Ontmoet bijzondere jachtontwerpers en hun creaties op Boot Holland

Publicatiedatum: 2 februari 2015
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Dutch Yacht Design Plaza in WTC Expo Leeuwarden 6-11 feb. 2015

Het Dutch Yacht Design Plaza logo
Logo Dutch Yacht Design Plaza

LEEUWARDEN (NL) – Welke gedachtengang zit er achter het ontwerp van de elektrische E-Tourer van Boeing-piloot Christian Smulders, het lifestyle yacht Andante van Aquanaut in Sneek en de pijlsnelle dagzeiler One Day 24 van Ottenhome Heeg?

Bezoekers aan Boot Holland (6-11 feb. 2015) in het WTC Expo in Leeuwarden kunnen de ontwerpers en opdrachtgevers van deze unieke ‘custom built ‘ boten, zojuist teruggekeerd van een internationale presentatie op Boot in Düsseldorf, persoonlijk vragen stellen op het Dutch Yacht Design Plaza in de Saksenhal. Op gezette tijden zijn er ook presentaties van de ontwerpers Christian Smulders van Lillebror Marine (www.lillebrormarine.nl/), Willem Nieland (www.willemnieland.nl) en Jeroen Ingenhuls van Sealevel (www.sealevel.nl). Het plein is een initiatief van Holland Yachts & Boats, een dochter van het bureau voor toerisme Friesland Holland dat internationaal de verkoop- en verhuur van Friese jachten stimuleert.

Piloot Christian Smulders geeft op het Dutch Yacht Design Plaza op Boot Holland tekst en uitleg over zijn unieke elektrische toerboot.
Piloot Christian Smulders geeft op het Dutch Yacht Design Plaza op Boot Holland tekst en uitleg over zijn unieke elektrische toerboot.

De boot van de piloot
Boeing-piloot Christian Smulders (35) uit Amsterdam ontwikkelde een geheel nieuwe type elektrische toerboot: de E-tourer. Made in Fryslân, omdat Smulders daar de benodigde kennis van elektrische aandrijving en jachtbouw vond. De zeer bijzondere toerboot — leverbaar vanaf € 45.000 — is een sensatie op het gebied van elektrisch varen.
Smulders: “Ik was zeer onder de indruk van de kwaliteit van Zweedse sloepen. Beroepshalve heb ik echter meer op met hedendaags functioneel design en high tech. Eind 2013 ontsproot bij mij het plan om een revolutionaire toerboot te ontwerpen, puur vanwege mijn passie voor watersport — boten opknappen, sloepvaren en kitesurfen — en voor techniek en design.”
Sleutelwoorden van de vliegende jachtontwerper: trailerbaar, eigentijds, duurzaam, aluminium, elektrisch, pittig, grote actieradius, onderhoudsarm, comfortabel en betaalbaar. Een spraakmakende toerboot moest het worden. Niet de zoveelste sloep, maar een Tesla op het water. Hij en de specialist op het gebied van elektrisch varen, Sebastiaan Strampel uit Blesdijke, staan bezoekers graag te woord vanaf 6 februari op het Dutch Yacht Design Plaza in WTC Expo in Leeuwarden.

 

Lifestyle yacht Andante 438
De bouwer en verhuurder van stalen kotterjachten en kruisers Aquanaut Yachting in Sneek verrastte de internationale botenwereld op Boot Düsseldorf met een totaal nieuw, verre van klassiek ontwerp van een zeer luxe motorjacht: de Andante. Dit handzame superjacht is leverbaar vanaf € 390.000,-.
Directeur Mark Bakker over Wim Nieland’s creatie: “De Andante heeft een messcherpe boeg die door het water snijdt en weinig water overneemt, een extra stijve romp met een vormgeving die zorgt voor minder golfvorming. Ook op hoge snelheid zal het schip soepel over het water glijden en zijn naam eer aan doen. Andante is namelijk een oude, Italiaanse muziekterm die letterlijk ‘rustig gaand’ betekent. De uitstraling is helemaal van deze tijd, het comfort onder alle weersomstandigheden ongekend.”

De Andante van Aquanaut Yachting Holland in Sneek.

De One Day 24, een bloedsnelle daysailer van Ottenhome Heeg, was op Boot Düsseldorf een publiekstrekker.

De Andante van Aquanaut Yachting Holland in Sneek. De One Day 24, een bloedsnelle daysailer van Ottenhome Heeg, was op Boot Düsseldorf een publiekstrekker.

One Day 24
De zeer veelzijdige watersportonderneming Ottenhome Heeg presenteert op het Dutch Yacht Design Plaza de gloednieuwe daysailer One Day 24. De door Adidas gesponsorde competitiezeiler voert Dynamics laminaatzeilen van Gaastra, ook uit Heeg, met een maximum zeiloppervlak van maar liefst 47m2. Dat belooft spektakel zoals we dat kennen van de Volvo Ocean Race.
De € 50.000 kostende daysailer is een door prof-zeilers en technici geperfectioneerde high performance tour-racer. Het hele jaar 2014 is er bij Ottenhome Heeg aan gewerkt. Zelfs in december werden nog testvaarten onder stormachtige omstandigheden gemaakt. Nu staat dit eerste volglas polyester open zeiljacht productierijp op Boot Holland in Leeuwarden.

De tour-racer is 7.25 m lang, 2.25 m breed en heeft een diepgang van 1 m of 1.50 m, afhankelijk van de gekozen kiel (400 kg), in relatie tot het vaargebied. De top van de mast (Selden) reikt tot 10,5 m boven de waterlijn. De ergonomische kuip is strak en groot. Maar liefst 6 personen kunnen er veilig sportief actief zijn. Maar ook single handed is de One Day 24 heel comfortabel te zeilen.

Meer informatie:
www.lillebrormarine.nl
www.aquanaut.nl/motorjachten/andante/
www.oneday24.nl
www.boot-holland.nl