Michelin-gids 2012: Nu meer tweesterrenrestaurants in Nederland dan in België!

Michelin-gids 2012: Nu meer tweesterrenrestaurants in Nederland dan in België!

Publicatiedatum: 28 November 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Michelin onderscheidingen voor Friese horecabedrijven

De nieuwe Michelin-gids 2012 van Nederland.
De nieuwe Michelin-gids 2012 van Nederland.

BEETSTERZWAAG (NL) – Restaurant Lyf’s in Beetsterzwaag, het Spijshuys in Boornbergum bij Drachten en ’t Jagertje in Langweer prijken op de nieuwe lijst Bib Gourmand-restaurants in de nieuwe Michelin-gids Nederland 2012. Een Bib Gourmand-restaurant serveert een menu bestaande uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert voor een bedrag van rond de 35 euro. De bedoeling van het Bib Gourmand-symbool is om restaurants in beeld te brengen waar je volgens Michelin-inspecteurs gegarandeerd lekker en budgetvriendelijk kunt tafelen. Jans in Rijs, Hotel Ameland in Nes en De Horper Wielen op Terschelling zijn de Friese Bib-Hotels van 2012. Deze hotels leveren een goede prijs/prestatieverhouding wat betreft eten én slapen. Volgens de Michelin-gids telt Friesland twee toprestaurants, goed voor één ster: Koriander in Drachten en Frouckje State in Ryptsjerk.

De selectie van de nieuwe fijnproeversgids toont de positieve evolutie en het potentieel aan van het Nederlandse hotel- en restaurantwezen in alle categorieën, van het restaurant om de hoek tot de beste sterrenzaken of van het kleine familiehotels tot het grote luxehotel.

Met de promotie van één naar twee sterren voor drie restaurants, “De Kromme Watergang” in Breskens, “Chapeau!“ in Bloemendaal en “Librije’s Zusje” in Zwolle, heeft Nederland voor het eerst in de geschiedenis van de Michelin-gids meer tweesterrenrestaurants dan België! Ook in deze categorie valt de constante kwaliteit op die dag in dag uit wordt geleverd. Het merendeel van de zaken die op dit niveau presteren, toont bovendien het potentieel om zich nog verder te ontplooien. Nederland lijkt dus een rooskleurige gastronomische toekomst tegemoet te gaan.

Nieuwe sterren

De nieuwe sterren tonen een rijke schakering binnen de hedendaagse topgastronomie. Een greep uit de nieuwigheden: bij “Pure C” in Cadzand wordt modern gekookt met de schatten uit duin en polder, door een chef die in moederhuis “Oud Sluis” de kneepjes van het vak leerde en inmiddels een eigen stijl ontwikkelde. In “De Echoput” in Hoog Soeren, een oude bekende in het horecalandschap, schittert opnieuw een ster dankzij het enthousiasme en dynamisme van een nieuw keukenteam. Het jonge stel achter “Perceel” in Capelle aan den IJssel verdient een ster voor hun pure gerechten in harmonie met de natuur.

Lees meer Michelin-gids 2012: Nu meer tweesterrenrestaurants in Nederland dan in België!