Lili Marleen, muzikaal verhaal van Irolt-zangeres Inez Timmer

Lili Marleen, muzikaal verhaal van Irolt-zangeres Inez Timmer

Publicatiedatum: 23 maart 2015
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Vrijdagavond 10 april 2015 in terptheater ‘It Heech’ in Ferwert

Van 1975 tot 1987 was Inez Timmer frontvrouw van de legendarische Friese Folkgroep Irolt. Deze band en haar leden hebben nog altijd een bijzonder plekje in haar hart.
Van 1975 tot 1987 was Inez Timmer frontvrouw van de legendarische Friese Folkgroep Irolt. Deze band en haar leden hebben nog altijd een bijzonder plekje in haar hart.

FERWERT (NL) – “Lili Marleen is zonder meer het lied met de meest fabelachtige levensgeschiedenis ter Wereld,” zegt Bob de Boer van het Ferwerter minitheater. Hij heeft de Friese zangeres Inez Timmer uit Essen naar de Waddenkust gelokt voor een muzikale vertolking van “het schuldige lied”. Zij is 10 april vanaf 20.00 uur in Friesland, op het adres Boumaloane 1, Ferwert. Toegangsprijs: €12,50 p.p. inclusief koffie en thee. Wie een zitplaats wil moet Bob de Boer gauw een mailtje sturen: bobdeboer@pinupsanddowns.com

“Lili Marleen is geschreven in de Eerste Wereldoorlog, populair geworden in de tweede. Nog tijdens die oorlog groeide Lili Marleen niet alleen onder de Duitsers uit tot mythische proporties, ook de geallieerden zagen het lied als een mascotte van troost. En zo werd Lili Marleen op handen gedragen door miljoenen soldaten, en daardoor een speelbal van ideologieën, oorlogszucht, propaganda. En werden de makers van het lied gemangeld tussen de wensen van de mensen en de eisen van de bazen. Lili Marleen werd een metafoor voor de duivelse keuzes waarvoor mensen soms worden gesteld, en die schone gewetens bezoedelen. Geen lied werd zo vaak vertaald als Lili Marleen, geen lied bracht zoveel troost en weemoed, geen lied bracht gruwel en hoop zo bijeen.”

Friezin in Duitsland
De zestalige lerares Nederlands en Engels, zangeres en zanglerares en actrice Inez Timmer is Friezin, studeerde jazz en theater aan het conservatorium in Hilversum, verhuisde in 1944 naar Duitsland waar ze in tientallen musicals en
muziektheatershows speelde. Met een sterke voorliefde voor jazz en swing heeft Inez een enorme fascinatie voor de Duitse “schauspiel-musik” die begin 20e eeuw in heel Europa zo razend populair was. Vermaarde zangeressen als Marlène Dietrich,
Lale Andersen, Zarah Leander hebben haar van meet af aan geboeid.

Inez woont nog steeds in Duitsland, in Essen, maar heeft haar band met Nederland geenszins doorgesneden. Geregeld verzorgt ze hier optredens of is ze te vinden in haar tweede woning in het Noorden. Voor haar staat het lied Lili Marleen voor het zoeken naar troost en liefde aan beide fronten.

Inez Timmer is een lady entertainer. In 1992, direct na haar opleiding als jazz-zangeres, kreeg ze een engagement in de musical ‘Cyrano de Bergerac’, daarna volgden onder andere ‘Phantom of the Opera’, ‘Elisabeth’, ‘Beauty
and the Beast’, ‘Les Misérables’, ‘Klokkenluider van Notre Dame’, ‘Fame’, ‘Anatevka’ en ‘My fair Lady’.

Verder deed ze veel ervaring op als actrice. In 2015 vertolkt Inez de rol van Miss Daisy in ‘Driving Miss Daisy’ en speelt ze een hoofdrol in ‘Kalender Girls’.

Inez is vaak in Friesland te vinden met haar programma ‘Tusken Heimat & Heitelân’ met Peter van der Zwaag, en haar muzikale theaterverhaal ‘Lili Marleen: Eeuwfeest van een schuldig lied’. Met Peter van der Zwaag nam Inez onlangs twee Friestalige CD‘s op: ‘INEZ’ en ‘Paad’. Een bijzonder highlight in de carrière van de veelzijdige artieste is de première van het muzikale toneelstuk ‘Op alle fronten: Lale Andersen & Lili Marleen’, op 29 oktober 2015 in het Posthuistheater in Heerenveen. Dit in Duitsland prijsgekroonde theaterstuk zal waarschijnlijk 13 januari 2016 in de Harmonie in Leeuwarden te zien zijn.

Eeuwfeest van een schuldig lied, boze mensen zingen niet
Inez Timmer neemt u bij de hand en leidt u, met het lied als rode draad, langs de levens van de sterren van begin 20e eeuw, langs de gevoelens van miljoenen soldaten en burgers, en langs de angsten, dromen en hoop die ons allemaal nog elke dag bezighouden. Lili Marleen vertelt ons veel, over vroeger, maar ook over de angst voor oorlog en het verlangen naar vrede, en de schuldige keuzes die we daarvoor nog altijd moeten maken, in deze tijd.

Meer informatie en reserveringen:
Bob de Boer, tel. 06-54763154, 0518-721020, bobdeboer@pinupsanddowns.com
www.pinupsanddowns.com

Informatie over Inez Timmer:
www.theaterineziatief.nl
www.ineztimmer.de

Informatie over Ferwert en omgeving:
www.waddenzeeland.nl