Friese Waddeneilanden zonniger dan Limburg

Moet je zien

Publicatiedatum: 6 juli 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuws – www.frieslandhollandnieuws.nl

Friese Waddeneilanden zonniger dan Limburg

Voordeeltip: Wadden beleven vanuit Harlingen

NES-AMELAND (NL) – Actuele meteorologische rapportage bewijst het: in de zomermaanden schijnt de zon 20 tot 30 uur meer op de Friese Wadden dan onder in Nederland, in Limburg. De zonkracht is in het waterrijke noorden echter een fractie lager dan in het landelijke zuiden, maar dat zal alleen een weerkundige bewust ondergaan.

Meer zon wil niet zeggen meer warmte, want in het heuvelachtige zuidoosten van ons land is het in juni, juli en augustus ’s middags 3 tot 4 graden warmer dan op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De wind is in het Waddengebied, 26 juli 2009 door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed, aanzienlijk duidelijker aanwezig dan in Limburg. Het scheelt ongeveer de helft. Op de eilanden is het rond 21 juni ook een half uurtje langer licht dan in Maastricht en omgeving; dat komt door de lagere zonnestand. Ook leuk om te weten: op Vlieland en Terschelling is het ietsje warmer dan op Ameland en Schiermonnikoog. Op de eilanden zelf zijn de temperatuurverschillen het grootst aan het strand. Langs de waterlijn is het altijd wat koel, maar langs de eerste duinenrij ligt de temperatuur minstens twee graden hoger door het opgewarmde en zonnestralen weerkaatsende zand.


Kitesurfer en Friesland Holland Promotion Lady Judith Roetman, die Fryslân-fietsvlaggetjes aan haar bikini heeft geknoopt, bij Zwarte Haan ten noorden van St. Jacobiparochie. Zij weet het uit ervaring: meer wind en zon langs de Noord-Friese kust en op de eilanden. Leuk voor de beoefening van haar favoriete sport én de zeehonden
Klik op foto voor vergroting


Foto 1: Om de Wadden te beleven hoef je niet persé een vakantie op de Waddeneilanden te boeken. Goedkoop, zoutig en zonnig is de 500 monumenten rijke havenstad Harlingen dat over een prachtig op de zon georiënteerd strand en paviljoen, Het Zilt, beschikt. Judith Roetman kitesurft er altijd terwijl de terrasbezoekers van ‘t Zilt haar capriolen en die van haar medesporters gadeslaan.
Foto 2: Judith’s wereld: het zonnige Friese Waddengebied.
Klik op foto voor vergroting


Harlingen is een topper in de reeks Friese Elf Steden, vinden Ronnie en Wim Koopman uit Heerenveen. Zij, schoonheidsspecialiste, en hij, liefhebber van zeewaardige schepen, bezoeken er regelmatig één van de vele evenementen. Het gezellige centrum en de havens met dagelijks meer dan honderd in- en uitvarende traditionele zeilschepen bevinden zich op loopafstand van het vaak zonovergoten strand aan de Westerzeedijk.
Klik op foto voor vergrotingHet strand van Harlingen en paviljoen ‘t Zilt leveren Hannah Drost uit Joure de ultieme Waddenbeleving.
Klik op foto voor vergroting


Foto 1: De uitbaatster van ‘t Zilt, Petra van der Zee (rechts), heeft vier seizoenen lang gasten over de vloer, want haar paviljoen biedt een fantastisch uitzicht en goede gerechten.


Klik op foto voor vergroting

Info eilandvakanties (Harlingen + Terschelling en Ameland): www.holidays-in-holland.nl

Info Elfsteden fietsvakantie: www.elfstedenroute.nl