Moet je doen

Moet je doen

Publicatiedatum: 2 juni 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst www.frieslandhollandnieuws.nl

De meest exclusieve en spectaculaire dagtocht van Nederland:

Met Jacob Huisman’s loungeskûtsje naar het skûtsjesilen!

De loungebar
Klik op foto voor vergroting
Het loungeskûtsje ‘Nooit Gedacht’ is het enige skûtsje met volwaardige sanitaire voorzieningen.
Klik op foto voor vergroting
SKS skûtsjesilen: met Jacob Huisman zit u bovenop het spektakel van het jaar in Friesland.
Klik op foto voor vergroting
Ongekend comfort in het voormalige vrachtruim dankzij waterafstotende zit- en ligzakken.
Klik op foto voor vergroting

KOUDUM (NL) – Met een skûtsje naar het SKS skûtsjesilen! Het bureau voor toerisme Friesland Holland maakt het mogelijk en met wat voor skûtsje: het trendy loungeskûtsje van Jacob Huisman. De enige Friese zeiltjalk met business class!

Hostess Marije (voorgrond) en Huisman’s vrouw Geertje heten de gasten welkom aan boord van het eerste en enige loungeskûtsje van Nederland.
Klik op foto voor vergroting

Dit schip van de zoon van de beroemde kunstschilder Jopie Huisman is in een paar maanden tijd al het meest gewilde skûtsje van Fryslân vanwege zijn zeileigenschappen, het ongeëvenaarde zitcomfort (design zit- en ligzakken van skûtsjezeildoek), de veiligheid (stahoogte!), het vrije uitzicht, de dranken- en hapjesbar, vrolijke bediening, top muziekinstallatie, ledlights en de sanitaire voorzieningen.

125 Euro p.p. all inclusive
Het mooiste dagje uit van Nederland en de meest exclusieve tocht naar het skûtsjesilen kost 125,- euro per persoon inclusief een zee aan bijzondere hapjes en drankjes. Met Jacob Huisman zit u eerste rang, zowel in nautisch als culinair opzicht! Er kunnen max. 25 personen per wedstrijddag mee.

Alle wedstrijden beginnen om 14.00 uur, maar u gaat al tussen 11.00 en 12.00 uur aan boord voor een zeiltocht naar het wedstrijdwater waar een goede plek op de “tribune” wordt gezocht. De exacte opstaplocatie wordt tijdig bekendgemaakt. Aan boord wordt u uitvoerig geïnformeerd over het verloop van de wedstrijd. Boek snel, enkele dagen zijn al uitverkocht. Reserveringslijn: 0561-615 364 of mail naar info@frieslandholland.nl


Wedstrijdskûtsjeschipper Jacob Huisman.
Klik op foto voor vergroting
  Datum Wedstrijdplaats
Za. 24-07-2010 Grou
Ma. 26-07-2010 De Veenhoop
Di. 27-07-2010 Earnewâld
Wo. 28-07-2010 Terherne
Do. 29-07-2010 Langweer
Za. 31-07-2010 Stavoren
Ma. 02-08-2010 Woudsend
Di. 03-08-2010 Elahuizen
Wo. 04-08-2010 Lemmer
Do. 05-08-2010 Lemmer
Vr. 06-08-2010 Sneek

Info SKS-skûtsjesilen: www.skutsjesilen.nl
Meer nieuws: www.friesland-holland-nieuws.nl

 

Publicatiedatum: 2 juni 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Toeristen onthaasten bij Seedykster Toer

Activiteitenboerderij met camping serveert buitendijkse genoegens

MARRUM (NL) – Het noorden van Friesland is in feite een dichtgeslibde en in de vroege Middeleeuwen door monnikken bedijkte Middelzee. Ten noorden van de lijn Minnertsga, Berlikum, Beetgum, Stiens en Hallum lag in de late Middeleeuwen een uitgestrekte kwelder. De bewoners van het oude land noemden dit “uytland” in de veertiende eeuw Bil.


Foto 1: De echte Seedykster Toer, een torensilo die zicht tot op Ameland biedt.
Foto 2: Stop 1, bij de bunker die in het Noorderleeg staat. Het bouwsel van de Duitsers biedt natuurliefhebbers bij slecht weer een schuilplaats en een mooi uitzicht over het slik, het Wad en Ameland.

Klik op foto voor vergroting

Het Bildt werd vanaf 1505 bedijkt door arbeiders uit Holland, Brabant en Zeeland, reden waarom men in dit deel van Friesland Bildts spreekt: veel oud-Hollands, weinig Fries. Hun werkkampen kregen de namen van de dorpen waar ze vandaan kwamen: Wijngaarden, Altoena en Kijfhoek. Toen er roomse kerken in de dorpen in wording werden gesticht kregen deze achtereenvolgens de namen Sint Jacobiparochie, Sint Annaparochie en (Onze Lieve) Vrouwenparochie.

Seedykster Toer
Wie de sfeer van het zonnige industrieloze Waddenland en de zoute Waddenzee wil proeven doet er goed aan naar De Seedykster Toer ten noordwesten van Marrum te gaan. Op het erf van deze activiteitenboerderij van Aukje en Gerben Visbeek staat een uitkijktoren, een voormalige agrarische torensilo, vanwaar men een schitterend uitzicht heeft op het Friese Wad.


Foto 1: Stop 2, bij een dobbe. Visbeek’s passagiers zijn onder de indruk van het verhaal dat hier Ardennenwater naar boven komt. Spa blauw dus.
Foto 2: Stop 3, de twaalf pilaren tellende tempel van kunstenaar Ids Willemsma op de bijna 10 meter hoge zeedijk bij De Seedykster Toer. Tussen 1963 en 1993 is hier 66 kilometer dijk op deltahoogte gebracht. Ter afsluiting van het project is dit monument geplaatst en door de toenmalige Commissaris van de Koningin Hans Wiegel onthuld.

Klik op foto voor vergroting

Voor wie het zilte buitendijkse land, met name het Noorderleeg van dichtbij wil zien en ruiken, organiseert Gerben Visbeek rondritten. Hij beschikt over een gesloten huifwagen die getrokken wordt door een stoere vierwielaangedreven John Deere trekker. Vanuit de trekker en met gebruikmaking van een interne geluidsinstallatie vertelt hij over de ontstaansgeschiedenis van de gemeenten Het Bildt en Ferwerderadiel, de zomerpolders, de landbouw en nieuwe ontwikkelingen, zoals het creëren van zoutige natuurgebieden door het doorsteken van dijken. Dat laatste gebeurt onder de auspiciën van de Friese natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea.

Visbeek en zijn vrouw weten er alles van, ook van de redding van de zogenaamde dobbepaarden op 3 november 2006. Een honderdtal paarden van boer Lootsma graasde op het buitendijkse natuurland van It Fryske Gea, het Noorderleeg, en werd 1 november verrast door het snelwassende water. Hulpverleners brachten de dieren water en hooi. Zes amazones lokten 3 november 2006 bij laag water de paarden van een hoge ringdijk van een dobbe naar het vaste land. De meeste media dramatiseerden het voorval niet te weinig. De redding door de zes dames werd wereldwijd op de televisie en in kranten gebracht. De beelden waren inderdaad indrukwekkend, spectaculair.

Dobben
Dobben zijn opvallende elementen in de zomerpolders van Het Bildt en Ferwerderadiel, de gemeente waartoe Marrum behoort. Het zijn met een dijkje omringde, hoger gelegen drinkpoelen met zoet water voor het vee dat buiten de zeedijk graast. Volgens Visbeek worden ze ondergronds gevoed met water dat helemaal uit de Ardennen afkomstig is. Dobben kunnen wel tien meter diep zijn. Vele zijn bij het in cultuur brengen van het buitendijkse land in de vorige eeuw gedempt. Enkele bekende, zoals de Westerdobbe, de Alde Dobbe en Oosterdobbe, bleven over. It Fryske Gea creëerde nog een nieuwe dobbe, de Nije Dobbe.


Foto 1: Gerben Visbeek (links) geeft graag tekst en uitleg.
Foto 2: Eén van de twee terrassen van De Seedykster Toer. Busje komt zo!
Klik op foto voor vergroting

Rondrit boeken
Iedere donderdag om half twee verzorgt Gerben Visbeek met zijn combinatie een twee uur durende rondrit door het oneindige buitendijkse land voor individuele gasten, onder andere afkomstig van zijn boerderijcamping. Hij staat onder andere stil bij een bunker uit de tweede wereldoorlog en een prachtige dobbe. Er kunnen maximaal 40 personen mee. Reserveren is aan te raden: tel. 0518-411434.

Groepen kunnen ook op andere dagen rondgereden worden of een heel andere tocht boeken, bijvoorbeeld het spoor van Rembrandt van Rijn volgen. Die trouwde 22 juni 1634 in Sint Annaparochie met Saskia van Uylenburgh. De wereldberoemde kunstschilder haalde veel inspiratie uit Het Bildt en omgeving, zo blijkt uit werken van hem.

Info: www.seedykstertoer.nl
Meer nieuws: www.friesland-holland-nieuws.nl

 

Publicatiedatum: 2 juni 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst www.frieslandhollandnieuws.nl

Elke zondag in juli en augustus:

Twee uur skûtsjesilen op Friese meren

Twee uur op loungeskûtsje voor 17,50 euro p.p.:

Schipper Jacob Huisman, de zoon van wijlen Jopie Huisman, de Rembrandt van Friesland, wiens werk in het grote Jopie Huisman Museum in Workum te zien is.
Klik op foto voor vergroting
 

KOUDUM (NL) – SKS-skûtsjesilen en IFKS-skûtsjesilen. Je mag er naar kijken en meer niet. Eén van Frieslands beste wedstrijdskûtsjesilers, Jacob Huisman, maakt het mogelijk dat u het skûtsjesilen écht beleeft , dus op het water in een Friese zeiltjalk. We hebben het dan over een zeer bijzonder skûtsje, Huisman’s zwarte loungeskûtsje. Het is een snel en superveilig schip, het enige skûtsje dat ook geschikt is voor gezinnen met kinderen.

Talrijke artiesten en andere VIP’s waren al bij hem aan boord. Huisman heeft geen kapsones: u mag ook mee, very important of niet. Iedere zondagmiddag in de maanden juli en augustus kunt u het nieuwe skûtsjesilen in Fryslân beleven. Voor 17,50 euro per persoon kunt u aan boord bij Hotel Jachthaven GalamaDammen, de startlocatie voor een machtige zeiltocht de Morra en de Fluessen. Inschepen om 14.00 uur, terug in de haven omstreeks 16.00 uur. Het boordkaartje koopt u bij de hotelreceptie. Reserveerlijn zondagtochten: telefoon 0514-521346 of info@galamadammen.nl

Wilt u met een groep varen? Dat is elke dag mogelijk, maar dan op afspraak: Friesland Holland Tourist Information & Travel Service, info@frieslandholland.nl of telefoon 0561-615364.

Jacob Huisman: contra clichés
Wie denkt dat het skûtsjeschippersvolk uit lomperds, vechtersbazen en aartsconservatieven bestaat die naast het zeilen nog één ding goed kunnen, namelijk vloeken, kan bij hotel GalamaDammen een ander beeld van de tjalkbestuurders krijgen. Daar heeft skûtsjeschipper Huisman uit Herbayum een opzienbarend gevoel voor design aan de dag gelegd.

Hij, de zoon van de bekende Workumer schilder Jopie Huisman, zit anders inelkaar dan andere beurtschippers. Hij houdt van welgemanierdheid, goed gastheerschap en een geintje. Gevoel voor onderscheidende marketing van skûtsjes heeft ie ook, getuige zijn achtste schip, een loungeskûtsje.

 
Foto1: Hostess Marije (voorgrond) en Huisman’s vrouw Geertje heten de gasten welkom aan boord van het eerste en enige loungeskûtsje van Nederland.
Foto2: De ‘Nooit Gedacht’ in loungeuitvoering.
Klik op foto voor vergroting
De loungebar.
Klik op foto voor vergroting
Het loungeskûtsje van Jacob Huisman wordt ook gebruikt voor de presentatie van nieuwe singles van Friese artiesten voor radio en televisie zoals hier de maiden trip van Nienke de Ruiter’s eerste Friestalige CD ‘Fertel my’.
Klik op foto voor vergroting
Foto1: De toiletgroep is van traanplaat gemaakt.
Foto 2: Het loungeskûtsje heeft GalamaDammen als uitvalsbasis.
 Klik op foto voor vergroting

Het extravagante partyschip heeft de in 1913 bij Barkmeijer in Stroobos gebouwde ‘Nooit Gedacht’ als basis. Die oude mest- en modderschuit kon wel een pimpbeurt gebruiken, vond Huisman. Zo fors als hij is zo fors sloeg hij ook aan het restylen. Jan des Bouvrie zou het er Spaans benauwd van krijgen, al was het alleen maar vanwege de meer dan royaal gebruikte kleur zwart in plaats van dat maagdelijke wit dat de Naardenaar altijd voor zijn zichtversterkers heeft. De van oud zeildoek gemaakte zit- en ligzakken kunnen bij Des Bouvrie wel door de beugel denken we, want ze zijn gebruikt wit. Dertig personen kunnen er op stoeien.

 
 Klik op foto voor vergroting

Het kan-niet-gekker-skûtsje
Huisman’s loungeskûtsje beschikt over nog meer eigenaardigheden, zoals een apart dames en heren toilet, opgetrokken van aluminium traanplaat, dat je met een hogedrukspuit kunt reinigen. Je glijdt niet uit als het skûtsje op één oor ligt en super hygiënisch! Natuurlijk hangt boven de gemeeschappelijke wastafel een spiegel zodat je ook jezelf kunt voorzien van een waterlijn of andere rompstriping.

Minstens zo belangrijk is het barretje met biertap en een koeling voor de drankjes. Omdat je na alcoholgebruik meestal minder goed oplet heeft Huisman de giek tot stahoogte verhoogd. Wie langer dan twee meter is kan vast wel een integraalhelm van de buurman van “oarnt moarn” (Piet Paulusma) krijgen.

Waarschuwen voor een gijp heeft geen zin als de passagiers die langer dan twee meter zijn niet weten wat dat is. Voor de veiligheid: Gijpen is een manoeuvre die de schipper uitvoert op een voor de windse koers waarbij de giek met het grootzeil van boeg verandert. Stel hij vaart eerst met het grootzeil over stuurboord, de rechter kant van het schip. Tijdens de gijp zwaait hij dan de giek naar bakboord, naar de linker kant, en komt hij dus “over bakboord” te varen. Hoewel de manoeuvre “gijpen” heet, wordt vaak de term gijp (of gijpje) gehanteerd: “Maak maar een gijp(je)”.

Ledlightcruise
Bruin en nat worden zijn beide mogelijk dankzij de verwijderbare overkapping van het voormalige laadruim, nu dus de lounge. De speakers onder de banken en de kleurrijke ledverlichting suggereren dat je in een drijvende disco zit. ’s Avonds geeft het een schitterend effect weet Huisman die geen moeite heeft om in het donker de weg te vinden. Hij kent elke golf en elke slag. Een candlelightcruise is niet meer van deze tijd. Wie zit er nu op dromerige romantiek te wachten? En bij een beetje wind brandt er geen kaars meer. Dus wie geen kaarsvet op zijn broek of buste wil boekt een ledlightcruise bij Friesland Holland Tourist Information & Travel Service, info@frieslandholland.nl, telefoon 0561-615364.