Moeten schoolkinderen straks écht het Wilhelmus én het Fries volkslied kennen?

Moeten schoolkinderen straks écht het Wilhelmus én het Fries volkslied kennen?

Grap van Friese journalist wordt door provinciebestuur Fryslân bloedserieus opgepakt en vervolgens door alle media

Moeten schoolkinderen straks écht het Wilhelmus én het Fries volkslied kennen?

WOLVEGA (NL) – De grap die journalist Albert Hendriks in het Friese Wolvega, ook directeur van het bureau voor toerisme,  10 oktober 2017 op Facebook maakte ten aanzien van het Wilhelmus in het regeerakkoord, kreeg tot zijn stomme verbazing al de volgende dag een serieus vervolg. Gedeputeerde Staten van Fryslân willen dat kinderen op Friese scholen naast het Wilhelmus ook het Fries volkslied uit het hoofd kennen, inclusief het hoe en waarom van de onder andere door SC Heerenveen-fans veel gebruikte stemmingmaker.

Hendriks: “Ik keek gistervanavond, woensdag 11 oktober 2017, naar het nieuwsprogramma Editie NL op RTL4. En wat zag ik? Mijn zeer vrij vertaalde, als grap bedoelde passage in het regeerakkoord over het Wilhelmus, die ik eergisteren op mijn Facebook-pagina www.facebook.com/AlbertHendriks1953 plaatste.

Mooie reclame
“Ik projecteerde de verplichte cursus Wilhelmus op het nog niet bestaande kabinet Rutte IV met de kop ‘Fries volkslied als lesmateriaal’. Editie NL maakte er naar aanleiding van een interview van NOS Radio 1 Journaal met CDA’er Sietske Poepjes uit Makkum, de onderwijsgedeputeerde, een moi item van met onder andere een sloep met een joekel van een Friese vlag, een kijkje in het stadion van SC Heerenveen met het Fries volkslied op de achtergrond, gezongen door Anneke Douma. Het leek er heel sterk op dat de politica geïnspireerd was door mijn Facebook-bericht dat zij als Facebook-vriend kon hebben gelezen. Ik dacht dat de televisiezender mijn voorstel om de jeugd in het Nederlands Koninkrijk het Fries volkslied te leren, inclusief een pakketje cultureel erfgoed, zoals een bezoek aan het Fries Museum, zich vergaloppeert had aan mijn grap. Ik heb op Facebook veel vrienden die journalist zijn. Maar het bericht kwam écht uit het provinciehuis in Leeuwarden; voor Sietske Poepjes was het geen grap. Na de NOS doken tientallen andere media op de serieuze opvatting van Gedeputeerde Staten van de “provinsje Fryslân”. 

Rutte IV: Frysk folksliet als lesmateriaal
Mijn passage uit het regeerakkoord: “Basisscholen in het Koninkrijk der Nederlanden (Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de drie bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba) moeten verplicht lesgeven over het Frysk Folksliet, inclusief de context ervan. Iedere leerling moet in zijn schooltijd een keer naar het Fries Museum en naar het Fries parlement (Provinciale Staten) in Leeuwarden. Plaatsen in de provincie met een grote historische betekenis, in het bijzonder Paesens Moddergat, Wiuwert en Molkwar, worden in het hele Koninkrijk door Sybrand van Haersma Buma persoonlijk beter zichtbaar gemaakt.”

Wilhelmus
Volgens het CDA is het Wilhelmus het oudste volkslied ter wereld: “Voor heel veel Nederlanders heeft dit lied grote betekenis. Een volkslied verbindt, het markeert belangrijke momenten waarop we samen vieren, samen gedenken of samen rouwen. Het kabinet wil de kennis over onze gedeelde geschiedenis, onze waarden en vrijheden vergroten. Deze maken ons tot wat we samen zijn: gelijkwaardig en tolerant tegenover andersdenkenden. We mogen trots zijn op ons volkslied. Maar tradities vergen onderhoud. Als kinderen het Wilhelmus niet meer leren op school, verliest het volkslied aan betekenis. Dat zou ontzettend zonde zijn. Daarom wil het CDA dat kinderen op school het Wilhelmus leren.”

Het serieuze vervolg op de grap in de media:
NOS:
https://nos.nl/artikel/2197419-niet-alleen-wilhelmus-ook-fries-volkslied-in-de-klas.html

NRC:
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/11/gedeputeerde-verplicht-bezoek-fries-museum-en-fries-volkslied-13447244-a1576833   

Omrop Fryslân:
http://www.omropfryslan.nl/nieuws/763472-fries-volkslied-hoort-bij-de-friese-cultuur 

Leeuwarder Courant:
http://www.lc.nl/friesland/Stemmen-en-inhaken-vijf-versies-van-het-Friese-volkslied-22568495.html

Op TV:
Editie NL, nieuwsprogramma van RTL4:
https://www.rtl.nl/video/1a68d5c5-5f18-33a0-a180-c06282735d25/

Acht zangversies van het Fries volkslied:
https://www.youtube.com/watch?v=Va-P8XhxH3E (kort, SC Heerenveen)
https://www.friesevolk.nl/friesvolkslied/ (lange versie)
https://www.friesnieuws.nl/5551
https://www.friesnieuws.nl/5552
https://www.friesnieuws.nl/5553
https://www.friesnieuws.nl/5554
https://www.friesnieuws.nl/5555
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=0A4mESwOIvk

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Boot huren:
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl

Vakantiearrangementen:
www.frieslandtravel.com
(de reisorganisatie van Friesland Holland, het bureau voor toerisme van Fryslân)
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief