Nieuwe cultuurhistorische kaart van Friesland

Nieuwe cultuurhistorische kaart van Friesland

Publicatiedatum: 10 Juni 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Nu online:

De gereconstrueerde Blesseburgschans, een deel van de Friese Waterlinie, aan de rivier de Lende nabij Wolvega.
De gereconstrueerde Blesseburgschans, een deel van de Friese Waterlinie, aan de rivier de Lende nabij Wolvega.

LEEUWARDEN (NL) – De vernieuwde Cultuurhistorische Kaart van de provincie Fryslân is online. Op www.fryslan.nl/chk staat informatie over aardkundige structuren, archeologie en bouwhistorie. En ook over stedenbouw en historisch-geografische structuren.

Belangstellenden kunnen bijvoorbeeld opzoeken welke rijksmonumenten er in de woonomgeving staan. Welk soort verkaveling aanwezig is. Of hoe het landschap van Fryslân er aardkundig uitziet.

Wat deze vernieuwde kaart zo bijzonder maakt, is dat de beschikbare informatie die bij verschillende disciplines hoort, gecombineerd in beeld gebracht kan worden. Dit geeft de gebruiker de mogelijkheid om eigen combinaties te maken en dus een “eigen” kaart samen te stellen. Dit is waardevol bij bijvoorbeeld de aanleg van een weg of de bouw van woningen. Door verschillende “lagen” op de topografische kaart aan te klikken, is zichtbaar wat in die omgeving aan cultuurhistorisch erfgoed aanwezig is.

FAMKE

www.fryslan.nl/chk is interessant voor cultuurliefhebbers die meer willen weten over de cultuurhistorische waarden die Fryslân rijk is, maar ook voor mensen die beroepsmatig met de inrichting van de ruimte bezig zijn en voor scholieren.
Onderdeel van de Cultuurhistorische Kaart is FAMKE. FAMKE staat voor de Friese Archeologische Monumentenkaart Extra. Deze archeologische kaart is ook te raadplegen via www.fryslan.nl/famke