volwassenen en € 3,50 voor kinderen.

Douwe Egberts
Op het terrein van Museum Joure is ooit Douwe Egberts begonnen. In 1753 om precies te zijn. Dat zie, ruik en proef je nog steeds. Ook het geboortehuis van grondlegger Egbert Douwes is een onderdeel van het grote museum. Inmiddels bestaat het complex uit tien authentieke industriële panden. In de monumentale gebouwen maak je kennis met het ambachtelijk vakmanschap van een Friese klokkenmaker, zilversmid, koperslager en geelgieter. Ook zijn er een authentieke zetterij en drukkerij gehuisvest.

Meer info:
www.museumjoure.nl
www.spanninga.com
www.de.nl/geschiedenis/

Vakantiebestemming Friesland:
www.frieslandfietsvakanties.com
www.joureholland.nl
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Een kijkje in het romantische Museum Joure dat deze winter twee dagen lang bijzondere objecten uit de magazijnen in het licht van moderne fietslampen van sponsor Spanninga Bicycle Lights zet. Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst www.friesnieuws.nl

Spanninga in Joure maakt volgens testen van de Fietsersbond de beste fietsverlichting van Nederland. De onderneming, officieel Spanninga Metaal BV, is sponsor van Museum Joure.