Martine Mees, Damast Trio en Beetsterzwaag zijn turf!

Martine Mees, Damast Trio en Beetsterzwaag zijn turf!

Veel cultuur en natuur in adellijk dorp in Gouden Friese Wouden

BEETSTERZWAAG (NL) – Wat cool is, een goed idee, een gouden tip, iets wat typisch is voor de gebieden in de oostelijke helft van Friesland waar de afgelopen 500 jaar vervening plaatsvond, zoals in De Frije Wiken in Jubbega, wordt door het bureau voor toerisme Friesland Holland, ondersteund met publiciteit en de kreet ‘turf!’. Dat gebeurt onder andere in de nieuwe Gouden Friese Wouden-gids 2017 dat het bureau nu samenstelt.

Turf! staat naar een idee van Friesland Holland-directeur Albert Hendriks voor gaaf, cool, lekker en typisch voor de verveningsgebieden in Oost- en Zuid-Friesland.

Turf! staat naar een idee van Friesland Holland-directeur Albert Hendriks voor gaaf, cool, lekker en typisch voor de verveningsgebieden in Oost- en Zuid-Friesland.

Martine Mees van de Stichting Cultuur Beetsterzwaag (www.cultbee.nl) is bijvoorbeeld turf. Haar naam duikt altijd op in relatie tot de bevordering van cultuur en toerisme in het adellijke Beetsterzwaag in de gemeente Opsterland. Gisteren, 6 december 2016, tipte ze Fries Nieuws over een winterconcert in de monumentale dorpskerk aan de Hoofdstraat. Op zaterdagmiddag 17 december 2016 begint daar namelijk om 16.00 uur het optreden van het klassieke internationale Damast Trio. Dat bestaat uit drie professionele musici: de Amerikaanse sopraan Katharine Dain, de Canadese Emlyn Stam op altviool, en de Nederlandse pianiste Reinild Mees.

Martine Mees: “Zij brengen hoogtepunten uit de romantische muziek. De warme klank van de altviool is verliefd op de sprankelende levendigheid van de stem, terwijl de piano beide instrumenten gloedvol begeleidt tijdens hun romance. Het trio brengt muziek van o.a. Brahms – Zwei Lieder; Joseph Marx – Drie liederen; Frank Bridge – Three Songs; Leoš Janáček – Ríkadla (kinderliedjes) en als duo altviool en piano: Schumann – Fantasiestücke. Het concert duurt ongeveer een uur zonder pauze.”

Dubbel genieten
Meer informatie, toelichting op de muziek en mooie foto’s van de musici vindt u op de website: www.cultbee.nl. Restaurant Prins Heerlijck van Jaap Eerdmans, Hoofdstraat 23, biedt een speciaal drie gangen “Concert-menu” aan voor € 29,-. Reserveren kan rechtstreeks bij het restaurant: tel. 0512-382455 of via hun website www.prinsheerlijck.nl
Datum: zaterdag 17 december 2016
Plaats: Beetsterzwaag, Dorpskerk, Hoofdstraat 15, 9244 CL Beetsterzwaag
Parkeren: gratis parkeren achter de Dorpskerk, Van Lyndenlaan 5, 9244 BV Beetsterzwaag
Aanvang: 16:00 uur; kerk open vanaf 15.30 u met koffie/thee; het duurt een uur zonder pauze.
Entree: Concert € 10, – (t/m 18 jaar: gratis).
Kaart-voorverkoop – genummerde kaarten: kaartnummer = stoelnummer!
Bij: Peter Leon, Hoofdstraat 104, 9244 CR Beetsterzwaag ;
of per email: cultuur@cultbee.nl of telefoon: 06-4022 5196

Over Beetsterzwaag
www.goudenfriesewouden.nl
www.cultbee.nl
www.beetsterzwaagnatuurlijk.nl

Onlangs in het nieuws:
www.friesnieuws.nl/mien-en-ruurd-oosterwoud-schommelen-rond-de-80-maar-boeren-ongestoord-voort
www.friesnieuws.nl/beetsterzwaag-bakkeveen-fietsroute-van-het-jaar-2017-1
www.friesnieuws.nl/tropische-kas-in-range-rover-dorp-oranjerie-van-de-van-lycklama-s-werd-volkstuin/

 

Het Damast Trio: de Amerikaanse sopraan Katharine Dain, de Canadese Emlyn Stam op altviool, en de Nederlandse pianiste Reinild Mees.

Het Damast Trio: de Amerikaanse sopraan Katharine Dain, de Canadese Emlyn Stam op altviool, en de Nederlandse pianiste Reinild Mees.

Biografieën van de musici

Katharine Dain
De Amerikaanse sopraan Katharine Dain zingt met evenveel flair de Matthäus-Passion van Bach of het Requiem van Mozart als de hoofdrol in een moderne opera met Asko|Schönberg onder Reinbert de Leeuw tijdens het Holland Festival of in de Zaterdagmatinee. Haar repertoire reikt van vroege barokopera’s tot en met werken van hedendaagse componisten, waarvan er ook een aantal speciaal voor haar zijn geschreven. Ze trad al solistisch op in zalen als Carnegie Hall en Lincoln Center (New York), de Musikverein (Wenen) en het Concertgebouw (Amsterdam). Sinds een paar jaar woont Katharine in Nederland. In 2014 debuteerde ze bij De Nationale Opera in Claude Viviers Kopernikus. Ook werkt ze vaak samen met het Nieuw Ensemble, Cappella Amsterdam en met de Mark Morris Dance Group en het New York City Ballet. Een andere grote liefde van Katharine: liederen en kamermuziek. Recitals in Nederland en in de Verenigde Staten, optredens bij festivals als het West Cork Chamber Music Festival staan regelmatig op haar agenda. Katharine studeerde aan Harvard University, de Guildhall School of Music and Drama en het Mannes College of Music in New York.
Meer info op haar website: www.katharinedain.com

Emlyn Stam
Altviolist Emlyn Stam (zijn voorouders zijn Nederlands, maar hij werd geboren in Canada) studeerde in 2008 af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij nam deel aan masterclasses bij Pinchas Zukerman, Michael Tree, Yuri Bashmet, Tabea Zimmerman en Kim Kashkashian. Na zijn studie was Emlyn enkele jaren plaatsvervangend aanvoerder altviool bij het Residentie Orkest onder Neeme Järvi. Hij trad als solist op bij het Amsterdam Symphony Orchestra, Orquestra d’Espinho en het Schönberg Ensemble. Emlyn is oprichter en artistiek coördinator van het New European Ensemble dat zich specialiseert in 20ste- eeuwse en 21ste-eeuwse muziek. Verder maakt hij deel uit van het Ysaÿe Trio, waarmee hij ook enkele cd’s maakte. Als kamermusicus treedt hij op in heel Europa, o.a. bij het Kuhmo Festival in Finland, Sound of Stockhom, het Giverny Chamber Music Festival, het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en het Grachtenfestival. Emlyn is ook actief als onderzoeker voor de uitvoeringspraktijk van altviolisten en kamermusici van de laat 19e en vroeg 20ste eeuw. Als docent geeft hij regelmatig lessen aan conservatoria in Nederland, Estland en China.
Meer info op zijn website: www.emlynstam.com

Reinild Mees
Pianiste Reinild Mees (geboren en getogen in Nederland) maakte naam als partner van vele gerenommeerde zangers en als onvermoeid ambassadrice van het liedrepertoire uit de vroeg-20ste eeuw. Ze trad talloze malen op in binnen- en buitenland, o.a. in het Concertgebouw, met zangers als Sergei Leiferkus, Wolfgang Holzmair, Olaf Bär, Piotr Beczala, Marlis Petersen, Charlotte Margiono, Claron McFadden en Tania Kross. Als artistiek leider van de Stichting 20ste eeuwse Lied presenteerde Reinild succesvolle programma’s als Goethe’s vrouwen, The unforgettable songs of Leonard Bernstein en de Vrouwenmuziekmarathon (met liederen van 21 vrouwelijke componisten). Haar CD’s met de ‘Complete Songs’ van Szymanowski, Schreker, Elgar en Respighi wonnen prestigieuze internationale prijzen. Liederen van Schumann en Mendelssohn speelt ze het liefst op historische instrumenten (ook op CD verschenen). Onlangs nam ze in Berlijn het complete liedoeuvre van Korngold op, binnenkort volgen de Complete Songs van Joseph Marx. Reinild studeerde bij Gérard van Blerk, Malcolm Frager en Noël Lee. Enkele jaren gaf ze les aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht, momenteel doceert zij aan de Robert Schumann Hochschule te Düsseldorf.
Meer info op haar website: www.reinildmees.com

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief