Het beste Leeuwarden CH 2018 arrangement: Rondje Friesland op de fiets!

Het beste Leeuwarden CH 2018 arrangement: Rondje Friesland op de fiets!

Deelbaar 10-daags toparrangement met opties voor maatwerk

Het beste Leeuwarden CH 2018 arrangement: Rondje Friesland op de fiets!

Dit 10-daagse full service half pension fietsarrangement is gemaakt voor toerfietsers die van comfort, grote afwisseling, cultuur en natuur houden. Fietsers die zich graag laten verrassen in Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Groningen! Jawel, dit is een Friesland vakantiearrangement met een grenzeloze uitstraling.

Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Kofferlabel van Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland. Info: www.provinciefriesland.frl en www.frieslandtravel.com.

Flexibel
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme Friesland Holland in Wolvega, heeft het meest gevarieerde en slimste Rondje Friesland samengesteld! De dagafstanden variëren van 50 tot 90 km. De etappes kunnen afhankelijk van het weer, uw conditie en interesses eenvoudig ingekort worden. U kunt zelfs besluiten een bepaald traject niet af te leggen omdat u liever in de stad, waar uw hotel is, op verkenning gaat. Het is ook mogelijk dat u het arrangement halveert — het keerpunt is dan Sneek op dag 6 — en later in het jaar, of volgend jaar, de andere helft fietst.

All-in prijzen: € 990,- (10 dagen) en € 550,- (6 dagen)
De prijs van het hieronder uitvoerig beschreven 10-daagse all-in arrangement bedraagt € 990,- per persoon op basis van twee personen in een kamer, half pension, verblijf in luxe hotels, inclusief reserveringskosten, bagagevervoer van hotel naar hotel, toeristenbelasting, mobiliteitsgarantie (direct gelijkwaardige of betere vervangende fiets bij pech) en reisgidsen en routekaarten over Friesland die u al bij boeking ontvangt. U kunt dus thuis, ver voor vertrek, uw vakantie goed voorbereiden qua bezienswaardigheden en daarvan op de bank al genieten! 

Optie:
Het Rondje Friesland is heel goed in tweeën te splitsen. Het 6-daagse arrangement dat de eerste helft omvat (Zuid- en West-Friesland), kost evenveel als de 6-daagse tweede helft (Noord- en Oost Friesland): € 550,- per persoon op basis van twee personen in een kamer in een luxe hotel.   

De fiets
U kunt uw eigen fiets meenemen, maar ook een huren van Rent a Topbike, de afdeling van Friesland Holland Travel Service (www.frieslandtravel.com) die heel luxe toerfietsen en elektrische fietsen verhuurt. De nieuwe e-bikes van Rent a Topbike (www.rentatopbike.nl) bieden tot 150 km ondersteuning met één acculading!

Unieke service
Friesland Holland Travel Service vervoert uw reisbagage van hotel naar hotel. Bovendien kunt u elke dag rekenen op Friesland Holland Assistance: de beste pechservice van Nederland. Fiets stuk, lekke band? Direct een gelijkwaardige vervangende fiets van een topmerk!

Dag 1, 2, 3 en 4 in fietsparadijs Wolvega
U verblijft de eerste drie nachten in een mooi hotel in Wolvega, een populaire uitvalsbasis voor fietsvakanties in bosrijk Zuid-Oost Friesland, Zuid-West Drenthe en Noord-West Overijssel. U parkeert uw auto gedurende de hele vakantie gratis bij het starthotel in Wolvega. Komt u met de trein in Wolvega aan, dan wordt u naar uw hotel gebracht door Friesland Holland Shuttle Service.

U maakt dag 1, 2, 3 en 4 kennis met maar liefst acht totaal verschillende, sensationeel mooie landschappen: 1. De bosrijke Friese Wouden (www.goudenfriesewouden.nl) en de Drentse heide en bossen (o.a. Nationaal Park Drents-Friese Wold: www.nationaalpark-drents-friese-wold.nl);  2. Het Friese rivierenland (Linde, Tjonger, Scheene: www.wolveganoordwolde.nl); 3. De moerassen en plassen rondom Wolvega, Ossenzijl en Giethoorn (Nationaal Park Weerribben-Wieden-Rottige Meente: www.np-weerribbenwieden.nl); 4. De Friese Meren (www.friesemerenholland.nl); 5. Het Friese veenweidegebied; 6. De Noordoostpolder (o.a. Kuinderbos en tropsich paradijs De Orchideeën Hoeve www.orchideeenhoeve.nl).

Dag 4 van Wolvega naar Sneek
Dag 4 fietst u van het hotel in Wolvega naar uw hotel in Sneek via Oranjewoud. Dit is een historisch landgoedpark waar ooit de buitenplaats van de Friese Oranje Nassaus stond (www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/oranjewouden). In het vorstelijke dorp staat ook het kunstmuseum Belvédère: www.museumbelvedere.nl. Na de bossen van Oranjewoud volgen sport- en turfstad Heerenveen (o.a. Thialf schaatsstadion www.thialf.nl en Museum Heerenveen www.heerenveenmuseum.nl), koffie- en klokkenstad Joure (www.joureholland.nl), door de bossen van Sint-Nicolaasga, het knusse gezellige waterdorp Langweer en tot slot met een pontje over een toeristische vaarweg naar Sneek (www.sneekholland.nl). In deze waterstad begint uw kennismaking met het waterrijkste deel van Friesland: de Friese Meren (www.friesemeren.eu), Friese Elfsteden (www.elfstedenroute.nl), de IJsselmeerkust (www.ijsselmeerfriesland.nl) en Waddenkust (www.waddenzeeland.nl). Uw bagage wordt door Friesland Holland Travel Service van Wolvega naar uw hotel in Sneek gebracht.

Dag 4, 5 en 6 in Sneek: de zuidelijke Elfstedenroute
Dag 4 komt u in de namiddag aan in uw hotel in het gezellige Sneek waar u twee nachten zult verblijven.
De komende vier dagen, dag 5, 6, 7 en 8, leiden wij u via de kortste en mooiste weg naar de elf zeer bezienswaardige historische Friese Elfsteden (www.elfstedenroute.nl). U volgt in alle gevallen een groot deel van de officiële schaatsroute. In dit arrangement hoeft u niet door “de hel van het noorden”, de 80 km lange winderige schaatsroute over de kale kleivlakte van Harlingen naar Dokkum. Op deze kustweg zijn weinig horecagelegenheden. De nieuwe door Friesland Holland uitgestippelde fietsroute van Harlingen naar Leeuwarden via de kortste weg is een stuk aangenamer.

Dag 5 fietst u het Elfstedenrondje hotel Sneek-IJlst-Sloten-Stavoren-Hindeloopen-Workum-pontje van Nijhuizum naar Gaastmeer-IJsbrechtum-hotel Sneek.

Dag 6 van Sneek naar Leeuwarden
Vervolg Elfstedenroute (www.elfstedenroute.nl). Na twee nachten Sneek, stapt u na het ontbijt op dag 6 op de fiets voor de route hotel Sneek-Bolsward-Harlingen-Franeker-hotel Leeuwarden. Uw bagage wordt door Friesland Holland Travel Service van Sneek naar uw hotel in Leeuwarden gebracht.

Optie: Terug naar Wolvega

Als u heeft gekozen voor een half Rondje Friesland, dan fietst u op dag 6 van Sneek terug naar het starthotel Wolvega via de prachtige waterdorpen Heeg, Woudsend en Echtenerbrug. Dag 6 is dus bij boeking van een half Rondje Friesland uw laatste vakantiedag. Als u later in het jaar of volgend jaar de tweede helft wilt fietsen, dan is het hotel in Sneek uw startpunt voor deel 2.

Dag 7: Leeuwarden, noordelijke Elfstedenroute en Waddenkust
Dag 7 fietst u van uw hotel in Leeuwarden langs het riviertje Ee naar Dokkum en passeert u  van de televisie beroemde locaties als het bruggetje van Bartlehiem (leuke theetuin: www.koffieentheeschenkerijbartlehiem.nl en Burdaard (historische herberg: www.posthusburdaard.nl) en Rinsumageest (museum: www.kloosterclaercamp.nl).

Na de verkenning van Dokkum, bekend als plaats waar de missionaris en latere heilige Bonifatius in 754 werd vermoord, begint u aan uw trip naar het prachtig gelegen Moddergat aan de Waddenzee en Oostmahorn aan het Lauwersmeer. U kunt in Moddergat  genieten van een fantastisch uitzicht op het Wad (met hoog en laag water) en van It Fiskerhùske, een interessant museum over de bewogen geschiedenis van de vissersdorpen Wierum, Moddergat en Paesens. In Anjum bij Oostmahorn staat een prachtige molen met veel modellen van Friese molens. In Oostmahorn zelf kunt op meerdere plekken genieten van op terrassen met uitzicht over het zoete Lauwersmeer, een prachtig recreatiewater op de grens van Friesland en Groningen. Gouden tip: Een visje eten in de visserijhaven van Lauwersoog, net over de grens met Groningen waar u meerdere visrestaurants aantreft.

Via Dokkum en Gytsjerk (tegeltjesbrug) keert u terug naar uw hotel in Leeuwarden.

Optie 1: Extra dag in Leeuwarden (www.leeuwarden2018.info)

Leeuwarden is een zeer bezienswaardige en gezellige stad, in 2018 bovendien de Culturele Hoofdstad van Europa. De Friese hoofdstad zit barstensvol monumenten, musea, kunst, cultuur en bijzondere terrassen en eetgelegenheden. Leeuwarden biedt minstens een lange dag vermaak. Als u wilt, kunt dit arrangement verlengen door drie nachten achtereen (in plaats van twee) in de mooie stad te verblijven. U zult er geen spijt van hebben!

Als u er een extra dagje Leeuwarden aan vastplakt, fietst u niet op dag 8 van Leeuwarden naar Earnewâld, maar op dag 9.

Optie 2: Dagje Waddeneiland Ameland (www.vvvameland.nl

Friesland Holland biedt u de mogelijkheid uw verblijf in Leeuwarden met een nacht te verlengen om een bezoek te kunnen brengen aan het Waddeneiland Ameland. U gaat ’s morgens met het openbaar vervoer naar de veerboot in Holwerd om vandaar over UNESCO Werelderfgoed Waddenzee naar Ameland te varen. Op de veerdam in Nes staat een huurfiets voor u klaar. U gaat met de laatste ferry terug, zodat u de hele dag van dit schitterende eiland kunt genieten.

Als u er een extra dagje Ameland aan vastplakt, fietst u niet op dag 8 van Leeuwarden naar Earnewâld, maar op dag 9.

Dag 8: van Leeuwarden naar Earnewâld
Op dag 8 fietst u na het ontbijt naar uw hotel aan het water in Earnewâld (www.earnewald.nl) in het hart van Nationaal Park De Alde Feanen. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan natuur- en cultuurpark Vijversburg (www.vijversburg.nl) in Tytsjerk en in Feanwâlden in de Noardlike Fryske Wâlden (Noordelijke Friese Wouden: www.noardlikefryskewalden.nl) aan de enige overgebleven “burcht” van Friesland staat, het vierkante steenhuis de Schierstins (www.schierstins.nl).

De tocht door het boomwallenrijke landschap — Friesland op z’n groenst! — kan op prettige wijze onderbroken worden in Noardburgum waar zich de orginele Friese klompenmakerij, –winkel en museum van Scherjon (www.klompen.frl) bevindt.

De laatste etappe van de dag voert van Noardburgum via Garyp naar uw hotel in Earnewâld. 

Dag 9: Earnewâld – Nationaal Park De Alde Feanen
Optie 1: Sloepenroute: met elektrische sloep door natuurgebieden in en om Earnewâld

Een unieke Fryslân-ervaring: op pad met een vaarbewijsvrije, heel gemakkelijk te bedienen elektrische sloep die aan het terras van uw hotel voor u klaarligt. De prachtige waterdorpen Warten (museum: www.museumwarten.nl) , Wergea, Grou (museum: www.museumhertfanfryslan.nl) en De Veenhoop zijn uw bestemmingen. Het grootste deel van de sloepenroute voert door Nationaal Park De Alde Feanen (www.np-aldefeanen.nl), wereldwijd unieke wetlands. Het bezoekerscentrum staat in Earnewâld, dat met Grou de bakermat van het skûtsjesilen vormt. Bezoek zeker het skûtsjemuseum (www.skutsjemuseum.nl) in Earnewâld!

Optie 2: Rondje Alde Feanen op de fiets.

Niet minder mooi is een bezoek aan Warten, Wergea, Grou, De Veenhoop en Oudega op de fiets. Dezelfde natuur en cultuur als met de sloep, want u fietst meestal langs toeristische vaarwegen met leuke restaurants en terrassen aan het water.

Dag 10: van Earnewâld terug naar starthotel Wolvega
Op dag 10 fietst u via Drachten (www.museumdrachten.nl), het openlucht veenmuseum van Nij Beets (www.damshus.nl), kaasboerderij De Gelder, bekend van de gatenkaas Tynjetaler in Tijnje, langs de Turfroute naar Gorredijk waar het bekendste modehuis van Noord-Nederland staat: www.rinsmafashion.nl. De expeditie wordt voortgezet via het Drentse aandoende brink- en kunstdorp Oldeberkoop (www.openstal.nl) om via de prachtige lanen van Nijeholtpade en Oldeholtpade weer in Wolvega te arriveren.   

Dit is het einde van een zeer bijzondere fietstocht. Wilt u dit arrangement nog met een nacht met ontbijt verlengen, dan kan dat heel voordelig!

Prijs 10-daags arrangement € 990,-
Prijs per persoon op basis van twee personen in een kamer.

Inclusief:
• Reserveringskosten
• 9 x overnachting
• 9 x ontbijt
• 9 x ’s avonds een 3-gangen diner
• Toeristenbelasting
• Koffervervoer van logeeradres naar logeeradres
• Pech-onderweg-service (direct vervangende huurfiets of vervoer van eigen fiets naar de fietsenmaker in de buurt van het reisdoel)
• Route-informatiemap met reisgidsen
• Friesland Vakantiepaspoort (uniek vijftalig informatieboekje over Friesland t.w.v. € 4,95)

Exclusief:
• Reis- en annuleringsverzekering
• Lunches en drankjes
• Sloephuur (optie)
• Huur toerfiets of e-bike (optie)
• Tickets openbaar vervoer en veerboot Holwerd-Ameland v.v. en fietshuur op Ameland (optie)

Dag van aankomst
Elke dag in de periode van 1 april tot 1 november.

De hotels
9 Overnachtingen op basis van half pension (logies, ontbijt, driegangenmenu):
3 x hotel in Wolvega (starthotel met gratis parkeerplek voor uw auto),
2 x hotel in Sneek,
2 x hotel in Leeuwarden,
2 x hotel aan het water in Earnewâld

Niveau hotels
3 en 4 Pompeblêden (3 en 4 sterren): www.fhhotels.nl

Ligging hotels
Rustig gelegen bij bos of aan water, in historische stadskernen en op het platteland.

Avonddiners
Alle hotels beschikken over een eigen restaurant.

Parkeerfaciliteiten
U kunt de auto in het kader van dit arrangement gratis parkeren bij het starthotel.
De hotels op de route hebben alle een berging voor uw fiets.

Tocht halveren?
Eerste helft: 6-daags arrangement, 5 nachten: € 550,- per persoon op basis van twee personen in een kamer.

Inclusief:
• Reserveringskosten
• 5 x overnachting (3 in Wolvega en 2 in Sneek)
• 5 x ontbijt
• 5 x ’s avonds een 3-gangen diner
• Toeristenbelasting
• Koffervervoer van logeeradres naar logeeradres
• Pech-onderweg-service (direct vervangende huurfiets of vervoer van eigen fiets naar de fietsenmaker in de buurt van het reisdoel)
• Route-informatiemap met reisgidsen
• Friesland Vakantiepaspoort (uniek vijftalig informatieboekje over Friesland t.w.v. € 4,95)

Exclusief:
• Reis- en annuleringsverzekering
• Lunches en drankjes
• Huur toerfiets of e-bike (optie)

Tweede helft: 6-daags arrangement, 5 nachten: € 550,- per persoon op basis van twee personen in een kamer.

Inclusief:
• Reserveringskosten
• 5 x overnachting (1 in Sneek, 2 in Leeuwarden en 2 in Earnewâld)
• 5 x ontbijt
• 5 x ’s avonds een 3-gangen diner
• Toeristenbelasting
• Koffervervoer van logeeradres naar logeeradres
• Pech-onderweg-service (direct vervangende huurfiets of vervoer van eigen fiets naar de fietsenmaker in de buurt van het reisdoel)
• Route-informatiemap met reisgidsen
• Friesland Vakantiepaspoort (uniek vijftalig informatieboekje over Friesland t.w.v. € 4,95)

Exclusief:
• Reis- en annuleringsverzekering
• Lunches en drankjes
• Sloephuur (optie)
• Huur toerfiets of e-bike (optie)
• Tickets openbaar vervoer en veerboot Holwerd-Ameland v.v. en fietshuur op Ameland (optie)

Mobiliteitsgarantie
Bij de prijs van ieder Friesland Holland fietsarrangement is de mobiliteitsgarantie inbegrepen. Met deze unieke service bent u in de provincie Friesland en grensgebieden, met uitzondering van de eilanden, verzekerd van vervangend vervoer als u onderweg pech of een ongelukje heeft met uw eigen fiets of met een huurfiets en deze ter plekke of in de werkplaats van een fietsenmaker in de buurt niet binnen een uur te repareren is. U krijgt dan een goede vervangende fiets met 7 of meer versnellingen en tassen te leen en/of u wordt kosteloos met de Friesland Holland Assistance-wagen naar de eindbestemming van de dag gebracht. De Friesland Holland Assistance-wagen kan op uw verzoek uw eigen defecte fiets voor reparatie naar een fietsenmaker nabij het logeeradres brengen. Uiteraard zijn de kosten van de reparatie van uw eigen fiets voor uw eigen rekening. In ieder geval kunt u met Friesland Holland Assistance altijd uw reis vervolgen. De service wordt verleend van 1 april tot 1 november, 7 dagen van de week. Een bandenplakset wordt bij het huren van een fiets meegeleverd.

Over het arrangement en de Friezen
Rondje Friesland is genieten van de culturele en culinaire heerlijkheden van een bijzonder kustvolk. Het arrangement is een zorgvuldig samnegstelde meerdaagse fietstocht langs de cultuurhistorische highlights van Friesland. Waar de Romeinen rond de jaartelling stopten — bij de grote Hollandse rivieren — gaat u verder op verkenning in het laagste en meest schilderachtige deel van Nederland.

De Romeinen gingen, om geen grote risico’s te lopen, vriendschappelijke en zakelijke betrekkingen aan met de Friezen, sinds mensenheugenis zeer bedreven in internationale handel en scheepvaart. Dit zijn twee van de vele thema’s van uw reis door 5.000 jaar oud cultuurlandschap.
Het arrangement is van A tot Z een Friesland Belevenis. Wie dit speciaal geformeerde 10-daagse arrangement boekt maakt kennis met UNESCO werelderfgoed, maar ook met minder bekende, verborgen schatten van de provincie Fryslân. U fietst door typisch Friese landschappen, langs meren en de zee, door nostalgische stadjes en dorpjes met schitterende winkeltjes. U krijgt een beeld van de ontstaansgeschiedenis vanaf de terpenbouw, 3.000 jaar voor Christus, tot en met de turfgraverij in de 20-ste eeuw. Eeuwenoude monumenten, waaronder de kleinste kasteeltjes en kerkjes van Europa, hebben de deuren voor u geopend. U maakt kennis met de bouw van platbodemschepen, de beroemde skûtsjes, met de melkveehouderij en wereldwijd vermarkte Friese zuivelproducten. En natuurlijk met de honderden streekproducten!

De Friezen koesteren hun identiteit van een land van voortvarende schippers en boeren, van makers van wereldberoemde ambachtelijke en industriële producten. Ze houden de eigen taal levend, mede met behulp van ook voor gasten leuke tradities, zoals dorpsfeesten en zeilwedstrijden met historische schepen. En elkander altijd groeten is ook een goede gewoonte van Friezen, op het water en op het fietspad. U bent een gast, u bent welkom. Ze zeggen: “Geniet van al het moois wat wij voor ons zelf en voor u hebben bewaard!”

De Friese keuken en streekproducten krijgt u voorgeschoteld in het restaurant van de hotels waar u overnacht. De logementen zijn speciaal geselecteerd voor dit arrangement, zodat u iedere dag met volle teugen geniet van de sfeer van weleer en de heerlijkheden van Friesland.

Boekingen:
Het Rondje Friesland kunt u alleen rechtstreeks boeken bij:
Friesland Holland Travel Service BV
De reisorganisatie van het Fries bureau voor toerisme Friesland Holland
Hoofdstraat West 38
8471 HV Wolvega
Nederland
Telefoon: 0561-615 364 (7 dagen van de week van 08.00-22.00 uur)
Telefoon vanuit het buitenland: +31 561 615 364
E-mail: info@frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com
www.frieslandholland.nl

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Programma Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018:
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma 

Leeuwarden European Capital of Culture 2018:
www.leeuwarden2018.info 

Alle arrangementen van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com

Gouden tip:
Gratis abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Fietsen in de Lindevallei tussen Wolvega en De Hoeve. Info: www.wolveganoordwolde.nl en www.frieslandfietsvakanties.com Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Eldorado voor fietsers: het grensland van Friesland en Drenthe. Info: www.goudenfriesewouden.nl en www.frieslandfietsvakanties.com Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Landgoed De Eese bij Steenwijk. Info: www.goudenfriesewouden.nl en www.frieslandfietsvakanties.com Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Het Aekingerzand in Appelscha, Nationaal Park Drents-Friese Wold. Info: www.goudenfriesewouden.nl Foto: www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/drents-friese-wold

Eén van de luxe Alba Unique e-bikes van Rent a Topbike, het fietsverhuurbedrijf van Friesland Holland Travel Service, in de bossen op de grens van Friesland en Drenthe. Info: www.uniquecycling.nl en www.frieslandfietsvakanties.com Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

De lanenrijke Stellingwerven in het zuidoosten van Friesland. Info: www.goudenfriesewouden.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Rondje Friesland op de racefiets. Info: www.frieslandfietsvakanties.com Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Giethoorn. Info: www.wolveganoordwolde.nl en www.frieslandfietsvakanties.com Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

De Lindevallei bij Wolvega. Info: www.wolveganoordwolde.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Wolvega centrum. Info: www.wolveganoordwolde.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Florissant Friesland: De Oevertuin in De Blesse. Info: www.florissantfriesland.nl en www.deoevertuin.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Huize Oranjewoud in Oranjewoud staat op de plaats van de voormalige buitenhof van de Friese Nassaus. Info: www.goudenfriesewouden.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Heerenveen, sinds 1500 het centrum van de turfwinning in oostelijk Friesland waaraan nu nog de toeristische Turfroute herinnert. Info: www.goudenfriesewouden.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

De Waterpoort van Sneek. Info: www.sneekholland.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

De Friese meren, het eldorado voor watersporters. Op de foto het Sneekermeer, in het Fries de Snitsermar. Info: www.friesemerenholland.nl en www.snitsermar.nl Foto: Ronald Abelskamp, AeroVisio.

Heeg, nu een geliefd watersportoord, was vroeger het centrum van de Friese palinghandel, onder andere met Engeland. De Hegemer vissers brachten de paling, levend, met zogenaamde palingaken naar een eigen aanlegplaats aan de Theems. Een replica van één van die houten aken ligt in het dorp en is beschikbaar voor tochten met groepen. Info: www.palingaak.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Gaasterland. Meer informatie: www.gaasterlandtouristinformation.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Sloten, het kleinste stadje ter wereld. Info: www.gaasterlandtouristinformation.nl en www.elfstedenroute.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

De stadschutterij van Sloten en stadsomroeper Pieter Haringsma. Info: www.gaasterlandtouristinformation.nl en www.elfstedenroute.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst

UNESCO Werelderfgoed, het Ir. D.F. Wouda stoomgemaal te Lemmer. Info: www.woudagemaal.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hanzestad Stavoren. Info: www.ijsselmeerfriesland.nl en www.elfstedenroute.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Rondje Friesland is ook een kennismaking met het terrasleven in Friesland en Friese streekproducten, zoals hier in Sloten, de kleinste stad van de elf Friese steden. Info: www.elfstedenroute.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Woudsend: molens en boten. Info: www.friesemeren.eu en www.boatcharterholland.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

De Friese IJsselmeerkust. Windsurfen bij Workum. Info: www.ijsselmeerfriesland.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Een Friese traditie: skûtsjesilen, zeilen met traditionele vrachtschepen. Info: www.skutsjesilen.nl en www.ifks.frl Foto: Robert Posthumus.

Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden. Info: www.princessehof.nl en www.leeuwardenholland.nl Foto: Hans Jellema.

E-biking in Leeuwarden. Op de achtergrond de toren van Pisa van Friesland, de Oldehove. Info: www.uniquecycling.nl en www.frieslandfietsvakanties.com en www.leeuwardenholland.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Fries Museum. Info: www.friesmuseum.nl en www.leeuwardenholland.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Praamvaren in Leeuwarden. Info: www.canalcruises.frl en www.leeuwardenholland.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

De Friezen langs de kust woonden tientallen eeuwen op terpen, woonheuvels, tot dat dijken het land tegen hoog water beschermden. De zeer vruchtbare oude terpgrond werd tot vlak bij de kerk en de huizen weggegraven, zoals hier in Hegebeintum, en verkocht aan Holland, het westen van Nederland, voor het vruchtbaar maken van de zanderige duingronden, de latere tulpenvelden. Info: www.waddenzeeland.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst. 

Het Middeleeuwse kerkje van Jannum. In het noorden van Friesland staan veel van deze terpkerken. Info: www.markantfrieslandroute.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, omgeving Marrum. Info: www.waddenzeeland.nl en www.frieslandfietsvakanties.com Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst. 

UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, omgeving Moddergat. Info: www.waddenzeeland.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, omgeving Moddergat. Info: www.waddenzeeland.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, sliksleeën in voor de kust van Moddergat. Info: www.waddenzeeland.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Vruchtbaar Waddenland bij Holwerd waar de boot naar Ameland vertrekt. Info: www.waddenzeeland.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Ameland. Info: www.vvvameland.nl

Ameland. Info: www.vvvameland.nl

Dokkum, één van de Friese Elfsteden, was de zetel van de Friese admiraliteit (marine) tot de stad nog een goede open verbinding met de Waddenzee had. Meer informatie: www.elfstedenroute.nl en www.markantfrieslandroute.nl 
Foto 23 b: Standbeeld van Bonifatius bij de Bonifatius-kapel en bron in Dokkum. Bonifatius werd in 754 in de buurt van Dokkum vermoord. Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Standbeeld van Bonifatius bij de Bonifatius-kapel en bron in Dokkum. Bonifatius werd in 754 in de buurt van Dokkum vermoord. Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Het vlakke weideland van Noordoost Friesland. Zie ook: www.markantfrieslandroute.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Een boerderijtje in de Friese Wouden, een Wâldhuske, in openluchtmuseum De Sûkerei in Damwoude. Meer informatie: www.markantfrieslandroute.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hotel Princenhof in Earnewâld, het hart van Nationaal Park De Alde Feanen. Info: www.princenhof.nl en www.fhhotels.nl

Met elektrosloep door Nationaal Park De Alde Feanen. Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Waar u ook fietst, u komt overal rustpunten tegen waar u kunt genieten van streekproducten, zoals hier bij kaasboerderij De Gelder in Tijnje. Info: www.friesstreekproduct.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Het zwarte goud van Friesland, het wereldberoemde Friese paard, hier met Wilma Reijenga, gekleed in een Fries 19-de eeuws kostuum. Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Typisch voor de oostelijke helft van Friesland, de Friese Wouden: door boomwallen omzoomde weiden. Info: www.goudenfriesewouden.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Fietsend door Friesland ziet u overal molens en koeien in de wei. Friese koeien, zoals hier tussen Schoterzijl aan de Tjonger en Slijkenburg aan de Linde in het zuiden van Friesland, leveren de grondstof voor tientallen zuivelproducten; niet alleen yoghurt, kwark en kaas, maar ook boerenijs. Op diverse plaatsen kunt u van Fries boerderij-ijs smullen. Info: www.friesstreekproduct.nl Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hij wappert overal, de Friese vlag. Deze zeven rode “hartjes”, pompeblêden, zijn een grafische weergave van de bladeren van de gele plomp, een waterlelie. Al in de 11-de eeuw was er een soort Friese vlag met “pompeblêden”. De zeven bladeren staan voor de zeven vroegmiddeleeuwse Friese zeelanden, zelfstandige landstreken langs de kust, van de provincie Noord-Holland tot de rivier de Weser in Duitsland. Deze gingen samen in de verdediging tegen oorlogszuchtige Vikingen.