Ontzielde museumboerderij: Kameleon rondvaarten en avontureneiland apart verder


Publicatiedatum: 22 februari 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

 

Tumult in Terherne:

Ontzielde museumboerderij:
Kameleon rondvaarten en avontureneiland apart verder

Oud-medewerkers stellen ware Kameleon-beleving veilig

Kameleon Spelers
De drijvende krachten van Kameleon Terherne zijn Nop de Graaf (tweede van links), de ontwikkelaar van het Kameleoneiland onder het bewind van de eerste directeur, Jan Stedehouder, en Stefan de Lange (geheel links), die al jaren op het Kameleoneiland werkt. Jan Stedehouder is al enige tijd manager van het Jopie Huisman Museum in Workum.
Klik op foto voor vergroting
Kameleon Spelers
Nop de Graaf, alias Gerben Zonderland, en Cees de Jong, alias veldwachter Zwart, nemen zichzelf in de boot in de stand van Friesland Holland op Boot Holland 2010 waar ze diverse acts opvoerden.
Klik op foto voor vergroting
Kameleon Spelers
Carbidschieten met Sonnema Berenburg op Boot Holland 2010. Stefan de Lange (links van de melkbus) roept de hulp in van een bezoeker terwijl Nop de Graaf het publiek waarschuwt voor de aanstaande oerknal. Bezoekers dachten dat de acteurs dronken waren, maar ze hadden geen drup gehad. En de knal kwam van een geknapte ballon.
Klik op foto voor vergroting

TERHERNE (NL) – Therapeut Nop de Graaf en onderwijzer Stefan de Lange, oud-medewerkers van het voormalige Kameleon Avontuur, hebben genoeg van het gedonder in en om de Kameleon museumboerderij in Terherne. Zij en de stichting Erven Hotze de Roos botsten met het nieuwe beleid en de nieuwe directeur, de heer De Smet.

De Smet is de opvolger van Siebe Kuipers, de man die de Elfsteden zandsculpturen naar Terherne haalde. De Graaf en De Lange werken onder de naam Kameleon Terherne en mogen de ware vertolkers van de Kamelon-sfeer worden genoemd. Zij hebben dan ook weinig te maken met de ontzielde boerderij.

De ware sfeer

Nop de Graaf, Gerben Zonderland in de boeken en films: “Na roerige tijden in het Kameleondorp is besloten om het Kameleonavontuur op te delen in twee bedrijven. Namelijk Paal43 en wij Kameleon Terherne. Wij werken nauw samen met de stichtingen ‘Vrienden van de Kameleon’ en ‘Erven Hotze de Roos’. Hiervoor zijn verschillende redenen, maar misschien wel de belangrijkste is het behoud van het Kameleon ideaal. Het Kameleon ideaal is het gevoel dat we allemaal held van de boerensloot kunnen zijn, dat we durven opkomen voor elkaar, dat we anders zijn maar elkaar kunnen helpen, dat we kunnen samenwerken, natuur ontdekken en beleven. Maar dit alles overgoten met een gezonde dosis humor en het opdoen van leerzame ervaringen. In onze programma’s voor groepen vind je al deze eigenschappen terug. Wij gieten er een Kameleonsaus overheen, maar het draait eigenlijk om de waarden en normen die in onze maatschappij als groot goed worden gezien.”

De schrijver
Op 24 november 2009 was het precies 100 jaar geleden dat Hotze de Roos werd geboren in Langezwaag, een dorpje tussen Heerenveen en Gorredijk. Hotze de Roos is de schrijver van de Kameleon boeken. Het eerste deel, ‘De schippers van De Kameleon, werd uitgegeven in 1949. Deel 60, het laatste boek van de hand van Hotze de Roos verscheen in 1991.
Het nieuwste boek is in 2008 uitgekomen: ‘Zet ’m op, Kameleon! is geschreven door Fred Diks, de opvolger van Hotze de Roos. Hotze de Roos is overleden in 1991. In totaal zijn er 65 verschillende boeken verschenen. Van die 65 boeken zijn ruim 15 miljoen exemplaren van verkocht.

Waardering

Een echte prijs heeft Hotze de Roos nooit gekregen, wel werd hij genomineerd voor de publieksprijs 1991. De kinderen van basisschool It Kampke in Terherne gaven Hotze de Roos in 1980 de Zilveren Pen. Zij waren namelijk dol op de verhalen van de schrijver. De kinderen konden niet begrijpen dat Hotze De Roos nooit een prijs voor zijn verhalen had gewonnen.
Op de vraag of de avonturen van Sietse en Hielke Klinkhamer zich in Terherne hadden afgespeeld, antwoordde de schrijver: “Het zou in Terherne gespeeld kunnen hebben.” Mede hierdoor ontstond het plan de avonturen van de Kameleon tot leven te brengen. In 1994 ging het Kameleondorp open voor publiek.

De twee speelfilms van de Kameleon van Steven de Jong (2003 en 2005) hebben veel bijgedragen aan het succes van Kameleondorp. Het waren de best bezochte speelfilms voor de jeugd in het jaar dat ze verschenen. Veel mensen willen de wereld uit de films en boeken in het echt beleven en dat kan dus bij Kameleon Terherne.

Stichtingen achter oud-medewerkers
De Stichting Vrienden van de Kameleon behartigt de zaken van de vrijwilligers in het Kameleongebeuren in Terherne. Oorspronkelijk hebben de vrijwilligers de hele Kameleonboerderij verbouwd tot het dorp Lenten. De vrijwilligers waren ook de mensen die in de boerderij de verschillende personages uit de boeken speelden zoals veldwachter Zwart en Gerben Zonderland.
De stichting: “Nu de exploitant van de kameleonboerderij een andere weg is ingeslagen werkt de Stichting Vrienden samen met Kameleon Terherne, omdat daar de Kameleongedachte op een eigentijdse manier tot leven wordt gebracht. Daarmee wordt beantwoord aan de doelstelling van de Stichting Vrienden: “Het publiek de sfeer laten beleven van de boeken van de Kameleon in de ruimste zin van het woord”.

Ook de Stichting Hotze de Roos, de officiële erfgenaam ven de schrijver van de Kameleonboeken, is betrokken in deze samenwerking. De Kameleonboten, die door Kameleon Terherne VOF worden gebruikt, zijn eigendom van de Stichting Hotze de Roos, evenals het borstbeeld van de schrijver en allerlei persoonlijke eigendommen.

Info: www.kameleonterherne.nl
Tourist information: www.frieslandholland.nl
Meer nieuws: www.friesland-holland-nieuws.nl
Fries Nieuws: www.frysknijs.nl