Miss Tulip 2009: Elisa Broer uit Heerenveen

Miss Tulip 2009: Elisa Broer uit Heerenveen

Publicatiedatum: 12 mei 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Miss Tulip 2009: Elisa Broer uit Heerenveen
Promotie van fleurige Friese fiets- en busroutes

RUTTEN (NL) – Voortaan benoemt het bureau voor toerisme Friesland Holland ieder jaar een fleurige knappe vrouw tot Miss Tulip voor de promotie van de bollenstreken ten zuiden van Lemmer en in het noorden van Friesland. De vijftienjarige Elisa Broer uit Heerenveen is de eerste. Zij werd Tweede Paasdag, 13 april 2009, toen er al verschillende tulpenbedden in de omgeving van Rutten in bloei stonden, uitgebreid gefotografeerd.


Miss Tulip 2009, Elisa Broer uit Heerenveen.
Klik op foto voor vergroting

De 27 maart 1994 geboren Elisa Broer is derde jaars VMBO-leerling aan de Openbare Scholengemeenschap De Zevenwolden in Heerenveen. Ze ziet er fris en vrolijk uit, is gek op bloemen, maar ook op zingen, dansen, volleyball en zeilen. Vanwege het laatste komt ze zondag 19 april 2009 ook naar de Frisian Boat Show in Offingawier bij Sneek. Al met al is Elisa uitermate geschikt om fleurig Fryslân te promoten.

Miss Tulip 2009, Elisa Broer uit Heerenveen.
Klik op foto voor vergroting

Molkwar
Elisa houdt zoveel van Friesland, dat niet een buitenlandse bestemming haar favoriete vakantielocatie is, maar camping ’t Seleantsje in Molkwerum (Molkwar). Daar, aan de IJsselmeerdijk, viert ze al jaren ’s zomers vakantie met haar ouders: “Het leukste plekje van Friesland.”

Molkwerum, dat aan de Elfstedenroute ligt, tussen Stavoren en Hindeloopen, wordt wel het Friese doolhof genoemd. Op de verpakkingen van Molkwarder Koeke prijkt sinds 1916, toen bakker Cnillis de Boer zijn smakelijke Friese reepkoeken introduceerde, een zeventiende eeuwse tekening met het onderschrift ‘Molkwerum, het Friese doolhof’. De ‘Molkwarder Koeke’, die nog steeds in Molkwerum wordt gebakken, was gewild tot ver in Noord-Hollland. De zoete koeken gingen, verpakt in kisten, met de Staverse bootdienst naar Enkhuizen aan de andere kant van de Zuiderzee. De bakkerij en de authentieke bakkerswinkel in het hart van het dorp zijn voor het nageslacht behouden gebleven.

Routes
In de Friese bollenstreek en in de Noordoostpolder liggen ook prachtige boerderij- en kasteeltuinen en botanische attracties. Deze maken deel uit van Holland Garden Tour 1 en 2 per bus met onder andere De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest en De Kruidhof in Buitenpost als toppers. Friesland Holland promoot deze “floralia” internationaal. Binnenkort wordt in de polder de tulpenroute uitgezet, want de eerste bollenvelden staan al in bloei. Ook de Elfstedenroute wordt als een fleurig rondje Fryslân gepromoot, wat blijkt uit de nieuwste Nederlandse en Vlaamse uitgave van de fraaie tijdschriften Bloemen en Planten. Friesland Holland-directeur Albert Hendriks zet daar op twee keer vier full-colourpagina’s de 100-jarige Elfstedentocht in de bloemetjes in combinatie met het fietsarrangement ‘De Elfstedenroute, het fleurigste rondje Friesland’.


Ook de Elfstedenroute is een bloemen en plantenrijke route. Opvallend fleurig is bijvoorbeeld de binnenstad van Sneek.
Klik op foto voor vergroting

Info: www.orchideeenhoeve.nl
Info: www.dekruidhof.nl
Info: www.camping-seleantsje.nl
Info: www.tulpenfestival.nl
Info: gpstracks.nl/motorroutes-nederland.php?id=2930#