Leuke route-app van provincie Fryslân voor jonge vakantiegangers

Leuke route-app van provincie Fryslân voor jonge vakantiegangers

Publicatiedatum: 7 juni 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Markant Friesland – Noordoost Friesland

Gedeputeerde Jannewietske de Vries vraagt advies aan jeugdige deskundigen over wadlopen vanaf Paesens Moddergat.
Gedeputeerde Jannewietske de Vries vraagt advies aan jeugdige deskundigen over wadlopen vanaf Paesens Moddergat.

ANJUM (NL) – Vanaf nu kunnen jonge vakantiegangers van van 6 tot 9 jaar rondom Peasens Moddergat en Anjum in Noordoost-Friesland (Markant Friesland) met een app op zoek gaan naar een verdwenen stad. Het ‘altijd-wat-pad’ werd 29 mei 2013 onthuld in Landal vakantiepark Esonstad bij Anjum.

De Friese gedeputeerde voor cultuur en toerisme Jannewietske de Vries (PvdA) en wethouder Pytsje de Graaf (FNP) van gemeente Dongeradeel vielen de eer te beurt om samen met schoolkinderen uit de buurt het stratsein te geven. Met het nieuwe pad beleven kinderen avontuurlijke routes die uiteindelijk leiden naar een mysterieuze verdwenen stad. De drie verschillende routes staan beschreven in een interactieve app.

Kinderen zijn reisgids
De routes werden verzonnen door kinderen uit het gebied zelf. Zij konden aangeven wat spannende en bijzondere plekken zijn voor jonge vakantiegangers van dezelfde leeftijd. Het ‘altijd-wat-pad’ leidt kinderen en hun ouders naar de speciale pekken in en rondom Peasens Moddergat aan de Waddenzee (UNESCO Werelderfgoed) en Anjum en Oostmahorn aan het Lauwersmeer. Ze kunnen de route spelenderwijs volgen door te wandelen, fietsen, springen, rollen, wadlopen of straatkaatsen. De verschillende plekken zijn via een spannend verhaal, met aansprekende hoofdpersonen, gecombineerd tot een route-app met diverse activiteiten. De app is te downloaden in de Android Playstore en binnenkort ook via de App store van Apple.

Het ‘altijd-wat-pad’ is een provinciaal project dat misschien ook geëxporteerd wordt naar Ostfriesland, Friesland in Duitsland, waarmee de provincie Fryslân nauwe banden onderhoudt. Zij zitten er achter, v.l.n.r.: Jannewietske de Vries (gedeputeerde voor o.a. toerisme en cultuur) Niels Bons (projectleider recreatie en toerisme), Monique Pruyt (beleidsmedewerker toeristische projecten) en Sjon de Haan (aanjager Waddenzee Werelderfgoed). Hier was 30 mei 2013 de lancering van het ‘altijd-wat-pad’, restaurant De Waegh op het marktplein van vakantiedorp Esonstad van Landal Green Parks in Anjum. Geheel rechts Gelly Talsma uit Leeuwarden die de provincie hielp bij de opzet van het pad en het openingsevenement.

Het ‘altijd-wat-pad’ is een provinciaal project dat misschien ook geëxporteerd wordt naar Ostfriesland, Friesland in Duitsland, waarmee de provincie Fryslân nauwe banden onderhoudt. Zij zitten er achter, v.l.n.r.: Jannewietske de Vries (gedeputeerde voor o.a. toerisme en cultuur) Niels Bons (projectleider recreatie en toerisme), Monique Pruyt (beleidsmedewerker toeristische projecten) en Sjon de Haan (aanjager Waddenzee Werelderfgoed). 

Hier was 30 mei 2013 de lancering van het ‘altijd-wat-pad’, restaurant De Waegh op het marktplein van vakantiedorp Esonstad van Landal Green Parks in Anjum. Geheel rechts Gelly Talsma uit Leeuwarden die de provincie hielp bij de opzet van het pad en het openingsevenement.

Pilotproject
Niels Bons, projectleider Digitale Toeristische Informatie bij Provincie Fryslân, die geassisteerd werd door Monique Pruyt: “Het ‘altijd-wat-pad’ betreft een pilotproject dat mogelijk wordt gemaakt door het Interreg-project Netzwerk Toekomst en het werkpakket Waddenwerelderfgoed. Verder kwam de app tot stand met behulp van de kinderen, ondernemers en bewoners uit de regio.”

Zij kan heel mooi digitaal tekenen: Herma Egberts (43) uit Oldeberkoop en haar dochter Iris (7). Herma illustreerde de website en het boekje ‘altijd-wat-pad’. Wethouder Pytsje de Graaf van Dongeradeel en gedeputeerde Jannewietske de Vries laten zich voorlichten door een van de kinderen die hebben bijgedragen aan het ‘altijd-wat-pad’.

Zij kan heel mooi digitaal tekenen: Herma Egberts (43) uit Oldeberkoop, hier met haar dochter Iris (7). Herma illustreerde de website en het boekje ‘altijd-wat-pad’. 

Wethouder Pytsje de Graaf van Dongeradeel en gedeputeerde Jannewietske de Vries laten zich voorlichten door een van de kinderen die hebben bijgedragen aan het ‘altijd-wat-pad’.

Het verhaal van Thom en Femke
De detectives Thom en Femke zijn samen een tweeling. Ze zijn 9 jaar en hebben vijf weken geleden een eigen detectivebureau opgezet. Dat kwam zo: Thom was altijd erg goed in het opsporen van allerlei zaken. Als iemand in huis iets kwijt was dan hoorde je al snel: `Thom, weet jij waar mijn sleutels liggen?` Of´ Thom, help jij me even om mijn kam, mijn haarspeld, lippenstift, race-auto of de afstandsbediening te vinden?`. Thom kan zó goed zoeken dat het al snel zo was dat ook de buren aan Thom vroegen om te helpen bij het opsporen van zoekgeraakte spullen. En Thom is een aardige jongen. Hij helpt een ander graag en zoeken is zijn grootste hobby. Dus Thom zoekt voor alles en iedereen zoekgeraakte spullen op. Femke is helemaal geen goede speurder. Zij is altijd haar borstel kwijt, sokken, fietssleutel, bril of schoolspullen. Wat Femke wel heel erg goed kan, is rekenen. En dingen netjes op volgorde leggen. Patroontjes maken en bedenken. Ze is ook erg goed in hardlopen en kaatsen. En ze kan goed plannen bedenken. Juist dat laatste talent van Femke maakte dat Thom en Femke samen ´Detectivebureau Altijd Raak´opzetten . Dat was namelijk Femke´s goede plan.

Vakantiegangers in Landalpark Esonstad kwamen af op de muziek van de band Blanco die de opening van het altijd-wat-pad 29 mei 2013 opluisterde. Gosse Scherstra, Bennie Miedema, Riemke Scherstra en Nico Miedema vormen de Nederlands- en Friestalige band Blanco Zij traden 29 mei 2013 op bij de introductie van de app altijd-wat-pad, dit tot groot genoegen van gedeputeerde Jannewietske de Vries en 50 gasten. Info: www.blancoband.nl

Vakantiegangers in Landalpark Esonstad kwamen af op de muziek van de band Blanco die de opening van het altijd-wat-pad 29 mei 2013 opluisterde. 

Gosse Scherstra, Bennie Miedema, Riemke Scherstra en Nico Miedema vormen de Nederlands- en Friestalige band Blanco Zij traden 29 mei 2013 op bij de introductie van de app altijd-wat-pad, dit tot groot genoegen van gedeputeerde Jannewietske de Vries en 50 gasten. Info: www.blancoband.nl

 

De zilvermeeuwen Igor en Herman
“Igor is als een storm geboren en het is alleen maar erger geworden!” denkt Herman terwijl hij bezorgd in de lucht om hem heen kijkt. Herman zucht diep. Dan, heel in de verte, ziet hij een stip aan de horizon. De stip wordt groter en ineens ploft de stip als een jonge zilvermeeuw naast Herman neer. “Herman, Herman, bij de visafslag is de vloot binnengekomen. Vol vette vis en garnalen!” Herman draait zich van Igor af en steekt zijn snavel pinnig omhoog. “ Ben je boos?” Vraagt Igor verbaasd. “Nee Igor. Ongerust. Ik was on-ge-rust!”Antwoord Herman. Igor kijkt verbaasd: “Ik wilde alleen maar weten of er al vis binnenkwam…”

Xavière Kolk uit Leeuwarden (links) ontwikkelde en schreef het boekje en de app ‘altijd-wat-pad’. Haar website: www.solyda.nl Rechts wethouder Pytsje de Graaf van Dongeradeel. Hoog gezelschap uit de hoofdstad — met en zonder krukken — wacht de plaatselijke schooljeugd op die symbolisch de spannende verhalen van Thom en Femke uitrollen met een mega golfbal van Pitch & Putt.

Xavière Kolk uit Leeuwarden (links) ontwikkelde en schreef het boekje en de app ‘altijd-wat-pad’. Haar website: www.solyda.nl Rechts wethouder Pytsje de Graaf van Dongeradeel.

Hoog gezelschap uit de hoofdstad — met en zonder krukken — wacht de plaatselijke schooljeugd op die symbolisch de spannende verhalen van Thom en Femke uitrollen met een mega golfbal van Pitch & Putt.

De verdwenen stad
Thom en Femke krijgen een opmerkelijke opdracht. Een mysterieuze persoon vraagt aan hen om de verdwenen stad Ezonstad te zoeken. Om bewijzen te vinden dat de stad bestaan heeft. Thom en Femke besluiten om de opdracht aan te nemen. Een moeilijke zoektocht naar het verleden begint voor de kinderen. Gelukkig worden zij geholpen door de mopperige Herman en brokkenpiloot Igor!

Info: www.altijdwatpad.nl/