Op pad met schipper en klipper

Op pad met schipper en klipper

Publicatiedatum: 10 januari 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Holland School Travel

 Klipper De Hoop van Friesland Charter. De Stella Frisia is identiek.
Klipper De Hoop van Friesland Charter. De Stella Frisia is identiek.

WOLVEGA (NL) – Het Holland Traditional Sailing-plein van Friesland Holland op Boot Düsseldorf (19-27 januari 2013) wordt uitgebreid met een stand van de nieuwe formule Holland School Travel. De stand, eigendom van het bureau voor toerisme Friesland Holland, wordt bemand door Renske Henning-Koopmans van het in schoolreizen gespecialiseerd Friesland Charter in Jirnsum.

Friesland Charter is een familiebedrijf dat in 1967 opgericht werd door Joop en Limke Koopmans. Destijds begonnen als zeilschool is het bedrijf met inmiddels de derde generatie al 46 jaar werkzaam als organisator en uitvoerder van groepsreizen in Friesland met verblijf aan boor dvan traditionele zeilschepen.

De reizen vinden plaats met klippers De Hoop en Stella Frisia. Deze worden bemand door de eigenaren zelf. Klipper De Hoop werd onlangs verlengd om zo meer comfort te kunnen bieden aan de passagiers. Beide klippers hebben WiFi aan boord.

 Klipper De Hoop van Friesland Charter. De Stella Frisia is identiek.
Klipper De Hoop van Friesland Charter. De Stella Frisia is identiek.

Schoolreizen
Renske Henning: “Wij bieden veel mooie schoolreizen aan, meestal van maandag tot en met vrijdag. Daarnaast zijn er ook weekenden met familie- en bedrijfsuitjes van vrijdagavond tot en met zondagmiddag. Natuurlijk zijn ook langere of kortere varianten mogelijk, zoals week- en dagtochten. De schoolreizen omvatten een compleet programma, dat gecombineerd kan worden met activiteiten, zoals zeilen, kanovaren, fierljepclinic en fietsen.”
Zij vindt een schip als groepsaccommodatie ideaal voor de begeleidende leerkrachten, die over een eigen éénpersoonshut beschikken: “Een klipper is overzichtelijke en goed beheersbare uitvalsbasis voor een oneindige reeks aan activiteiten. Met een klipper ben je niet aan één locatie gebonden; de boot kan overal heen varen, als maar een voldoende diepe vaarweg is. Heel Friesland en omringende provincies, het IJssemeer en de Waddenzee zijn voor ons bevaarbaar.”
De leerkrachten staan er nooit alleen voor, want de schipper blijft ook altijd aan boord.

Bij Friesland Charter is de catering inclusief. “Hierdoor is er voor de groep alle tijd voor nevenactiviteiten,” licht mevrouw Henning toe. “Er hoeft alleen nog maar, indien gewenst, voor een avondprogramma gezorgd te worden.”

Niets sfeervoller dan het tot groepsverblijf verbouwde ruim van een voormalig vrachtzeilschip. Jongeren houden van schoolreizen met veel afwisseling. Friesland biedt dat.

Niets sfeervoller dan het tot groepsverblijf verbouwde ruim van een voormalig vrachtzeilschip.

Jongeren houden van schoolreizen met veel afwisseling. Friesland biedt dat.

Routes
Avontuurlijke routes lijken spannend, leuk, maar draaien nogal eens op een teleurstelling uit, weet de Jirnsumer uit ervaring. “Wij kiezen voor vaste routes met gereserveerde ligplaatsen op de mooiste plekjes van Friesland. Zwemmen, shoppen, disco, of museum: wij weten waar we moeten zijn.”

Info: www.frieslandcharter.nl
www.hollandschooltravel.nl
www.hollandtraditionalsailing.nl