Nieuwe routes Groningen Airport Eelde goed voor boot- en fietstoerisme in Friesland

Nieuwe routes Groningen Airport Eelde goed voor boot- en fietstoerisme in Friesland

In anderhalf uur van München en Brussel naar Friesland

Nieuwe routes Groningen Airport Eelde goed voor boot- en fietstoerisme in Friesland

EELDE (NL) – De nieuwe vliegroutes van luchthaven Eelde naar Brussel en München v.v. met een op luchthaven Eelde gestationeerd toestel van Nordica, de met LOT Polish Airlines samenwerkende Estlandse luchtvaartmaatschappij, kunnen voor de toeristische economie van Friesland van grote betekenis worden. De vlucht van Brussel naar het nabij de Friese grens gelegen Drentse Eelde duurt slechts 50 minuten. 

In 80 minuten vlieg je met een toestel van Nordica van München naar Eelde. De vlucht naar van Brussel naar Noord-Nederland duurt 50 minuten.

Met name de route Eelde-München vice versa is interessant, gezien de altijd zeer drukke Autobahn A3 van Zuid-Duitsland naar Elten bij Arnhem. Inwoners van de welvarende deelstaat Beieren, die in Friesland een boot- of fietsvakantie boeken, kunnen vanaf eind maart 2018 in één uur en 20 minuten van München naar Eelde vliegen. Met een personenbusje van Friesland Holland Shuttle Service zijn ze binnen een uur in één van de vele jachtcharterhavens (www.boatcharterholland.nl) of hotels van Friesland, waar hun boot of fietsen startklaar staan.

Tsjechische toeristen
Door de nieuwe vliegverbinding komt ook de Tsjechische hoofdstad Praag bijna op de deurmat van Friesland te liggen: twee uur vliegen plus een uurtje overstappen in München. Varen in Friesland is onder andere door de Nederlands-Tsjechische reisondernemer Daniël Hagen in Mnichovice, eigenaar van touroperator Holandsko na lodi (Nederland per boot), een concurrent van Le Boat (Travelopia Group), snel populair geworden. De helft van de huurders van een paar grote Friese bootverhuurbedrijven bestaat al uit inwoners van Tsjechië, een gezond groeiende economie met welvarende producenten van auto’s (o.a. Skoda), fietsen (o.a. Bike Fun International), bieren, gedistilleerd, glaswerken en staalconstructies.   

Van Eelde naar hub-luchthaven
Vanaf 26 maart 2018 is het mogelijk om vanaf Groningen Airport Eelde naar meer dan 100 bestemmingen te vliegen. De luchthaven maakte 5 december 2017 de twee nieuwe routes, Brussel en München, bekend. Brussel en München zijn beide zogenoemde hub-luchthavens. Vanaf deze luchthavens stap je met een goede aansluiting over naar bijvoorbeeld Barcelona, Rome of Praag. Of intercontinentaal naar Miami, Peking of Doha.

Directeur Marco van de Kreeke: “Met deze forse uitbreiding wordt er een flinke stap vooruit gezet om de toekomstambities van de luchthaven te verwezenlijken. Door de nieuwe verbindingen is de hele wereld bereikbaar vanaf Groningen Airport Eelde. Groningen Airport Eelde wordt voor reizigers uit Noord-Nederland, en dus ook Friesland, hét startpunt voor een vakantie, citytrip of zakenreis.”

Nordica stationeert toestel op Groningen Airport Eelde
Nordica stationeert op Groningen Airport Eelde een toestel. In samenwerking met LOT Polish Airlines wordt er met dit toestel gevlogen naar München en Brussel. Ook de verbinding naar Kopenhagen wordt vanaf 26 maart 2018 twee keer per dag uitgevoerd door ditzelfde vliegtuig.

Boeken van tickets
Vanaf 5 december 2017 zijn tickets naar Kopenhagen, München en Brussel verkrijgbaar, vanaf €99,- retour, via www.flynordica.nl of bij een (zakelijk) reisbureau. Wil je naar een van de andere bestemmingen zoals Barcelona, Rome of Peking? De luchthaven adviseert om voor een goed overzicht van de mogelijkheden te kijken op vergelijkingswebsites zoals www.skyscanner.nl. Het updaten van de systemen, zodat alle mogelijkheden en juiste ticketprijzen te zien zijn, moet door de partners gebeuren. Dit neemt enige tijd in beslag. De komende weken worden steeds meer routes en juiste ticketprijzen toegevoegd. Groningen Airport Eelde adviseert reizigers om bij vragen over mogelijkheden of prijzen contact op te nemen met een reisbureau.

Samenwerking met Star Alliance Partners
De verbindingen naar Kopenhagen, München en Brussel worden uitgevoerd door Nordica, in samenwerking met LOT Polish Airlines. De doorverbindingen vanaf de hub-luchthavens worden uitgevoerd door Scandinavian Airlines, Lufthansa en Brussels Airlines en andere Star Alliance partners.

Waarom reizen via een hub-luchthaven?
Reizen vanaf Groningen Airport Eelde betekent tijdwinst en comfort. Groningen Airport Eelde is goed bereikbaar, overzichtelijk en de luchthaven hanteert korte inchecktijden. Hierdoor profiteert u, ook inclusief tussenstop op Kopenhagen, München of Brussel, van een kortere totale reistijd ten opzichte van een reis vanaf Schiphol. Bovendien is reizen vanaf Groningen Airport Eelde comfortabel. U parkeert voordelig en bij wijze van spreken direct voor de deur.

Meer info:
www.flynordica.nl
www.nordica.ee/en/home/
https://www.friesnieuws.nl/5613
www.skyscanner.nl

Voordelig parkeren op Eelde:
www.parkerenvliegveldeelde.nl
www.groningenairport.nl

Boot huren in Friesland:
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl
www.holandskonalodi.cz
www.leboat.com
www.travelopia.com

Leeuwarden CH 2018:
www.leeuwarden2018.info
http://www.frieslandfietsvakanties.com/beste-leeuwarden-ch-2018-arrangement-rondje-friesland-op-fiets/

Programma Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018:
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl
www.frieslandfietsvakanties.com

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com

Gratis abonnement Fries Nieuws:
Gratis abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Hierboven staan de vliegschema’s naar de bestemmingen Kopenhagen, München en Brussel.

Voorbeelden van doorverbindingen. Vanaf de hub-luchthavens kan worden doorgevlogen naar meer dan 100 bestemmingen wereldwijd. Hieronder staat een overzicht van hoe de reis eruit kan zien naar een aantal voorbeeld bestemmingen.