Marinapark Terkaple weer in rustig vaarwater na actie huiseigenaren

Marinapark Terkaple weer in rustig vaarwater na actie huiseigenaren

De Heeren van Terkaple: restaurant, sloepverhuur en groepsaccommodatie

TERKAPLE (NL) – De eigenaren van de 67 4- tot 6-persoons vakantiehuizen op Waterpark Terkaple in Terkaple, een dorpje tussen Joure en Terherne, hebben een faillissement van de verhuurder en de bouwer (respectievelijk december 2018 en januari 2019) achter de rug. Ze konden een paar jaar lang fluiten naar het rendement op hun investering. Om herhaling te voorkomen hebben ze zich wijselijk verenigd in een vereniging van eigenaren om het park van de curator te kunnen kopen. De verhuur is nu in handen van Roompot, met uitzondering van de uit twee watervilla’s bestaande groepsaccommodatie.

Restauranthouder Raymond Lighaam verhuurt sloepen en straks ook grotere boten voor tochtjes naar Terherne, Joure en Sneek. Tot De Heeren van Terkaple hoort ook een super luxe groepsaccommodatie aan het water. Deze rietgedekte megavilla is deelbaar in twee 8-persoons verblijfseenheden.

Burgemeester Fred Veenstra van de gemeente De Fryske Marren heropende 25 mei 2019 het mooie park, waarop niet alleen knusse en luxe vakantiehuizen en huisjes staan, maar waar zich ook een sfeervol restaurant bevindt: De Heeren van Terkaple. Het is ondergebracht in de centraal gelegen, geheel verbouwde boerderij met het onderscheidende rode pannendak tussen de overwegend zwarte bungalows. Raymond Lighaam en zijn partner Jan Willem Pots zijn er al vanaf 2012 de gastheren en maakten de hele ontwikkeling van het park mee, tot en met de vervelende ondergang van het verhuurbedrijf. Zij konden het hoofd boven water houden. Om niet helemaal afhankelijk te zijn van de huurders van de vakantiehuizen — ze zijn er weer massaal — manifesteren ze zich meer en meer als een betaalbaar kwaliteitsrestaurant aan de waterkant, als biljartcafé en vergader- en partylocatie. De plaatselijke bevolking komt er ook.

Uitbreiding bootverhuur
De mannen hebben nog twee bronnen van inkomsten: de zeer luxe 16-persoons groepsaccommodatie, die deelbaar is in twee 8-persoons watervilla’s, en een sloepenverhuurbedrijf. Vier aluminium en twee polyester 6- tot 10-persoons sloepen liggen aan het terras afgemeerd. Er komen ook nog een 12-persoons salonbootje en een megasloep voor 25 personen bij voor culinaire rondvaarten groepsuitjes met het restaurant als uitvalsbasis. Keerpunten voor de boottochten zijn plaatsen als de koffie- en klokkenstad Joure, het centrum van Sneek en waterdorp Terherne waar de avonturen van Hielke en Sietse Klinkhamer uit de Kameleonboeken kunnen worden beleefd. Al met al hebben Lighaam en Pots, de chef-kok, er de vaart goed in. Hun groepsaccommodatie is zo populair dat die bijna het hele jaar volgeboekt is.

De mooie achterkant
Met de vakantiehuizen hebben Lighaam en Pots niks van doen, al vangen ze wel vaak boekers van Roompot op, omdat de receptie in huisje 2, de voormalige modelwoning, bijvoorbeeld op zondag, gesloten is. Waterpark Terkaple heeft een korte, maar zeer roerige geschiedenis en een de juiste weg zoekende vereniging van eigenaren, maar daar merk en zie je als vakantieganger helemaal niks van. Het is er aangenaam rustig, de huizen — alle aan vaarwater — verkeren in top staat en het terrein is keurig onderhouden. Best bijzonder eigenlijk: geen herrie en toch allemaal mensen. Ze genieten al lezend, vissend, zeilend en suppend van de andere kant van het Friese waterland, de nog authentieke achterkant.

Meer info:
www.deheerenvanterkaple.nl (restaurant, bootverhuur, twee watervilla’s, één groepsaccommodatie)
www.facebook.com/waterparkterkaple
www.waterland.frl

Fiets-, vaar- en wandelvakanties van het bureau voor toerisme:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com
www.boatcharterholland.nl
www.provinciefriesland.frl

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Fries bureau voor toerisme:
www.frieslandholland.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Een reportage van Waterpark Terherne.

Een impressie van het restaurant De Heeren van Terkaple.

Chef-kok Jan Willem Pots.

Sous-chef Jorn de Boer.

De verhuur van de luxe groepsaccommodatie, die uit twee grote gekoppelde watervilla’s bestaat, is ook een activiteit van restaurant De Heeren van Terkaple. Raymond Lighaam en Jan Willem Pots zijn de eigenaren van het mooie gebouw.