Nieuw gebruik van oud gebouw

Nieuw gebruik van oud gebouw

Publicatiedatum: 8 April 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Thema 25-ste Open Monumentendag:

WARTEN (NL) – ‘Nieuw gebruik – Oud gebouw’ belicht monumenten die een nieuwe functie, een nieuw gebruik, een nieuw leven gekregen hebben. In het weekend van 10 en 11 september 2011 openen tal van bijzondere en beeldbepalende panden in Nederland hun deuren.

Met veel aandacht voor herbestemming in de komende jaren is het thema Nieuw gebruik – Oud gebouw actueel. Door bijvoorbeeld verplaatsing van productie, ontkerkelijking en nieuwe eisen aan gezondheidszorg, komen veel gebouwen leeg te staan. Het zijn gebouwen van allerlei typen, van agrarisch erfgoed tot kantoorgebouwen, van industrieel erfgoed tot woningen, van militair erfgoed tot openbare gebouwen, en niet te vergeten het religieuze erfgoed. Veel van deze gebouwen zijn juist die monumenten die beeldbepalend zijn voor een stad of dorp. Ze staan er middenin, zoals de kerk, of waren decennialang de grootste werkgever in de omgeving. Om de geschiedenis tastbaar te laten en de monumenten te kunnen behouden, krijgen ze een nieuwe bestemming.

Nieuw gebruik van oude gebouwen is niet van vandaag of gisteren. Ook in vorige eeuwen kregen monumentale gebouwen als waaggebouw, pakhuis, klooster of fort een nieuwe bestemming wanneer hun oorspronkelijke functie verloren ging. Ze werden behouden en voegden met hun nieuwe functie een nieuw hoofdstuk toe aan de geschiedenis van de plek, de wijk en de stad.

Nieuw gebruik van monumenten sluit naadloos aan bij 25 jaar Open Monumentendag. De Open Monumentendag wil het bewustzijn van mensen voor hun historisch gebouwde omgeving vergroten. De aandacht voor monumenten is mede door de Open Monumentendag flink toegenomen en daarmee ook het behoud, de betekenis en het hergebruik van monumenten.

Dit jaar vindt de viering plaats van 25 jaar Open Monumentendag. In 25 jaar is de Open Monumentendag uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Bijzonder is dat de Open Monumentendag al 25 jaar dezelfde hoofdsponsor heeft: Rabo Vastgoedgroep. Hiermee draagt Rabo Vastgoedgroep bij aan de beleving en bewustwording van monumenten voor een groot publiek.

Nieuw gebruik van oud gebouw: De oude scheepswerf van Warten is nu een restaurant.

Nieuw gebruik van oud gebouw: de kerk van Woudsend is een woning geworden.

Nieuw gebruik van oud gebouw: De oude scheepswerf van Warten is nu een restaurant.
Nieuw gebruik van oud gebouw: de kerk van Woudsend is een woning geworden.

Info: www.openmonumentendag.nl

 image001