Mien en Ruurd Oosterwoud schommelen rond de 80, maar boeren ongestoord voort

Mien en Ruurd Oosterwoud schommelen rond de 80, maar boeren ongestoord voort

Publicatiedatum: 1 november 2016 – Reporter: Albert Hendriks

Landschapscamping en paardenopfokkerij Het Koningsdiep in Beetsterzwaag

BEETSTERZWAAG (NL) – Het recreatiebedrijf van Mien en Ruurd Ooosterwoud is officieel in Ureterp gevestigd, maar geografisch en toeristisch gezien hoort het bij de adellijke parkbossen van Beetsterzwaag. “In het dal van het Koningsdiep,” vertelt mevrouw Oosterwoud trots. Alsof we het over de Donau hebben.

Het in het groene landschap verstopte donkere stroompje uit de ijstijd verkeert in goed gezelschap van kruidenrijke weilanden, oude boerderijtjes, stoere bossen, schitterende heidevelden, schapen, Exmoorpony’s, Schotse Hooglanders, zandverstuivingen, drinkpoelen, vennen en pingoruïnes (kraters uit de ijstijd) rondom Beetsterzwaag en Bakkeveen. In dit 180.000 tot 130.000 jaar geleden door een 200 meter dikke ijsmassa geknede landschap heeft het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, in samenwerking met plaatselijke ondernemers, kenners van de streek, de fietsroute van het jaar 2017 uitgezet. Opdat geen toerist iets mist.

Vuur en vlam: Mien Oosterwoud bereist het hele Nederlandse kampeerbeurzenland om de Friese Wouden aan de man te brengen en vooral de regio Beetsterzwaag-Bakkeveen.

Vuur en vlam: Mien Oosterwoud bereist het hele Nederlandse kampeerbeurzenland om de Friese Wouden aan de man te brengen en vooral de regio Beetsterzwaag-Bakkeveen.

Parkboerderij met paarden
De boerderij van de familie Oosterwoud is een eigenlijk een groot paardenopfokbedrijf, omringd door eigen bossen en natuurlijke weiden met een omvang van ca. 50 hectare. Een verbindingskanaaltje leidt de op de camping of in de groepsaccommodatie verblijvende kanoërs en suppers naar het beekje voor een unieke expeditie door de natuur van de gemeente Opsterland. Ongelofelijk mooi terrein vinden buitenlanders die veelal met een camper of een caravan naar Beetsterzwaag komen. “Schotten, Italianen, noem maar op. Mensen die zeer geïnteresseerd zijn in het ontstaan van het bijzondere landschap rondom ons bedrijf. Waar vind je dit? Hier is niks plat.” Mevrouw Oosterwoud zwaait bij wijze van spreken de stoofperen van de boom om je tot een nauwkeurige observatie te dwingen.

Openlucht natuurmuseum
Het heide- en bosgebied rondom Oosterwoud’s camping, groepsaccommodatie, bed and breakfast en manege met rolstoelvriendelijk sanitaire voorzieningen en andere ontspanningsfaciliteiten is ontstaan na de veenontginning in de 19de eeuw en sindsdien niet meer bewerkt. Daardoor ontstond er weer een landschap van vóór de turfwinning. Zoals het er nu uitziet in het dal van het Koningsdiep, zo zag Zuid-Oost Friesland er eens helemaal uit. Maar liefst drie natuurbeschermers zijn er actief: Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en It Frsyke Gea. Dit geeft mede aan hoe bijzonder de natuur en de cultuur van de regio zijn. Mien Oosterwoud, dik over de 70, trekt nog steeds van kampeerbeurs naar kampeerbeurs om haar gouden Friese Wouden aan te prijzen. Dat doet ze met verhalen en halen die je raken.
“Als de officiële marketingbureaus het niet doen, moet ik zelf maar op pad. Zelfs bij de overheden hebben ze amper door hoe groot de belevingswaarde van oostelijk Friesland is. Dit is écht heel anders dan de westelijke helft. Een Friesland dat je niet verwacht, dat verrast.”

Recreatie in het dal van het Koningsdiep:
www.natuur-landschaps-camping-koningsdiep.nl
www.goudenfriesewouden.nl
www.beekdallandschapkoningsdiep.nl

Fietsroute van het jaar:
Pocket Cycle Map Beesterzwaag-Bakkeveen verschijnt januari 2017: https://www.friesnieuws.nl/rubrieken/friesland-vakanties/1561-beetsterzwaag-bakkeveen-fietsroute-van-het-jaar-2017-1

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief