Mannen halen bakzeil: vrouwen aan het roer…..

Mannen halen bakzeil: vrouwen aan het roer…..

De Wylde Swan en de kneepjes van Max

Mannen halen bakzeil:
vrouwen aan het roer…..

MAKKUM/SNEEK (NL) – Gezien de persberichten die Fries Nieuws kreeg van twee Friese charterbedrijven, is er momenteel in de Friese beroeps- en pleziervaart een ware revolutie gaande: vrouwen aan het roer! Met andere woorden: krik de dekking van je pleziervaartverzekering op! Of toch niks bijzonders?

Tall ship De Wylde Swan, thuishaven Makkum, zeilt op dit moment van Curaçao naar Jamaica met 30 scholieren, 4 docenten en 12 crewleden.

De redactie kan zo wel tien Friese vrouwen opnoemen die al járen gezagvoerder op allerlei soorten schepen zijn. Renske Koopmans uit Aldeboarn van zeilrederij Friesland Charter in Jirnsum en Evelien Prins van de Friese Vloot in Stavoren bijvoorbeeld. En dan hebben we het niet over zeldzame amfibieën, maar over dames die hun vak verstaan en onopgemerkt hun beroep uitoefenen. Als ze al aanvaringen hadden, dan hadden ze die waarschijnlijk met mannen, op de wal welteverstaan.

Ongelofelijk
Het gangbare beeld is blijkbaar nog steeds dat vrouwen nooit, of bijna nooit, aan het roer staan of de baas op een schip zijn. De rederij die de Friese tall ship Wylde Swan in de vaart heeft, meldt apetrots dat ze nu een vrouw hebben gevonden als kapitein. Zij, Ruth Giesen: ”Voor mijzelf is het niet bijzonder. Ik ben nu vijf jaar aan het werk als schipper op grote zeilschepen. Maar de buitenwereld kijkt er soms nog vreemd van op. Op afgelegen eilanden, waar we met de Wylde Swan komen, gelooft men niet direct dat ik de kapitein ben.”
Haar werkgever spreekt van een ware revolutie in de Friese zeevaart: “Het is bijzonder dat in een traditionele branche als de grote zeilvaart deze omwenteling wordt ingezet. Er zijn nog maar weinig sectoren waar het mannelijk gezag nog zo traditioneel verankerd is.”
Voorts bewijst de rederij het mannelijke karakter van de zeevaart met uitdrukkingen als ‘met man en muis vergaan’ en ‘man-over-boord’. De heren in Makkum, die ook nog een stuurvrouw aangetrokken hebben, lijken met de kloten voor het blok te zijn gezet: nu overstag, anders naar de haaien.

De kneepjes van Max
Sandra Zipp-Reineman van Sanzi Yachtcharter in Sneek heeft ook ontdekt dat vrouwen zeemijlen achter liggen, wat nautische zaken betreft dan. Op haar huurboten hangen mannen altijd de grote jongen — der Kapitän — uit. Zij gaat hen echter een lesje leren door dames bij te scholen.
“Ik hoor regelmatig van onze vrouwelijke gasten dat zij ook graag zelfstandig zouden willen leren varen. Vaak komt het er niet van. Maar het is super leuk en bovendien erg nuttig dat ieder aan boord kan navigeren. Daarom organiseren wij op zondag 14 april 2019 twee vaarclinics speciaal voor dames. We starten met koffie en iets lekkers en daarna neemt Max, onze instructeur, de dames mee aan boord. Aan boord leert Max iedereen de kneepjes van het manoeuvreren, aanmeren, achteruit de box in varen en nog veel meer. Leerzaam en gezellig.”
Er is beperkt plek, meldt Sandra. De kosten voor de 2,5 uur durende clinic bedragen €50,00 per persoon incl. koffie, iets lekkers en een glas prosecco of fris.

Meer info:
www.proefvaardagen.com
www.frieslandcruises.nl
www.friesevloot.nl
www.wyldeswan.com
www.sanziyachtcharter.nl
www.vrouwaanboord.nl

Boating magazine:
Blader hier in het nieuwe magazine over waterrecreatie in Friesland:
www.frieslandholland.nl/waterland/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief