Net te leauwen: Shakira

Net te leauwen: Shakira

Publicatiedatum: 17 maart 2015
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Net te leauwen

Shakira

PvdA gedeputeerde Jannewietske de Vries, de vrouw van Fryslân.
PvdA gedeputeerde Jannewietske de Vries, de vrouw van Fryslân.

Haalt ze de titel Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 binnen, krijgt ze voortdurend van strontjaloerse concurrerende politici op de flikker omdat de Stichting Kulturele Haadstêd 2018 teveel hotemetoten van buiten aantrekt, terwijl dat niet haar verantwoordelijkheid is. We hebben het over PvdA gedeputeerde Jannewietske de Vries die onder andere financiën, toerisme, en cultuur in Fryslân in beheer heeft. Zij moest onlangs CDA-lijststrekker Sander de Rouwe (CDA Fryslân) nog stevig tegenspreken. De Bolswarder, aangesteld om het CDA boven de waterlijn te houden, vreest dat de provincie teveel geld in het CH-spektakel steekt. Maar De Vries stelde hem gerust, hetgeen natuurlijk geen zier hielp, want het is verkiezingstijd. De klierende De Rouwe denkt dat er geen winst te behalen is met het CH-festijn, dat toch echt honderdduizenden mensen naar Fryslân zal lokken, gedurende meerdere jaren, net als in andere culturele hoofdsteden van Europa gebeurde. Als De Rouwe niet in Jannewietske gelooft, krijgt hij de Friese kerken nooit gevuld, in 2015 en in 2018 niet.

Het andere uiterste van De Rouwe is Friese Koers-aanvoerder Jelle Hiemstra. Deze schutter dacht de Colombiaanse zangeres Shakira even naar Leeuwarden te lokken, voor de opening. Eerst bestond de indruk dat gedeputeerde De Vries met Hiemstra de Shakira-kar zou gaan trekken, maar dat blijkt helemaal niet waar te zijn. De Vries vond het alleen maar een leuk idee in het kader van een culturele uitwisseling, maar dan wel betaalbaar. Dat kun je natuurlijk wel schudden bij Shakira: cup D-prijzen! Hiemstra dacht dat de ambassadeur van Colombia wel even wat zou kunnen regelen na samenspraak met de gedeputeerde, maar die bleek niet zo opgewonden als Hiemstra. Ze had geen verzoek naar de ambassade in Den Haag gestuurd. Hij, ex-PVV’er en bedenker van leuke en dure plannen, ontplofte bijna.

Ons voorstel: Jannewietse de Vries verricht de opening als de Friese Shakira of buikdanseres Mata Hari. Zij was het die vocht voor de titel Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Zij is het die vol overtuiging en met gezond optimisme Friezen voorhoudt dat je je verworvenheden niet bij de eerste de beste tegenslag of misstap van de CH-organisatie prijsgeeft. Handdoeken zijn niet gemaakt om in de ring te worden gegooid maar om De Rouwe en Hiemstra af te drogen.

Meer informatie:
http://friesland.pvda.nl/wieiswie/jannewietske-de-vries
www.facebook.com/jannewietske.devries.5
www.shakira.com/home
www.2018.nl/
www.friesekoers.nl/
http://cda-fryslan.nl/