Toerismenieuws

Consumentenonderzoek Toerdata Noord:

Toeristen in Fryslân komen vooral voor rust en ontspanning

Fietspaden en meren de magneten

LEEUWARDEN (NL) – Noord Nederland is in trek als toeristische bestemming. Het driejaarlijkse Consumenten-onderzoek toerisme van Toerdata Noord laat zien dat de drie noordelijke provincies goed gewaardeerd worden bij zowel de dagtoeristen als de verblijfstoeristen. Fryslân scoort het hoogst met een 7,8 door de verblijfstoeristen, Groningen en Drenthe scoren beide een 7,6. De dagtoeristen geven Fryslân een 7,7 en Groningen en Drenthe beide een 7,4.

  Toerismegedeputeerde Jannewietske de Vries, hier bij collega gedeputeerde Sjoerd Galema in de boot: “Fryslân is hertlik en gastfrij en biedt kwaliteit. Ik tankje ús gasten út it binnen- en bûtenlân wei foar de hege wurdearring. Ynvestearje yn de kwaliteit fan ús toeristysk oanbod, dat moatte wy dwaan bliuwe.” www.fryslannederland.nl
Klik op foto voor vergroting

Dagjesmensen en vakantiegangers in Fryslân komen vooral voor de rust en voor de ontspanning naar de provincie. De fietsmogelijkheden en het water zijn de grote trekkers. De toeristen associëren Fryslân met rust, ruimte en natuur, maar ook gezellig, sfeervol en vriendelijk zijn eigenschappen die zij aan Fryslân toedichten. Natuur, landschap en vriendelijkheid krijgen de hoogste waardering. De Waddeneilanden hoger scoren dan de andere regio’s. De toeristen blijven ook dichterbij hun verblijfplaats vergeleken met het vorige consumentenonderzoek. Verbeterpunten zijn de kwaliteit van de voorzieningen, de hoeveelheid attracties en faciliteiten en duidelijkere bewegwijzering.

Fietsen, varen en rust, dat wil de toerist in Friesland, maar zo rustig als hier bij de Herenzijlbrug in Terherne hoeft nou ook weer niet. Foto: 1 juni 2010. Onthaasten in Gaasterland.
www.midfriesland.com
Klik op foto voor vergroting
www.gaasterland
touristinformation.nl
Klik op foto voor vergroting

Besteding per dag
In de afgelopen vier jaar is de dagtoerist 3% meer gaan uitgegeven. In 2009 gaf hij in Fryslân gemiddeld 39 euro uit, iets minder dan in Groningen (40 euro) en Drenthe (45 euro). De verblijfstoeristen besteedden 44 euro in Fryslân per dag, in Groningen en Drenthe respectievelijk 39 en 48 euro. In Fryslân is de gemiddelde uitgave per persoon met 3 euro gestegen. Bij Groningen zijn de gemiddelde uitgaven gelijk gebleven, terwijl toeristen in Drenthe 8 euro meer uitgaven.
|
Lekker weg in eigen streek
Het grootste deel van de toeristen in Fryslân komt uit het Noorden. De helft van de dagjesmensen komen uit de provincie zelf, van de verblijfstoeristen komt een kwart uit Fryslân. Velen van hen vieren meer dan één keer vakantie in Fryslân; 73% van de dagtoeristen gaat vaker een dag eropuit in Fryslân, 61% van de verblijfstoeristen viert hier vaker vakantie. Ongeveer 60% van de toeristen is tweeverdiener, ruim 40% is ouder dan 50 jaar. In alle sectoren geldt dat kwaliteit toeristen trekt.

Tourist information: www.frieslandholland.nl
Meer nieuws: www.friesland-holland-nieuws.nl
Fries Nieuws: www.frysknijs.nl