Grunnigers en Drenten

Grunnigers en Drenten

Publicatiedatum: 13 juni 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Net te leauwen! – Onvoorstelbaar!

Overleg op hoog niveau. De Groninger gedeputeerde Mark Boumans (links) en zijn Drentse collega Henk Brink (geheel rechts) in vergadering in de London Eye: Hoe verder met de Fraizen? In het midden wethouder Paula Lambeck van de gemeente Tynaarlo waartoe Eelde behoort.
Overleg op hoog niveau. De Groninger gedeputeerde Mark Boumans (links) en zijn Drentse collega Henk Brink (geheel rechts) in vergadering in de London Eye: Hoe verder met de Fraizen? In het midden wethouder Paula Lambeck van de gemeente Haren, de buurgemeente van Tynaarlo, waaronder Eelde valt.

Groningers en Drenten zijn royale mensen. Zeer gul; veel te goed eigenlijk. Arabieren verkopen gas en olie voor een vette prijs, maar Groningers geven het gewoon weg. Aan de Friezen! Aardbevingen krijgen ze er voor terug. De provincie Friesland wil geen rooie cent steken in een moderne burgerluchthaven in het noorden, maar zij heeft er wel belang bij. En wie steekt miljoenen in een vliegveld vanwaar Friezen heimelijk opstijgen? Drenthe!

Maar de oosterburen zijn wakker geworden. Tijdens een vliegreis met Flybe van Eelde (in Drenthe) naar London — 5 juni 2014 — hebben provinciale en gemeentelijke bestuurders van Drenthe en Groningen besloten geen windmolens meer toe te staan. Deze komen nu dus voor de Friese Waddenkust en in het IJsselmeer bij Makkum. En de vuilverbrander in Harlingen kan rekenen op nog meer oosters huisvuil waaraan de Friezen zich kunnen opwarmen als de Poetins van Groningen en Drenthe de gaskraan dichtdraaien.