Frisian fashion van ByOni op designspektakel ‘Masters of LXRY’ in Amsterdam

Frisian fashion van ByOni op designspektakel ‘Masters of LXRY’ in Amsterdam

Modeontwerpster Moniek Miedema uit Wirdum: Van berooid naar beroemd

Frisian fashion van ByOni op designspektakel ‘Masters of LXRY’ in Amsterdam

AMSTERDAM (NL) – De inmiddels landelijk bekende Friese modeontwerpster Moniek Miedema opende vier jaar geleden haar eerste ByOni-winkel in de Sint Jacobsstraat 2-4 in Leeuwarden. In augustus opende ze haar zesde modezaak, in Haarlem. Aanstaande zaterdag, 9 december 2017, showt de creatieve in Wirdum woonachtige ondernemer voor het eerst haar collectie op de Masters of LXRY in de RAI in Amsterdam. De voor “krachtige vrouwen” gemaakte modelijn, die Moniek Miedema showt op dit Europese lifestyle-event, is een stap richting Düsseldorf, of zelfs Parijs.

Moniek Miedema, een altijd stralende, hardwerkende Friese modeontwerpster die onder de naam ByOni betaalbare haute couture produceert. Augustus 2017 opende ze haar zesde zaak, in Haarlem. Fotografie: ByOni, Anne van der Woude.

70 Jurken
“De half uur durende show start om 16.30 uur en bestaat uit waanzinnige jurken die allemaal in Nederland worden gemaakt. Ze variëren van draagbaar tot kunstzinnig. Zo zijn er outfits gemaakt van leer uit de Nederlandse industrie, maar ook jurken van yogamatjes en gerecyclede houten pallets. In totaal worden er zo’n 70 outfits getoond, die stuk voor stuk opvallen door hun kleurgebruik, bijzondere detaillering en materiaal,” vertelt Monieks woordvoerder Sabine Zurel.

Showinfo
De muziek voor deze show is van Miedema’s zoon, de muziekproducent Acos (Nothing Beatz). Hij componeerde speciaal voor deze show op Masters of LXRY het nummer Dreamz. Masters of LXRY vierde vorig jaar zijn vijftienjarige jubileum.

De beurs toont het beste uit de wereld van fashion, horloges, sieraden, kunst, interieur en nog veel meer. Deze Design Edition is de grootste uit de geschiedenis van Masters of LXRY. Na Moniek Miedema zal Ronald Kolk een modeshow geven op hetzelfde hoofdpodium.
Meer info over de ByOni Coutureshow vindt u op de website www.lxry.nl

Berooid
Ooit was de hoogblonde en 1.73 m lange Moniek model in Griekenland voor o.a. de ‘Griekse Wehkamp’. Ze woonde er vijf jaar, kreeg in de tussentijd zoons Acos en Hippocrates, inmiddels 24 en 18. In 1997 vertrok ze er om met haar toenmalige Griekse echtgenoot een kledingfabriek in Roemenië te runnen. Moniek produceerde er voor grote namen als Valentino en Calvin Klein. Als het huwelijk op de klippen loopt, verkoopt haar man tijdens Monieks vakantie in Nederland, achter haar rug om de fabriek en ontzegt haar de toegang. Moniek kan als eigenaresse haar eigen zaak niet meer in, maar draait wel op voor de lasten. Terwijl haar inmiddels ex-man de zaak leeg trekt, keert Moniek compleet berooid terug naar Nederland. Het enige dat ze meeneemt zijn haar kinderen en haar hond.

Eerste winkel
Ze is er het type niet naar om bij de pakken neer te zitten. Met haar kinderen trekt ze in bij haar zus, koopt een naaimachine en begint met wat geleend geld haar eerste eigen winkel in Leeuwarden, ByOni. Haar collecties slaan direct aan, de ontwerpen zijn kleurrijk, vrouwelijk, ambitieus, uitgesproken en humorvol.
Moniek: “Vrouwen vinden het leuk om bij ons in de winkel te komen. Bij binnenkomst is het één brok kleur, als in een snoepwinkel. Je wordt in onze winkels verleid.”
Al snel volgen winkelopeningen in Den Bosch, Groningen, Emmen, Zwolle en Haarlem. In de ByOni winkels staan uitsluitend vrouwelijke verkoopsters van 50 jaar en ouder. “Die zijn supergemotiveerd en maken er een feestje van. Klanten die goed geholpen worden kopen sneller. In die zin hebben wij geen last van de economische crisis die de retail al jarenlang parten speelt. Wij groeien, zowel online als op de winkelvloer, door een uitgesproken stijl waarin veel vrouwen zich herkennen.”

Ready to wear
Moniek maakt voor ByOni meerdere ready-to-wear-collecties per jaar, twee basiscollecties en twee flash collecties, die ze laat produceren in Griekenland.
“Ik heb er nog veel contacten en werk met kleinschalige fabrieken die mijn kleding geweldig vinden. Er werken alleen vrouwen die ik economisch ondersteun door textielwerk aan ze uit te besteden.”

Couture
Daarnaast ontwerpt Moniek couture, maatwerk dat ze zelf in elkaar naait in haar nieuwe atelier in Wirdum. De jurken zijn vaak gemaakt met een twist en met een verwijzing naar haar Friese roots. De Friese paarden zijn soms een belangrijk thema, zowel in de kleding als in de muziek.
Begin 2018 opent ze de festiviteiten rondom ‘Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa’, die dan van start gaan. ByOni gaat iedere vestiging in het land omdopen tot ‘ambassade’ van de Friese hoofdstad.

ByOni
De kleding van ByOni is bedoeld voor vrouwen van jong tot oud en van dik tot dun. “Onze kracht is dat de collectie geschikt is voor iedereen vanwege het vrouwelijke silhouet, de goede pasvorm en het luxe materiaalgebruik waarin veel stretch is verwerkt. Je knapt er direct van op.”
In de reclamecampagnes van ByOni speelt Romy (16), de dochter van Monieks huidige partner, een prominente rol. Romy heeft het Syndroom van Down en loopt vast mee als model in de modeshows.
Ook laat Moniek een deel van haar stoffen ontwerpen door Romy en haar vriendinnen. “Kinderen met het Syndroom van Down hebben geen remmingen en komen op verrassende kleurencombinaties. Ik put veel inspiratie uit bijzondere mensen in mijn omgeving, ook deze kinderen raken me. Wat Romy ontwerpt is altijd vrolijk, dat slaat aan bij de klanten.”

Hobby’s
In haar vrije tijd luistert Moniek naar filmmuziek. Ze is een groot fan van de bekende filmcomponist John Towner Williams, die met 50 Oscarnominaties de filmmuziek schreef voor o.a. Schindler’s List, Harry Potter en Star Wars. Ze heeft geen TV. ’s Avonds schetst ze veel: nieuwe ontwerpen, ideeën en patronen voor toekomstige collecties. Inhaar nieuwe hoofdkantoor annex woonhuis in Wirdum dat ze in begin 2017 betrok, zit ze vaak nachtenlang te naaien. Ook neemt ze er filmpjes op voor ByOni’s Youtube-kanaal.
“Het is een oude dokterspraktijk met een enorme lap grond. Het daglicht is hier fantastisch en de gang is zo lang, dat ik er een heuse catwalk van heb gemaakt. Ik kom hier creatief helemaal tot mijn recht.”

Meer info:
www.byoni.nl

Lifestyle event:
www.lxry.nl

Leeuwarden CH 2018:
www.leeuwarden2018.info
http://www.frieslandfietsvakanties.com/beste-leeuwarden-ch-2018-arrangement-rondje-friesland-op-fiets/

Programma Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018:
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl
www.frieslandfietsvakanties.com

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com

Gratis abonnement Fries Nieuws:
Gratis abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Moniek Miedema, een altijd stralende, hardwerkende Friese modeontwerpster die onder de naam ByOni betaalbare haute couture produceert. Augustus 2017 opende ze haar zesde zaak, in Haarlem. Fotografie: ByOni, Anne van der Woude.

Creaties van Moniek Miedema (ByOni).