Openbare oplaadpunten voor elektrische fietsen en sloepen op nieuwe Elfsteden routekaart

Openbare oplaadpunten voor elektrische fietsen en sloepen op nieuwe Elfsteden routekaart

Fryslân Elektrisch van start in Wyns

Oplaadpunt bij het café-restaurant in het centrum van Burdaard, bij de burg
Oplaadpunt bij het café-restaurant in het centrum van Burdaard, bij de burg.

WYNS (NL) – Mevrouw Houkje Rijpstra, wethouder “duorsumens” (duurzaamheid) van de gemeente Tytsjerksteradiel heeft 10 juni 2010 het project Fryslân Elektrisch in werking gesteld. Dat gebeurde bij eetcafé ‘De Winze’ aan de Dokkumer Ee in Wyns (NL: Wijns), een piepklein plaatsje met “oerset” (fietspont) aan de Elfstedenroute tussen Leeuwarden en Burdaard.

Langs de nieuwe 254 km lange Elfstedenroute hebben twee ondernemers uit haar gemeente, Anne Hager en Herman Gaarman van het genoemde etablissement, bij 25 horecabedrijven in heel Friesland een openbaar oplaadpunt voor elektrische fietsen geïnstalleerd. Bij sommige kunnen ook elektrische bootjes aan het stopcontact.

De nieuwe Elfsteden fietsroute is een knooppuntenroute geworden. Het onderste bordje is het nieuwe Elfstedenroutebordje. Er moeten 750 geplaatst worden
De nieuwe Elfsteden fietsroute is een knooppuntenroute geworden. Het onderste bordje is het nieuwe Elfstedenroutebordje. Er moeten 750 geplaatst worden. Begin juli 2010 is het karwei, dat uitgevoerd wordt in opdracht van de provincie Fryslân, klaar. Dan verschijnt ook de door het bureau voor toerisme Friesland Holland (www.frieslandholland.nl) vervaardigde nieuwe Elfstedenroutekaart met attracties en bezienswaardigheden.

Het project wordt uitgevoerd met steun van de provincie Fryslân, de gemeente Tytsjerksteradiel en de energiemaatschappij Essent.

Overigens zijn er ook veel Friese horecabedrijven die zelf oplaadvoorzieningen voor hun hotel- of restaurantgasten hebben getroffen, zoals voor klanten van het bureau voor toerisme Friesland Holland die de Elfstedenroute per e-bike of elektrosloep afleggen. Zij krijgen een kaart mee waarop de locaties staan waar men de elektrofiets of –sloep kan opladen.

Nieuwe Elfsteden routekaart

Momenteel voorziet de Groninger firma Folkersma Verkeerstechniek de Friese Elfsteden fietsroute van 750 nieuwe bordjes. Daar staat op dat de route 240 km is, maar door een paar recent ingevoerde ommetjes is het tracé in werkelijkheid 254 km. De “omleidingen” vonden plaats op verzoek van een paar gemeenten die ontdekten dat hun highlights bij de eerste opzet buiten het zicht van de Elfstedenfietser bleven. De nieuwe Elfstedenfietskaart mét attracties en bezienswaardigheden is in productie bij het bureau voor toerisme Friesland Holland. Hij verschijnt in de eerste week van juli.

Initiatiefnemer Herman Gaarman, wethouder Houkje Rijpstra van Tytsjerksteradiel en Femke van Akker van de provincie Fryslân
V.l.n.r. initiatiefnemer Herman Gaarman, wethouder Houkje Rijpstra van Tytsjerksteradiel en Femke van Akker van de provincie Fryslân, projectleider reconstructie bebording Elfstedenroute.

 

Info Elfstedenroute: www.elfstedenroute.nl

Info Elfsteden per e-bike: http://www.holidays-in-holland.nl/Trendy_Electric/Elfstedentocht_met_E_Bike/Omschr_Elfstedentocht_E_Bike.html

Info realisatie oplaadpunten: www.oplaadpuntnederland.nl

Info Eetcafé De Winze: http://www.dewinze.nl/2009/