Met boswachter op verkenning in het Salzburgerland van Friesland

Met boswachter op verkenning in het Salzburgerland van Friesland

Publicatiedatum: 15 December 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Wintersport in Gaasterland:

De wintersportbestemming der lage landen: het Rijsterbos in Gaasterland.
De wintersportbestemming der lage landen: het Rijsterbos in Gaasterland.

OUDEMIRDUM (NL) – Het bureau voor toerisme Friesland Holland promoot Gaasterland als wintersportbestemming. Maandag 27 december 2010 laat de boswachter van Staatsbosbeheer liefhebbers van een stevige wandeling de mooiste plekjes in de bospercelen De Nyemardumerheide, Bremerwyldernis, Starnumansbos en Elfbergen zien. De start van de tien kilometer lange tocht is ‘s middags om 13.00 uur bij de werkschuur van Staatsbosbeheer (SBB) aan de Houtwâl 2 in het bos Elfbergen bij Oudemirdum.

Tijdens de “winterkuier” wordt er naast de natuurbeleving uitleg gegeven over de historie en beheer van de bossen. Natuurlijk is er onderweg ook nog tijd voor een spannend verhaal. Na afloop van de tocht, kunt u, onder het genot van een bakje koffie en suikerbrood, nog even napraten in de werkschuur van Staatsbosbeheer. Voor de kinderen is er chocolademelk of limonade. Honden mogen aangelijnd mee. De wandeltocht duurt tot ongeveer 17.00 uur en wordt georganiseerd in samenwerking met Informatiecentrum Mar en Klif in Oudemirdum. Aanmelden kan tot en met 24 december via tel. 0514 571777. De kosten zijn € 6,- voor volwassenen en € 4,- voor kinderen.

Eentiende van Gaasterland is bos
Gaasterland, het op zandige hoogten (gaasten) gelegen gebied in Zuidwest Fryslân, bestaat voor ongeveer 10 procent uit bos. Dat komt overeen met ruim 1000 hectare. Staatsbosbeheer beheert hiervan ca. 700 ha. In de 19de eeuw bleek de cultuur van eikenhakhout lonender dan kleinschalige landbouw en werden  heide en de armere landbouwgronden bebost. In het begin van 20ste eeuw was het economische klimaat weer veranderd en werden de Gaasterlandse  bossen op grote schaal gerooid. De gemeente kocht in 1927 toen een aantal bossen, waaronder o.a. de Nijemardumerheide, Lycklamabos, Bremerwyldernis, Starnumansbos en Elfbergen om dit  natuurschoon veilig te stellen voor bevolking en toeristen. Uiteindelijk werd het beheer van de bossen een te zware last voor de gemeente en in 1976 gingen de gemeentebossen over naar Staatsbosbeheer. Het beheer is er sindsdien op gericht geweest om de natuurlijke kwaliteiten van de bossen te verbeteren. Staatsbosbeheer streeft naar het behoud van de natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische waarden en het bevorderen van de recreatieve mogelijkheden. Voor zover deze randvoorwaarden het toelaten worden de bossen ook nog voor houtproductie gebruikt. Tegenwoordig spreekt men van natuurvolgend bosbeheer. Dit heeft geleid tot zeer gevarieerde bossen met Eiken, Beuken, Grove den en Berken, maar ook met meer exotische soorten als Japanse lariks, Douglasspar, Sitkaspar, Fijnspar en Amerikaanse eik.

Tourist information
Infocentrum Mar en Klif aan de Brink in Oudemirdum: 0514-571777. Website Gaasterland Tourist Information: www.gaasterlandtouristinformation.nl en www.marenklif.nl Mar en Klif is tijdens de kerstvakantie en voorjaarsvakantie elke dag open, van 11.00–16.00 uur, behalve op feestdagen. Verder is Mar en Klif t/m 1 april geopend op de zaterdagen van 11.00-16.00 uur.