Michelin-gids 2012: Nu meer tweesterrenrestaurants in Nederland dan in België!

Michelin-gids 2012: Nu meer tweesterrenrestaurants in Nederland dan in België!

Publicatiedatum: 28 November 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Michelin onderscheidingen voor Friese horecabedrijven

De nieuwe Michelin-gids 2012 van Nederland.
De nieuwe Michelin-gids 2012 van Nederland.

BEETSTERZWAAG (NL) – Restaurant Lyf’s in Beetsterzwaag, het Spijshuys in Boornbergum bij Drachten en ’t Jagertje in Langweer prijken op de nieuwe lijst Bib Gourmand-restaurants in de nieuwe Michelin-gids Nederland 2012. Een Bib Gourmand-restaurant serveert een menu bestaande uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert voor een bedrag van rond de 35 euro. De bedoeling van het Bib Gourmand-symbool is om restaurants in beeld te brengen waar je volgens Michelin-inspecteurs gegarandeerd lekker en budgetvriendelijk kunt tafelen. Jans in Rijs, Hotel Ameland in Nes en De Horper Wielen op Terschelling zijn de Friese Bib-Hotels van 2012. Deze hotels leveren een goede prijs/prestatieverhouding wat betreft eten én slapen. Volgens de Michelin-gids telt Friesland twee toprestaurants, goed voor één ster: Koriander in Drachten en Frouckje State in Ryptsjerk.

De selectie van de nieuwe fijnproeversgids toont de positieve evolutie en het potentieel aan van het Nederlandse hotel- en restaurantwezen in alle categorieën, van het restaurant om de hoek tot de beste sterrenzaken of van het kleine familiehotels tot het grote luxehotel.

Met de promotie van één naar twee sterren voor drie restaurants, “De Kromme Watergang” in Breskens, “Chapeau!“ in Bloemendaal en “Librije’s Zusje” in Zwolle, heeft Nederland voor het eerst in de geschiedenis van de Michelin-gids meer tweesterrenrestaurants dan België! Ook in deze categorie valt de constante kwaliteit op die dag in dag uit wordt geleverd. Het merendeel van de zaken die op dit niveau presteren, toont bovendien het potentieel om zich nog verder te ontplooien. Nederland lijkt dus een rooskleurige gastronomische toekomst tegemoet te gaan.

Nieuwe sterren

De nieuwe sterren tonen een rijke schakering binnen de hedendaagse topgastronomie. Een greep uit de nieuwigheden: bij “Pure C” in Cadzand wordt modern gekookt met de schatten uit duin en polder, door een chef die in moederhuis “Oud Sluis” de kneepjes van het vak leerde en inmiddels een eigen stijl ontwikkelde. In “De Echoput” in Hoog Soeren, een oude bekende in het horecalandschap, schittert opnieuw een ster dankzij het enthousiasme en dynamisme van een nieuw keukenteam. Het jonge stel achter “Perceel” in Capelle aan den IJssel verdient een ster voor hun pure gerechten in harmonie met de natuur.

Bib Gourmand

De Michelin-gids Nederland 2012 beperkt zich zeker niet tot sterrenkeukens. Zonder aarzelen kan men ook kiezen voor één van de talrijke adressen onderscheiden met een “Bib Gourmand”. Deze zaken serveren een lekkere maaltijd aan een betaalbare prijs. Eén van de nieuwe niet te missen concepten is “Ron’s vis van de dag” in Ouderkerk aan de Amstel. Ook “Sizzles” in Apeldoorn biedt een eigentijdse keuken met een knipoog naar het oosten.

Klik hier  voor een deel van de Michelin gids 2012 (PDF).

Selectie

Met een selectie van bijna 600 hotels en meer dan 700 restaurants is de Michelin-gids Nederland 2012 van alle markten thuis en adviseert hij adressen in elke prijs- en comfortklasse. Een restaurant of hotel wordt pas in de selectie opgenomen na een bezoek van een professionele Michelin-inspecteur, die steeds anoniem en onpartijdig uit eten gaat en consequent zijn rekening betaalt zoals elke andere klant.
De sterren worden in onderling overleg toegekend volgens vijf criteria die overal ter wereld identiek zijn: de kwaliteit van de producten, de beheersing van de kooktechnieken en van smaken, de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten, de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart. Deze criteria worden afgestemd op elk type keuken.

In om het even welk land waar ook ter wereld gelden dezelfde basiswaarden: anonimiteit, onafhankelijkheid, homogeniteit en identieke beoordelingscriteria. Deze waarden verzekeren de lezer elk jaar opnieuw een brede en betrouwbare selectie. Ze verklaren de langdurige bekendheid van de Michelin-gids, die sinds 1900 een betekenisvolle referentie is voor wie op zoek is naar een goed hotel of restaurant.

27 Gidsen!

In 2012 bestaat de collectie uit 27 gidsen die 23 landen omvatten. Overal zijn ze onbetwist de standaard voor het vinden van de beste hotels en restaurants in een land of stad; van gezellige eettentjes tot driesterrenrestaurants. Van een klein familiehotel tot een groot luxehotel.

De Michelin-gids Nederland 2012 in enkele cijfers:
In totaal 1.310 adressen: 578 hotels en 732 restaurants.
● 102 sterrenrestaurants:
– 2 restaurants met 3 sterren
– 16 restaurants met 2 sterren, waaronder 3 nieuwe
– 84 restaurants met 1 ster, waaronder 7 nieuwe
● 102 ‘Bib Gourmand restaurants’, waaronder 17 nieuwe
● 42 ‘Bib Hotels’
● 36 gastenkamers

De gids is vanaf 1 december 2011 te koop voor 19,95 €.
Info Bib Gourmand-restaurants:
http://www.lyfs.nl/

http://www.hetspijshuys.nl/

http://www.jagertje-langweer.nl/

Info Bib-hotels:

http://www.hoteljans.nl/

http://www.hotelameland.nl/

http://horperwielen.nl/

Info restaurants met een Michelin-ster:

http://www.dekoriander.nl/

http://www.frouckjestate.nl/