Middag voor aap staan in Friese dierentuin

Middag voor aap staan in Friese dierentuin

Publicatiedatum: 26 februari 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Kinderen van 6 tot 12 jaar opgelet!

Altijd al een keer exotische dieren zoals stokstaartjes, tapirs en ringstaartmaki’s willen verzorgen? Grijp dan nu je kans, tijdens de activiteit KidsPower in Aqua Zoo Friesland.
Altijd al een keer exotische dieren zoals stokstaartjes, tapirs en ringstaartmaki’s willen verzorgen? Grijp dan nu je kans, tijdens de activiteit KidsPower in Aqua Zoo Friesland.

LEEUWARDEN (NL) – Ben jij tussen de 6 en 12 jaar dan heb je van 23 maart tot en met 6 april 2013 elke zaterdag- en woensdagmiddag de mogelijkheid om in de huid te kruipen van een dierverzorger bij Aqua Zoo Friesland in Leeuwarden.

Je krijgt niet alleen een kijkje in de voerkeuken, je mag zelfs mee helpen met het bereiden van voer, het schoonmaken van dierenverblijven en het voeren van dieren zoals neusberen, pelikanen en zeehonden! Je sluit de spannende middag af met een patatje, drinken en een echte dierverzorgeroorkonde. KidsPower kost € 8,50 per persoon. Dit is exclusief entree. Vanwege beperkte deelname is reserveren noodzakelijk.

Verrijking
Dit voorjaar staat de activiteit KidsPower in het teken van ‘verrijking’. Dieren in de natuur moeten dagelijks zelf op jacht om voedsel te vinden; ze kunnen hier wel de hele dag mee bezig zijn. De dieren in Aqua Zoo Friesland hoeven niet op jacht naar voedsel: de dierverzorgers maken het elke dag voor ze klaar. Om het de dieren toch niet te makkelijk te maken, wordt het voedsel vaak op verschillende plekken in het verblijf gelegd. En regelmatig wordt eten verstopt in bijvoorbeeld holle boomstammetjes of papieren zakken of op moeilijke plekken verborgen zodat de dieren extra veel moeite moeten doen om hun eten te bemachtigen. Dit wordt ook wel ‘speelvoer’ of ‘verrijking’ genoemd.

Tijdens KidsPower ga je onder andere helpen om dit ‘speelvoer’ klaar te maken. Zo verstop je kleine hoeveelheden hooi met meelwormen in papieren zakjes en maak je van banaan en appel smakelijke fruitslingers. Deze lekkernijen mag je vervolgens zelf verstoppen in de dierverblijven. Eens kijken hoelang het duurt voordat de ringstaartmaki de fruitslinger te pakken heeft en hoelang de neusbeer nodig heeft om de meelwormen te ontdekken in de pompoen.

Poep scheppen
Naast het maken van de verrijking zijn er nog een aantal belangrijke dierverzorgerstaken die op het programma staan. Je helpt mee met het bereiden van verschillende diermaaltijden. Hiervoor moeten zorgvuldig de juiste hoeveelheden vlees, vis of fruit worden afgewogen. Hierna gaan de handen echt uit de mouwen want er moet poep geschept worden. De dieren in de dierentuin willen elke nacht in een schoon bedje slapen, dus hun verblijven moeten netjes schoongemaakt worden. Als ook die klus is geklaard, is het tijd om de dieren te gaan voeren; een hele bijzondere ervaring.

Na al het harde werk staat in het Pinguïn Paviljoen patat en drinken voor je klaar en als herinnering aan de leuke middag krijg je een mooie dierverzorgeroorkonde.

Dierentuininfo
KidsPower is elke zaterdag- en woensdagmiddag van 23 maart tot en met 6 april 2013 en start om 13.30 uur. De kosten bedragen € 8,50 per deelnemer; dit is inclusief activiteit, patat, drinken en oorkonde, maar exclusief entree tot Aqua Zoo Friesland. In verband met een beperkt aantal plaatsen is reserveren noodzakelijk.

Openingstijden: oktober t/m april 10.00-17.00, mei t/m september 9.30-18.00
Entreeprijzen: volwassenen Euro 17,00, kinderen 3 t/m 11 jaar Euro 14,50
Aqua Zoo Friesland, De Groene Ster 2, 8926 XE Leeuwarden, tel.: 0511-431214, www.frieslandzoo.nl