Sonnema Berenburg bestaat 150 jaar

Sonnema Berenburg bestaat 150 jaar

Groot feest in Hanzestad Bolsward

Sonnema Berenburg bestaat 150 jaar

Trendy en traditionele Friese kruidendrank ook in China en Amerika verkrijgbaar

Rintje Ritsma onthulde als rasechte Fries de nieuwe voorgevel van het bezoekerscentrum en het berenburgproductiebedrijf aan de Stoombootkade in Bolsward
Rintje Ritsma onthulde als rasechte Fries de nieuwe voorgevel van het bezoekerscentrum en het berenburgproductiebedrijf aan de Stoombootkade in Bolsward.

BOLSWARD (NL) – Dinsdag 15 juni 2010 vierde Sonnema haar 150-jarig jubileum. Professioneel schaatser en ondernemer Rintje Ritsma onthulde als rasechte Fries de nieuwe voorgevel van het bezoekerscentrum en het berenburgproductiebedrijf aan de Stoombootkade in Bolsward. Bovendien werd de anderhalve liter fles Sonnema Berenburg gepresenteerd, speciaal gebotteld ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan. De eerste was voor Commissaris der Koningin in Friesland, de heer John Jorritsma.

Sonnema, van oorsprong een Dokkumer distilleerderij, maakt de oudste Berenburg volgens goed bewaard recept en is marktleider. “Dat kruiden nog steeds trendy zijn blijkt. De ‘soco’, Sonnema Cola, is een veel besteld drankje in het uitgaansleven en de voorgemixte Berenburg drankjes in blik zijn immens populair, “ zegt Dick Jansen, eigenaar van Sonnema. “En, met Sonnema VodkaHerb, dat veel wordt geschonken in Florida, Shanghai en New York, weten we ook stap voor stap internationaal succes te boeken”.

>

Public Relations-assistente Anke Boschma, geheel rechts, hier samen met Chantal Mooyman (l) en (m)Robert Vreeburg van 220, ontving de 200 VIP-gasten bij de bedrijfspoort.
Bier en berenburg
Public Relations-assistente Anke Boschma, geheel rechts, hier samen met Chantal Mooyman (l) & (m)Robert Vreeburg van 220, ontving de 200 VIP-gasten bij de bedrijfspoort.
Bier en berenburg. Aart van der Linde, baas van de kleinste bierbrouwerij van Nederland, Us Heit, en whiskystokerij Frysk Hynder, is een goede collega van de grootste berenburgmaker, Gelkje van Eunen van Sonnema. Beide bedrijven zijn in Bolsward gevestigd.
Vorstelijk bezoek. Commissaris van de Koningin in Friesland, John Jorritsma (links), wordt verwelkomd door Dick Jansen
Op het podium Willemien Vroegindeweij, burgemeester van Bolsward.
Vorstelijk bezoek. Commissaris van de Koningin in Friesland, John Jorritsma (links), wordt verwelkomd door Dick Jansen, eigenaar van Sonnema en nog een hele riedel aan drankmerken van het UTO-concern in Schiedam. Sonnema-directeur Jaap Hoogland en vestigingsmanager Gelkje Schotanus kijken toe. Op de achtergrond de verreiker van kraanbedrijf Sonnema uit Wirdum.
Op het podium Willemien Vroegindeweij, burgemeester van Bolsward. Achter haar het doek dat de oude vestiging van Sonnema in Dokkum toont. Daarachter gaat de nieuwe gevel in Bolsward schuil. Rechts op de voorgrond Dick Jansen. Voor hem links Commissaris van de Koningin John Jorritsma, rechts Jaap Hoogland, directeur van Sonnema. 
De smaak is raak. V.l.n.r. Jaap Hoogland van Sonnema, Willemien Vroegindeweij, burgemeester van Bolsward, Dick Jansen van UTO, profschaatser Rintje Ritsma uit Lemmer en John Jorritsma, Commissaris van de Koningin in Friesland.
De gevel ontkurkt: duizenden snippers zilverfolie dwarrelen over het plein voor de distilleerderij in Bolsward.
De smaak is raak. V.l.n.r. Jaap Hoogland van Sonnema, Willemien Vroegindeweij, burgemeester van Bolsward, Dick Jansen van UTO, profschaatser Rintje Ritsma uit Lemmer en John Jorritsma, Commissaris van de Koningin in Friesland. 
De gevel ontkurkt: duizenden snippers zilverfolie dwarrelen over het plein voor de distilleerderij in Bolsward.

Facelift

Het bezoekerscentrum van Sonnema is ter ere van het 150-jarig jubileum in een nieuw jasje gestoken. Het logo van Sonnema is op de voorgevel uitgebeeld in “frosted glas”. Dat geeft een subtiele aanblik in verband met het beschermd stadsgezicht, maar kon zo toch heel groot worden aangebracht. De glaspanelen aan de zijkant van het pand, waarvan de grootste maar liefst 18 bij 5 meter is, tonen de kruidenrand die ook op de Berenburg fles te zien is. Het vernieuwde bezoekerscentrum is met deze indrukwekkende gevel een echte eye-catcher en laat bezoekers op een ultieme manier kennismaken met het merk Sonnema.

Moet je gezien hebben: de nieuwe bedrijfsfilm van Sonnema.
Volle bak in de bios van Sonnema in Bolsward. Op de voorgrond, met donker krullend haar, zanger Syb van der Ploeg.
Moet je gezien hebben: de nieuwe bedrijfsfilm van Sonnema.
Volle bak in de bios van Sonnema in Bolsward. Op de voorgrond, met donker krullend haar, zanger Syb van der Ploeg.
Gelkje Schotanus met diverse mensen oa Syb van der Ploeg en Rintje Ritsma
Productieruimte berenburgproductiebedrijf aan de Stoombootkade in Bolsward
Gelkje Schotanus met diverse mensen oa Syb van der Ploeg en Rintje Ritsma.
Productieruimte Sonnema aan de Stoombootkade in Bolsward.
De band Ecoustic gaf een trendy tintje aan de warming up naar de blootlegging van het nieuwe front van Sonnema's bezoekerscentrum en productiebedrijf.
Drummer Robert Dorn van de band Ecoustic voert de spanning voor de onthulling van de gevel op, hier een seconde voor de oerknal.
De band Ecoustic gaf een trendy tintje aan de warming up naar de blootlegging van het nieuwe front van Sonnema’s bezoekerscentrum en productiebedrijf. 
Drummer Robert Dorn van de band Ecoustic voert de spanning voor de onthulling van de gevel op, hier een seconde voor de “oerknal”.  

Trends

Sonnema is de oudste Berenburg producent van Nederland, maar het merk is jong van karakter en gaat met de tijd mee. Bij tal van bekende events is Sonnema als partner betrokken, zoals de Sneekweek en het Groninger Cabaret Festival. Daarnaast speelt Sonnema op een succesvolle manier in op smaak en gebruiksmomenten, onder meer met de premixen Sonnema Berenburg Cola en Lemon Ice Tea en de nieuwste aanwinst Sonnema VodkaHerb. Loungen in de tuin, op een terras of op een feestje; op díe momenten is een frisse cocktail welkom. Sonnema VodkaHerb is door de kruidige en zachte smaak heel geschikt voor cocktails. Er zijn speciaal verschillende cocktailrecepten voor deze drank ontwikkeld. Vanuit een pitcher schenkt men zo de lekkerste en hipste drankjes uit. Buiten de grenzen van het land is Sonnema VodkaHerb ook ontdekt. “Wij zijn daarmee van een lokale Friese speler uitgegroeid tot een wereldwijde speler en klaar voor de volgende 150 jaar!”, aldus Jaap Hoogland, algemeen directeur Sonnema.

Dirigent van het shanthykoor mevrouw Ellen Postma
Skomjend Wiid, het Bolswarder shantykoor in Sonnema outfit. De Bolswarder distilleerderij sponsort tal van culturele en sportieve activiteiten in Friesland.
Dirigent van het shanthykoor mevrouw Ellen Postma.
Skomjend Wiid, het Bolswarder shantykoor in Sonnema outfit. De Bolswarder distilleerderij sponserd tal van culturele en sportieve activiteiten in Friesland.
Aan de cocktails: burgemeester Willemien Vroegindeweij en Sonnema-eigenaar Dick Jansen.
Hij heeft gewonnen: John Jorritsma. De Sonnema-bokaal is de nieuwe anderhalve liter fles.
Aan de cocktails: burgemeester Willemien Vroegindeweij en Sonnema-eigenaar Dick Jansen. 
Hij heeft gewonnen: John Jorritsma. De Sonnema-bokaal is de nieuwe anderhalve liter fles. Links Jaap Hoogland, directeur, rechts Gelkje Schotanus, pr- en vestigingsmanager van Sonnema in Bolsward.
Zanger Syb van der Ploeg is overgestapt van Meekma op Sonnema Berenburg. Daar kon je op wachten.
Rintje Ritsma, de beer van Lemmer, is gewond aan zijn linker arm, een sportblessure
Zanger Syb van der Ploeg is overgestapt van Meekma op Sonnema Berenburg. Daar kon je op wachten. Links Abeltje de Lang van MAS Evenementen, rechts Catharina Jansen van Fryslân Marketing. 
Rintje Ritsma, “de beer van Lemmer”, is gewond aan zijn linker arm, een sportblessure. 23 juni is hij weer bij een opening: Ottenhome Heeg Events in Heeg. Links van hem John Jorritsma, Willemien Vroegindeweij en Dick Jansen.

Schipperbitter

Het begon 150 jaar geleden met de eigenzinnige Friese herbergier Fedde Sonnema in Dokkum. Hij werd geïnspireerd door kruidenpakketjes van Hendrik Beerenburg uit Amsterdam die skûtsjeschippers meenamen naar Friesland. Hij maakte in 1860 zijn eigen receptuur Berenburg en verkocht de schipperbitter veelvuldig in zijn herberg.

Aan het recept is in 150 jaar niet meer getornd. De basis van de drank bestaat nog altijd uit tientallen geheime kruiden, onder meer sandelhout, duizendguldenkruid, esblad en oranjeschillen. Deze kruiden trekken 24 uur in jenever totdat de roodbruine authentieke Berenburg ontstaat. Berenburg werd bekend én geliefd door de heilzame en versterkende werking, generatie op generatie. Vandaag de dag wordt Sonnema Berenburg vooral gedronken om de stevige bite, is het ideaal om te mixen en is het een lekkere smaakmaker in cocktails.

Willemien Vroegindeweij op het Sonnemapleintje.
Kraandrijver Willem Sonnema heeft een goed karakter.
Willemien Vroegindeweij op het Sonnemapleintje.
Kraandrijver Willem Sonnema heeft een goed karakter.
De Adema's waren met hun 100% originele skûtsje van Hindeloopen naar de Stoombootkade in Bolsward getogen. Sonnema is van origine een schipperbitter.
Dit is ook Sonnema, maar niet in het bezit van UTO in Schiedam, maar van kraanbaas Willem Sonnema uit Wirdum.
De Adema’s waren met hun 100% originele skûtsje van Hindeloopen naar de Stoombootkade in Bolsward getogen. Sonnema is van origine een schipperbitter.
Dit is ook Sonnema, maar niet in het bezit van UTO in Schiedam, maar van kraanbaas Willem Sonnema uit Wirdum. Hij steelt met deze truck met oplegger vaak de show op truckerfestivals en, uiteraard, bij werken in uitvoering.
Nog een prominente Fries: zanger Jelle B (Broersma) in de kruidenkamer van Sonnema's bezoekerscentrum.
Toosten op de volgende innovaties van Friesland's bekendste drankenmerk. V.l.n.r. Jaap Hoogland, Gelkje Schotanus, Willemien Vroegindeweij, Dick Jansen, Rintje Ritsma en John Jorritsma.
Nog een prominente Fries: zanger Jelle B (Broersma) in de kruidenkamer van Sonnema’s bezoekerscentrum.
Toosten op de volgende innovaties van Friesland’s bekendste drankenmerk. V.l.n.r. Jaap Hoogland, Gelkje Schotanus, Willemien Vroegindeweij, Dick Jansen, Rintje Ritsma en John Jorritsma.

Info Sonnema: www.sonnema.nl